Dinsdag 13/04/2021

Commissie-leugenaars riskeren niets

De kans dat magistraten en speurders die logen voor de commissie-Dutroux ooit worden vervolgd wegens het plegen van meineed is louter theoretisch. Indien het Brusselse parket-generaal na het proces-Dutroux in 2001 nog een aanvang maakt met de behandeling van de klachten over meineed, zijn die 'feiten' tegen die tijd al zo goed als verjaard. Het is trouwens twijfelachtig of de notie 'meineed' kan gelden voor een voor een parlementaire commissie afgelegde verklaring.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Iedereen herinnert zich de tv-beelden van de Luikse onderzoeksrechter Martine Doutrèwe en rijkswacht-adjudant Jean Lesage die, naast elkaar gezeten, tegenstrijdige verklaringen aflegden over het onderzoek naar de verdwijning van Julie en Mélissa. Nadat er nog eens vier andere betrokkenen bij werden geroepen, sprak voorzitter Marc Verwilghen memorabele woorden: "Een van u beiden liegt." Omdat de verklaringen werden afgelegd onder ede, maakte iemand zich schuldig aan meineed. Tenminste, dat wordt algemeen verondersteld.

Professor Chris Van den Wyngaert legt uit dat het misdrijf meineed volgens de rechtspraak pas voltooid is als de rechter een vonnis heeft geveld in de zaak waarin de leugens werden afgelegd. "Vandaar dat het college van procureurs-generaal nu voorstelt te wachten met verder onderzoek tot Dutroux is berecht." Zolang die veroordeling er niet is, kan volgens haar niet worden vastgesteld dat er meineed is gepleegd.

De strafrechtsgeleerde voegt eraan toe dat een vonnis alleen niet volstaat om Doutrèwe of Lesage te kunnen beschuldigen van meineed. "Ze moeten de verklaring waarvan wordt gezegd dat ze gelogen is, herhalen voor de rechter die Marc Dutroux moet berechten." Dat impliceert dat de magistrate en rijkswachter moeten worden opgeroepen als getuige in het assisenproces tegen Dutroux, in 2001. De kans dat dit gebeurt, acht de professor uiterst klein. Ook al worden Doutrèwe en Lesage opgeroepen, dat ze exact dezelfde verklaringen zullen afleggen als voor de commissie-Dutroux lijkt hoogst onwaarschijnlijk. Degene die liegt, weet vanzelfsprekend dat hij of zij zich dan schuldig maakt aan meineed. Daarop staat een celstraf van zes maanden tot drie jaar en een geldboete die varieert van 5.200 tot 2 miljoen frank.

Volgens professor Chris Van den Wyngaert staat het "liegen" voor een kamercommissie gelijk met het afleggen van valse verklaringen tijdens een gerechtelijk onderzoek. Anderen betwisten dat.

Voorzitter Marc Verwilghen maakte aan het eind van de eerste fase van het parlementaire onderzoek een lijst van 'vastgestelde tegenstrijdigheden' over aan het parket-generaal in Brussel. Het ging om een hele reeks verklaringen - onder meer die van Lesage en Doutrèwe - waarvan na vergelijking duidelijk bleek dat een van beiden onder ede had gelogen.

Volgens door ons benaderde juristen is het best mogelijk om daarrond een onderzoek te openen, al was het maar om te achterhalen wie nu eigenlijk loog. Het college van procureurs-generaal hield echter rekening met de hypothetische kans dat een van de genoemde speurders of magistraten later wordt opgeroepen als getuige voor het assisenproces-Dutroux. "Maar ik kan me echt niet voorstellen dat het voor de assisenrechter van enig belang is of er tijdens deze of gene vergadering in 1995 over Marc Dutroux is gesproken of niet", zegt Marc Verwilghen. "Voor de rechter tellen alleen de resultaten van het speurwerk."

Sommige juristen zien een bijkomend probleem. Meineed is een wanbedrijf en hoort aan een correctionele rechtbank te worden voorgelegd. Indien het Brusselse parket-generaal toch nog ooit werk maakt van de door de commissie vastgestelde gevallen, dan geldt er een verjaringstermijn van vijf jaar. Die begint te lopen vanaf het ogenblik waarop de lijst met tegenstrijdigheden bij het parket-generaal is aanbeland. Dat gebeurde in april 1997. Dat betekent dat 'meineed' voor de commissie - als die al als dusdanig wordt erkend - in april 2002 al verjaard is. Indien het proces-Dutroux, zoals wordt verwacht, in het midden van 2001 van start kan gaan, is het waarschijnlijk al te laat.

(CN / DDC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234