Woensdag 20/01/2021

Groot-BrittanniëAsielbeleid

Commotie over Brits plan om migranten op te vangen op verre afgelegen eilanden

Ascension Island in de Atlantische oceaan.Beeld Alamy Stock Photo

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel is naarstig op zoek naar eilanden of ver weg gelegen oorden waar migranten het verloop van hun asielprocedure kunnen afwachten. Zelfs Papoea Nieuw-Guinea blijkt ze te hebben overwogen, alsmede dunbevolkte eilanden voor de Schotse kust. De naar de pers gelekte voorstellen hebben commotie veroorzaakt.

De ruim zevenduizend bootmigranten die dit jaar al aan de kust van Kent zijn gearriveerd, hebben Patel een flink hoofdpijndossier bezorgd. Het controleren van de grenzen, een van de beloften van de brexit, blijkt moeilijker te zijn dan gedacht. Nigel Farage, de plaaggeest van de Conservatieve Partij, heeft de Kanaal-migratie met succes op de politieke agenda weten te zetten.

Australisch model

De voorman van de Brexit Partij pleit al maanden voor een ‘Australisch model’. Daarbij worden migranten die de vaste wal hebben bereikt, ondanks pogingen boten terug te duwen, naar het afgelegen eiland Nauru gestuurd. Daar hebben de Australiërs een detentiecentrum gebouwd. Dit ‘dumpen’ van migranten krijgt veel kritiek, onder meer van Amnesty International.

Dat Australische model blijkt echter goed te zijn gevallen bij minister Patel. Ze heeft eerder een Australisch puntensysteem voor legale immigratie ingevoerd. Het helpt dat de Australische oud-premier Tony Abbott, de bedenker van het harde immigratiebeleid, de Britse regering nu adviseert op brexitgebied. Patel ging dus op zoek naar het Britse equivalent van Nauru.

Op basis van gelekte documenten wist The Financial Times eerder deze week te melden dat Patel heeft overwogen om twee eilanden in het midden van de Atlantische Oceaan, te gebruiken voor de tijdelijke opvang: Ascension Island en Sint-Helena. Sint-Helena geniet faam als plek waar de Britten de verslagen Napoleon Bonaparte na de Slag om Waterloo heen stuurden.

Shetlandeilanden

Deze opties werden vanwege de afstand als onpraktisch afgeserveerd. Daarom kijkt Patel nu naar eilanden dichter bij huis. Het Isle of Wight en het Isle of Man zijn nu overwogen, alsmede de Shetlands, de eilandengroep tussen Schotland en Noorwegen. Een andere mogelijkheid is om de migranten naar andere landen te vliegen, waarbij wordt gedacht aan Marokko, Moldavië en Papoea Nieuw-Guinea, een ander land waar Australië migranten heen zendt. Een minder radicaal plan is de opvang op uit de vaart genomen veerboten.

De zoektocht krijgt nogal wat kritiek. Zo beloofde de Schotse premier Nicola Sturgeon alles te doen om te voorkomen dat migranten als ‘vee’ worden behandeld. In het Lagerhuis beweerde Labours Nick Thomas-Symonds dat “de tory’s van het ene onmenselijke idee naar het andere onpraktische idee zwalken”. Patel beseft echter dat een streng immigratiebeleid goed ligt bij een grote groep kiezers.

Drijvende zeemuur

De bewindsvrouw schenkt ook aandacht aan manieren om te voorkomen dat migranten de kust bereiken, bijvoorbeeld door het plaatsen van een drijvende zeemuur of het veroorzaken van golven. Tevens wil de regering de immigratiewetgeving aanpassen nadat advocaten er afgelopen maanden in zijn geslaagd om vliegtuigen met uitgeprocedeerde migranten aan de grond te houden.

Pogingen om de Fransen zover te krijgen om vertrekkende migranten tegen te houden hebben vooralsnog weinig geholpen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234