Zondag 08/12/2019

Commissie begint pas volgende week met bespreking BHV

Beeld UNKNOWN

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft dinsdag beslist om volgende week woensdag opnieuw te vergaderen en de bespreking aan te vatten van de Vlaamse wetsvoorstellen die de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde splitsen. Of de discussie ook echt gaat beginnen, is echter nog niet zeker. De CD&V zegt wel geen obstructies te zullen aanvaarden.

Zoals verwacht vergaderde de commissie onder grote mediabelangstelling. Voor het begin van de vergadering voerde het Vlaams Belang eerst nog actie. Naar aanleiding van 100 dagen regeringsvorming bezorgde de partij commissievoorzitter Pieter De Crem (CD&V/N-VA) een grote taart om te vieren dat België in een politieke chaos verkeert.

Jacqueline Galant (MR) en Jan Peeters (sp.a). ondervoorzitters

De commissie duidde eerst twee ondervoorzitters aan. Dat werden Jacqueline Galant (MR) en Jan Peeters (sp.a). Nadien stelde De Crem voor om volgende week woensdag om 10.15 uur opnieuw te vergaderen. Ondertussen kunnen alle fracties alle verslagen doornemen van de commissievergaderingen die de vorige legislatuur (2004 en 2005) werden gehouden over BHV.

Daarbij zit ook de ondertussen befaamde synoptische tabel die toenmalig VLD-kamerlid Willy Cortois tevoorschijn toverde en die een vergelijking maakt tussen de verschillende wetsvoorstellen. De Crem verwees expliciet naar het document dat de oppositie toen - CD&V/N-VA en Vlaams Belang - zo verketterde.

Bedoeling is dat volgende week eerst opmerkingen kunnen worden gemaakt over die verslagen, dat de wetsvoorstellen nadien worden toegelicht en dat dan de bespreking van start gaat.

Alle commissieleden, behalve het Vlaams Belang, gingen akkoord met het voorstel. Zij verwierpen op die manier de vraag van het Vlaams Belang om meteen al de discussie over de wetsvoorstellen aan te vatten. "Het lijkt erop alsof u in opdracht van de koninklijke verkenner tijd moet winnen. De Vlaamse kiezers zijn de besluiteloosheid moe. De beloftes moeten eindelijk gestand gehouden worden", verklaarde Filip De Man (Vlaams Belang).

Bij de andere Vlaamse partijen werden geen grote verklaringen afgelegd. CD&V'er en burgemeester van Gooik Michel Doomst engageerde zich wel om volgende week de bespreking te starten. "Wij zullen geen obstructies en vertragingen dulden. Ook wij vragen een strikte kalender", zei hij.

Of de discussie volgende week echt gaat beginnen, blijft afwachten. De Franstaligen lieten uitschijnen dat het wellicht niet zo'n vaart zal lopen. "Wij zijn niet voor een splitsing en zullen dat niet aanvaarden. Morgen (woensdag) is er nog een conferentie van de voorzitters. We zullen zien", stelde cdH-fractieleider Melchior Wathelet hierover.

De Franstaligen kwamen tijdens de zitting niet of nauwelijks tussen. Thierry Giet (PS) vroeg wel om het wetsvoorstel van zijn partij nog te koppelen aan de bespreking. Dat is echter nog niet in overweging genomen, iets wat de plenaire vergadering moet doen.

Hans Bonte (sp.a) betreurde dat er nog altijd geen regering is om dergelijke dossiers aan te pakken. Hij wil dat de commissie volgende week tot de finish gaat en de wetsvoorstellen stemt.

"Geen obstakel om nu te beginnen"


Jean-Marie Dedecker (LDD) betreurde dat de bespreking dinsdag niet startte. "Er bestaat geen enkel obstakel om nu te beginnen". Hij verwees naar verklaringen van De Crem uit 2004 waarbij de CD&V'er stelde dat de kieskring meteen na de verkiezingen zou worden gesplitst indien de christendemocraten in de regering zouden zitten.

Tinne Van der Straeten (Groen!) waarschuwde voor de gevolgen van een ondoordachte splitsing. Zij herinnerde eraan dat de Vlaamse beweging wel op het gaspedaal staat, maar geen oplossing uitwerkte voor Brussel. De N-VA kwam tijdens de vergadering niet tussen. (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234