Zondag 26/01/2020

Commissaris Willy Van Achteren wist het even niet meer

Toen de Antwerpse politiecommissaris Willy Van Achteren maandagochtend zijn brievenbus lichtte, werd hij even niet lekker. Bij de post zat een brief van het Antwerpse parket. De Centrale Dienst voor Bestrijding van Corruptie had redenen om aan te nemen dat hij zijn Visa-kaart had misbruikt. Voor de aankoop van een peper- en zoutstel ter waarde van 43,60 euro. Onderzoeksrechter Dirk Verhaeghe stelt hem in verdenking wegens fraude.

Van Achteren - grijze snor, kalend, voorovergebogen - werd in de loop van de week almaar misselijker. Jarenlang was hij voor de Antwerpse politie het zinnebeeld van orde en netheid, de Pietje Precies van de Polies. In die hoedanigheid schopte hij het van agent tot adjunct-commissaris en hoofd van de Financieel Technische Dienst, de aankoopdienst van de politie langs de ring, beter bekend als de FTD of 'de Eitjes', vanwege de nabijgelegen watertorens.

Van Achteren is de man die weet wat agenten nodig hebben. Hij gaat over de aankopen van helmen, holsters, kogelvrije vesten, matrakken, maar ook de samenstelling van het wagen- en motorpark van de Antwerpse agenten. "Een doodbrave man", zegt een collega. "Met maar één ding voor ogen: het algemeen belang. Van Achteren zorgde ervoor dat er degelijke BMW-motors kwamen. Op de dag dat het publiek door had dat de Opel Vectra als anonieme wagen werd gebruikt, liet hij meteen andere modellen aanrukken. Het mocht geen luxe zijn, het moest efficiënt zijn. Daarom was hij tegen de nieuwe uniformen van de politie: hij zetelde in de speciale kledingcommissie. Te protserig en niet solide, vond hij."

Peper en zout... Van Achteren raapte maandag al zijn moed bij elkaar en trok naar het werk. Hij werkt tegenwoordig bij de dienst Financiën in de Hofstraat, op vraag van het stadsbestuur, nota bene om een beter inzicht te scheppen in de uitgaven van de politie. Van Achteren is de man van de transparantie: bij elke begrotingsbespreking ten stadhuize is de commissaris erbij. Met oog voor detail en cijfers licht hij toe waarom het korps een soort helm gekozen heeft, zelfs als het om een goedkoper model gaat.

Toen, die ochtend, schoot het hem te binnen: hij had met zijn Visa-kaart inderdaad ooit een peper- en zoutstel gekocht, maar die was bestemd voor het huwelijk van de dochter van de leverancier van de radiokamer, op het hoofdkwartier van de Oudaan. De fabrikant van Motorola is een belangrijk contact van de politie. Van Achteren kon destijds zelf niet naar de bruiloft gaan.

Het staat er wel degelijk: "peper- en zoutstel", zwart op wit. Het is bijna niet mogelijk: nauwelijks was de dienst bekomen van de eerste Visa-heisa met de schorsing van stadsontvanger Roger Bekaert, of nu stond hij zelf in het oog van de storm. De politieman maande zichzelf aan tot kalmte. Hij was nog maar net hersteld van een embolie naar aanleiding van de politieverhoren en huiszoekingen. Maar toen kwam de loutering: de sfeer in zijn kantoor was niet bedrukt, collega's toonden medelijden, enthousiasme zelfs. "Als jij schuldig was, dan was ook de hulpagent erbij die buiten boetes staat te schrijven", zei iemand. "Hij beet immers tijdens de uren van zijn pistolet. Omgerekend een halve eurocent per beet, als je ervan uitgaat dat een beet twee seconden duurt."

Het schandaal werd weggelachen. Dit is een farce. Sterker, in welke mate kunnen de anderen nu nog echt 'verdacht' worden geacht? Hoofdcommissarissen Luc Lamine, Guido Dupont, Luc Van Beylen, commissarissen Luc De Kock en Willy Van Haerenborgh? Die laatste werd ziek nadat hij beschuldigd werd vanwege de aankoop van een jas van 500 euro voor zijn vrouw. De commissaris had de malafide aanschaf verbloemd met andere bonnetjes. Hij moet nu vanuit het ziekenhuis afrekenen met de onderzoeksrechter.

De collegiale vergiffenis ontlastte Van Achteren, maar niet voor lang. Tijdens het schepencollege maandagavond liet burgemeester Patrick Janssens weten dat het gerecht veertien mensen in verdenking stelt. Bij de verdachten zitten commissarissen, maar ook zes bestuursdirecteurs. Een van hen werkt intussen op het kabinet van Vlaams minister-president Bart Somers. Nog een andere is intussen waarnemend stadssecretaris. De burgemeester wil hen een voor een op het matje roepen. Een team politiemannen is naar verluidt naar alle restaurants en traiteurs geweest om 'verdachte etentjes' te screenen. Van Achteren woonde de zitting op het Schoon Verdiep niet bij. Voor het eerst was Piet Precies ongewenst om de zaak met cijfers toe te lichten. De zaak betrof hemzelf.

"Ik ben hier ziek van, maar ik wil niks meer zeggen", verzuchtte de commissaris gisteren, in afwachting van zijn verhoor door de nieuwe burgemeester. Van Achteren liet zijn kantoor van voren vergrendelen. Een receptioniste barricadeerde de weg naar zijn kantoor.

Ondertussen snuisteren 3 kilometer verder, op de Antwerpse Meir, in de Innovation - de plaats van het misdrijf - drie verkoopsters op ons verzoek tussen het inpakpapier. Want we willen het nu wel graag zien. Te midden van 160 peper- en zoutstellen werd gezocht naar een exemplaar ter waarde van exact 43,60 euro. "Te goedkoop voor zilver van Christophle, te duur voor porselein, Irène", klonk het ernstig. Geen peper- en zoutvat van 43,60 euro.

Jammer. Het is dan ook zeer ernstige materie.

Anne de Graaf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234