Vrijdag 21/01/2022

Communautaire gesprekken kunnen elk moment ontploffen

Hoewel premier Yves Leterme ontkent dat Wetstraat in een impasse zit, is optimisme ver te zoeken

Een blokkage in de Wetstraat? Hoegenaamd niet, zegt premier Leterme, ook al sprak hij zelf op een fractievergadering van zijn partij over 'een impasse'. Hij ziet wel nog klaar in de communautaire gesprekken en al zijn coalitiepartners bewijzen hem lippendienst. Maar dat is slechts schijn: optimisten zijn ver te zoeken.

Door Fabian Lefevere

BRUSSEL l Het grote probleem is en blijft Brussel-Halle-Vilvoorde, waar geen millimeter vooruitgang geboekt is. Was de roep om de uitbreiding van Brussel een jaar geleden een pure provocatie, dan is ze nu bittere ernst. 'Met minder dan twee of drie gemeenten erbij is geen enkele Franstalige partij nog tevreden', zegt een Franstalige bron.

Niemand weet nog waar de huidige impasse toe leidt. "En wie het tegendeel beweert, die liegt", zeggen verschillende bronnen. Dat betekent dat het wereldje in en om de Wetstraat elk moment kan ontploffen. Of dat er elk moment een compromis op tafel kan liggen, al zijn er veel minder believers in die laatste optie te vinden. "Het zit gewoon muurvast", zo zegt een onderhandelaar. Ofwel: "We trappelen nog altijd ter plaatse." Er kwam gisteren geen einde aan de sliert wangeluiden.

Yves Leterme had daar natuurlijk zelf ook de hand in. Op de fractievergadering van donderdag had hij zijn partij voorgehouden het zelf niet meer te zien zitten, en gebruikte hij daarbij zelf het woord 'impasse'. Ook al wordt dat dan bevestigd door verschillende aanwezigen, Leterme kwam gisteren na de ministerraad terug op zijn woorden. "Er is helemaal geen impasse", klonk het sec. Het zou zelfs niet geblokkeerd zitten, zei de premier. "Ik zie nog klaar." Maar de ontkenning van zijn eigen woorden van een dag eerder klonk ook halfslachtig. "Het is goed om ieder op zijn verantwoordelijkheid te wijzen. Ik ben gewoon realistisch. Sommigen, die met hun hoofd in de wolken leven, noemen dat pessimistisch."

Lees: rien ne va plus, op minder dan twee weken voor de deadline van 15 juli. Alleen in officiële commentaren klonk het optimisme door. Zowel vicepremiers Laurette Onkelinx (PS) als Joëlle Milquet (cdH) zegden publiekelijk in een oplossing te geloven. Ze spraken positieve woorden zoals "elk moet een stap in de richting van de ander zetten". Maar informeel twijfelden zowel Franstaligen als Vlamingen gisteren en masse of de andere wel bereid was die stap te zetten. "We hebben toch de indruk dat het volledig geblokkeerd zit", klonk het. Hoogstens wordt een slaagkans van 50 procent aangehaald.

Ondertussen wordt wel driftig vergaderd. Er waren gisteren bijeenkomsten over de aanpassingen van de financieringswet, de begroting, de meerjarenbegroting en uiteindelijk kwam ook de stuurgroep nog bijeen. Dat neemt niet weg dat er nog altijd maar één probleem is, het onvermijdelijke Brussel-Halle-Vilvoorde. En dat er geen enkele vooruitgang wordt geboekt. Alles daarbij draait rond de vraag van een uitschrijfrecht voor de kiezers in de faciliteitengemeenten of, in het uiterste geval, de uitbreiding van Brussel. Zo lang die vraag niet is beantwoord komt er ook geen vaart in de gesprekken over de staatshervorming.

De ironie wil dat door het communautaire opbod de uitbreiding van Brussel een ampleur gekregen heeft die het aanvankelijk nooit had. Brussel was hoogstens een theoretische dreiging om de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde af te blokken. "Een jaar geleden was de uitbreiding van Brussel niet veel meer dan een provocatie", zegt een Franstalige bron die bij de onderhandelingen betrokken is. "Maar door alles wat er met bijvoorbeeld de Vlaamse wooncode gebeurd is, is een radicalisatie opgetreden. Met minder dan drie faciliteitengemeenten bij Brussel en een corridor zal niemand tevreden zijn. Niemand durft op dit moment lager te bieden dan Olivier Maingain."

Dat zouden dan Wezembeek-Oppem, Linkebeek en Kraainem kunnen worden, waarmee het probleem van de drie niet-benoemde burgemeesters meteen opgelost is. En opvallend: CD&V-voorzitter Marianne Thyssen weigerde zich in een interview met TerZake uit te spreken tegen die oplossing.

Een Franstalige bron:

Geen enkele Franstalige durft lager te bieden dan Maingain

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234