Donderdag 23/05/2019

Oekraïne

Communistische partijen 'verbannen' van verkiezingen in Oekraïne

Hamer en sikkel-symbool (foto ter illustratie). Beeld THINKSTOCK

Communistische partijen mogen in Oekraïne niet meer aan verkiezingen deelnemen. Minister van Justitie Pavel Petrenko heeft gisteren een decreet met die strekking getekend. Volgens het regime in Kiev zorgt Oekraïne voor "historische gerechtigheid" door alles wat naar de Sovjet-Unie verwijst, te bannen. Tegenstanders hebben het over politieke corruptie en een poging van het met de dag impopulairder wordende regime om een rechtse dictatuur te vestigen. De wetgeving strookt alleszins niet met het begrip democratie zoals dat in de Europese Unie, waarvan Oekraïne zo graag lid wil worden, wordt geïnterpreteerd.

In totaal worden drie partijen door het verbod getroffen. Die hebben alle al scherp gereageerd op hun de facto schrapping. Zij hekelden de "willekeur" van Justitie en kondigden aan, ondanks het verbod, toch aan de voor het najaar geplande verkiezingen deel te zullen nemen.

Eerder, in mei, had Kiev al alle symbolen van het Sovjet-verleden en alle lof voor communistische regimes bij wet verboden. Bedoeling van de nieuwe wet is de communisten in hun geheel uit het politieke leven te verbannen.

Secretaris Aleksandr Toertjinov van de Oekraïense veiligheidsraad, vorig jaar post-Maidan nog twee blauwe maandagen overgangspresident, sprak van een "historisch moment". In een ver(der) verleden was hij zelf nog een 'apparatsjik', communistisch functionaris.

"Heksenjacht"
Ook linkse partijen en bewegingen buiten Oekraïne reageerden scherp. Gennadi Zjoeganov, leider van de Russische CP, stelde sarcastisch vast dat nu duidelijk is "hoe Oekraïne omgaat met politiek andersdenkenden". De CPR zal haar Oekraïense zusterpartijen met raad en daad bijstaan, luidde het. De door Washington en Brussel gesteunde machthebbers in Kiev zijn "met een heksenjacht begonnen", oordeelde de Russische politicoloog Igor Boenin. Volgens hem zit achter het verbod geen vrees voor politieke concurrentie, maar het zoeken naar zondebokken voor de vele en enorme problemen waarmee het land kampt.

Vrijheid van meningsuiting aangetast
Kiev gaat met het besluit voorbij aan het feit dat de perceptie van het land in westerse ogen "niet zal verbeteren", luidde het understatement van Boenin. Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is niet voor het besluit gewonnen, omdat het de vrijheid van meningsuiting verder aantast.

Volgens recente peilingen hebben de communistische partijen in Oekraïne nauwelijks nog een aanhang, maar dat geldt ook voor de regeringspartijen in Kiev, wier populariteit immens is gekelderd. Eigenlijk geldt de impopulariteit momenteel voor het hele politieke bestel in Oekraïne, waar de kiezer momenteel enkel nog de keuze heeft tussen neoliberaal rechts, nationalistisch rechts en uiterst rechts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.