Zondag 27/11/2022

Commissie klaagt spreidingsprobleem danssector aan

dans

projectsubsidies voor dans verdeeld

Brussel

Van onze medewerker

Jeroen Peeters

Minder dan drie maanden na het indienen van de aanvragen, is er al duidelijkheid over de projectsubsidies dans voor 2004. Met 28 dossiers waren er opvallend minder aanvragen dan vorig jaar (42), waarvan er negen worden bedacht met een deel van de beschikbare 471.000 euro. Relatief veel nieuwe namen zitten er in de selectie, wat vooral wijst op de mobiliteit van het dansveld. Maar er is ook een onevenwicht, want de commissie kaart met name het spreidingsprobleem aan.

De vernieuwde Beoordelingscommissie dans, de administratie en het kabinet Cultuur maakten snel werk van de toekenning, die voor Kerstmis afgerond was. In tegenstelling tot de afgelopen jaren blijven gezelschappen op die manier niet tot februari in het ongewisse, maar kunnen ze daarentegen hun werking tijdig plannen.

Hoewel het verdeelplaatje er anders uitziet dan vorig jaar, zijn alle gesubsidieerde gezelschappen bekende spelers in het veld: Amgod, Ben Benaouisse, Peeping Tom, Arco Renz, Charlotte Vanden Eynde en Angélique Willkie. Verder krijgt een jongerenproject van Fabuleus steun, alsook het multidisciplinaire werk Poni van Frank Pay. Choreograaf Hans van den Broeck, die onlangs ontslag nam bij Les Ballets C de la B, wordt opgevist bij de projectsubsidies.

Dat er weinig gezelschappen geselecteerd werden, wijt de Beoordelingscommissie dans aan de lage kwaliteit van de aanvragen, waarin nauwelijks "kritische analyse van de eigen praktijk" terug te vinden is. Ze koppelt dat bovendien aan een scherpe uitspraak over het Vlaamse dansveld: "Vele dansvoorstellingen munten uit in een te veel willen doen om te weinig te willen vertellen of onderzoeken. Daarbij vervallen ze in een losse en spectaculaire pastiche van de bekende grote namen: amusante, hapklare maar uiteindelijk lege voorstellingen." Omdat de commissie dans nog maar pas in het zadel zit, heeft ze geen uitgebreide analyse van het veld gemaakt. Wel wijst ze op het prangende spreidingsprobleem in de danssector. Er zijn te weinig speelplekken voor het aanbod, experimenteel werk heeft het moeilijk, de inbedding van actieve choreografen verloopt moeizaam, sommige gezelschappen zijn noodgedwongen vooral in het buitenland actief. "De precieze omvang en toedracht van dat probleem zijn erg onduidelijk", zo zegt commissievoorzitter ad interim Steven De Belder. "Er is namelijk geen cijfermateriaal voorhanden om na te gaan of er daadwerkelijk meer geproduceerd wordt dan vroeger. En of de afname van dat werk al dan niet is toegenomen." Om het probleem te detecteren maakt het Vlaams Theater Instituut naar verluidt werk van een onderzoek naar spreiding. De danscommissie meent verder dat er nood is aan een grondig debat met alle spelers, overleg tussen gezelschappen, kunstencentra, culturele centra en de overheid. Met het oog op de komende structurele subsidieronde en de implementatie van het nieuwe kunstendecreet is er dus nog huiswerk te maken.

Danscommissie wil grondig debat met alle spelers in de culturele sector

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234