Donderdag 09/02/2023

Communicatiemogelijkheden van toekomstige president aan banden gelegd

BlackBerry Obama onder vuur

De president van de Verenigde Staten mag dan al de machtigste man ter wereld zijn, als het op communicatie aankomt, is hij een kneusje. Sinds jaar en dag worden zijn communicatiemiddelen aan banden gelegd, zo ook bij Barack Obama. Wanneer hij Witte Huis binnenstapt, zal hij zijn geliefde BlackBerry aan de deur moeten achterlaten.

Door Pieter Dumon

WASHINGTON l Obama is echter niet van plan om al zijn communicatielijnen zomaar door te laten knippen. Achter de schermen is hij aan het lobbyen om een persoonlijke laptop in het Oval Office binnen te krijgen. Als hij daarin slaagt, wordt hij de eerste e-mailende president.

Barack Obama en zijn BlackBerry zijn grondig met elkaar vergroeid. Of het nu tijdens een verkiezingsmeeting, in de tribune bij een voetbalwedstrijd van zijn dochter of op de loopband in de fitness is, Obama is altijd en overal bereikbaar. Hij gebruikt zijn multifunctionele telefoon om e-mails te versturen, documenten door te nemen en het internet op te gaan. Het communicatiehebbedingetje houdt hem met andere woorden met de buitenwereld verbonden. Maar daar komt binnenkort hoogstwaarschijnlijk een einde aan.

Er is ten eerste het veiligheidsrisico. Wanneer Obama's BlackBerry wordt gekraakt, gestolen of als hij het ding gewoon ergens vergeet, ligt meteen een stapel gevoelige informatie op straat. En dan is er nog de Presidential Records Act, een wet die niet alleen stelt dat alle presidentiële correspondentie moet worden bijgehouden, maar die bovendien bepaalt dat die correspondentie vijf jaar na het aflopen van het presidentschap voor het grote publiek beschikbaar moet zijn.

Ook verboden in Frankrijk

Geen van Obama's voorgangers vond dat een opbeurende gedachte en dus onthielden ze zich van e-mailverkeer. Al vond bijvoorbeeld George W. Bush dat niet echt leuk. Drie dagen voor hij zich officieel president mocht noemen stuurde hij een mail naar tweeënveertig van zijn naaste vrienden: "Omdat ik niet wil dat mijn privéconversaties worden ingekeken door mensen die eropuit zijn om me te schaden kan ik niet anders dan voortaan niet meer te corresponderen in cyberspace. Ik vind dat heel spijtig. Ik heb genoten van de gesprekken met elk van jullie."

Maar sinds die mail, ondertussen bijna acht jaar geleden, is er heel wat veranderd. Het mailverkeer is exponentieel toegenomen en zowat iedere zakenman loopt tegenwoordig rond met een smartphone waarmee hij zijn mails kan ophalen. Toch lijkt het een zogoed als uitgemaakte zaak dat Obama zijn BlackBerry niet op zak zal kunnen houden. Nu al zou hij zijn telefoon trouwens enkel nog gebruiken om mails te lezen. Verzenden mag al niet meer.

"Logisch", vindt Bart Preneel, hoogleraar informatiebeveiliging aan de KU Leuven. "Die dingen zijn gewoon niet 100 procent veilig. Er bestaan altijd mogelijkheden om in het systeem te komen en zo informatie te ontvreemden. Ook in Frankrijk mag hoger personeel van de overheid niet met een BlackBerry werken." Dat onze premier Leterme de liefde voor zijn BlackBerry niet onder stoelen of banken steekt, vindt Preneel dan ook verwonderlijk. "Maar de Belgische overheid scoort nu eenmaal niet goed wanneer het over databeveiliging gaat. In september heb ik samen met een paar collega's nog aan de alarmbel getrokken. Ondertussen is er een interministerieel comité in het leven geroepen dat zich over die beveiliging moet buigen, maar veel is er nog niet veranderd."

Eerste e-mailende president?

Toch wil Obama het Witte Huis willens nillens de eenentwintigste eeuw in sleuren. Zijn medewerkers onderzoeken momenteel of er in de Oval Office een persoonlijke laptop op zijn bureau zal mogen staan. Als Obama dat erdoor krijgt en als hem ook de toestemming wordt verleend om met zijn computer e-mailverkeer te onderhouden, dan wordt hij niet alleen de eerste zwarte maar ook de eerste e-mailende president uit de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Van Preneel krijgt Obama alvast alle steun. "Met de knowhow die in het Witte Huis aanwezig is, moet het toch mogelijk zijn om het mailverkeer van de president voldoende te beveiligen? Ik zie daar echt geen probleem."

Maar het blijft natuurlijk wel een feit dat alle mails die de president verstuurt dankzij de Presidential Records Act binnen een aantal jaar publiek bezit worden. Aan Obama om uit te maken of hij daarmee kan leven.

Bart Preneel (hoogleraar informatiebeveiliging):

Die dingen zijn niet 100 procent veilig. Er zijn altijd mogelijkheden om in zo'n systeem te komen en informatie te ontvreemden

n Barack Obama met zijn onafscheidelijke BlackBerry. Wanneer hij op 20 januari president wordt, mag hij die volgens de Amerikaanse wet niet meer gebruiken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234