Zondag 23/02/2020

Commissaris Lionel Ruth verborg jarenlang wapens van enkele ex-verdachtenTopspeurder Bende van Nijvel geschorst

Commissaris Lionel Ruth van de onderzoekscel die nog steeds de Bende van Nijvel tracht te ontmaskeren, is geschorst. Jarenlang hield hij in zijn kastje wapens achter die ooit toebehoorden aan ex-verdachten Michel Cocu en Jean Bultot.

BRUSSEL l Lionel Ruth is een ex-rijkswachter die sinds het prilste begin deel uitmaakte van het speurdersteam. Het is totaal onduidelijk wat hem ertoe mag hebben gebracht het onderzoek van binnenuit te dwarsbomen.

Met een kort en droog bericht bevestigde procureur-generaal van Bergen Claude Michaux gisteren een bericht in de kranten Le Soir en La Dernière Heure. Beide maakten melding van een schorsing van een speurder. De procureur-generaal liet weten dat er een onderzoek is geopend naar een lid van de zogeheten cel Waals-Brabant (CWB), een politieteam dat 25 jaar na de laatste aanslag nog steeds zoekt naar de Bende van Nijvel. De Bende vermoordde tussen 1982 en 1985 minstens 28 mensen. De meesten van hen werden vermoord terwijl ze ’s avonds boodschappen deden in de supermarkten van GB en Delhaize. De Bende liet zich opmerken door excessief geweld in verhouding tot een veelal zeer povere buit.

De betrokken speurder, aldus de kranten, wordt ervan verdacht in de lokalen van de politie, en in zijn eigen kastje, enkele wapens te hebben verborgen die destijds in beslag werden genomen tijdens het onderzoek naar de Bende.De schok kwam voor veel waarnemers bij het bekend raken van de naam van de speurder. Het gaat om commissaris Lionel Ruth, de politieman die sinds 1983 onafgebroken op de zaak zit. Sinds midden jaren negentig leidde hij de CWB, samen met zijn in Vlaanderen iets bekendere collega Eddy Vos.Ruth is een ex-rijkswachter. Hij ontwikkelde in de loop der jaren zeer uitgesproken meningen wanneer media of politici opperden dat achter de duidelijk paramilitair geschoolde Bende mogelijk politiemensen of militairen schuil konden gaan. Volgens Ruth was dat onzin en moest er worden gezocht naar traditionele criminelen. In enkele getuigenissen van binnen de rijkswacht werd Ruth destijds meer dan eens op de korrel genomen. Er werden hem extreem rechtse sympathieën aangewreven, maar meer dan loze geruchten leken dat niet te zijn.

De wapens die Ruth zou hebben achtergehouden voor zijn collega-speurders zouden hebben toebehoord aan Michel Cocu en Jean Bultot. Cocu is het gewezen kopstuk van de zeer marginale Bende van de Borinage. Cocu legde ooit bekentenissen af over zijn aanwezigheid bij een aanslag tegen de Colruyt in 1983 (er vielen toen drie doden), maar trok die later weer in. Nogal wat speurders uit die tijd denken dat Cocu destijds naar de plaats van de feiten is gelokt om een dwaalspoor te creëren. Cocu werd destijds op een assisenproces vrijgesproken nadat daar aan het licht kwam dat ook de Nijvelse procureur Jean Deprêtre ballistische sporen had achtergehouden. Het ging toen om een spoor dat de Bende van de Borinage volledig vrijpleitte van elke schuld.Jean Bultot is de gewezen gevangenisdirecteur van Sint-Gillis, die twee jaar geleden plots de media haalde met een filmpje op YouTube over een soort seksfuif in een confituurbad. Bultot had zeer nauwe connecties met het Brusselse misdaadmilieu van de vroegere jaren 80. Onder meer ex-gangster Leopold Van Esbroek, de rechterhand van gangster Philippe De Staerke, zegt dat hij in 1985 door Bultot werd benaderd om een ‘schijnoverval’ te plegen op een filiaal van Delhaize. Na een van de aanvallen werden in een bos, naast een uitgebrande Golf GTI, ook aantekeningen teruggevonden die leken te wijzen naar Bultot.Zowel Cocu als Bultot werden lange tijd verdacht van betrokkenheid bij de Bende, maar enig bewijs werd nooit gevonden.Volgens procureur-generaal Michaux heeft een ballistische expertise al aangetoond dat het wapen losstaat van de Bendefeiten. Het feit dat Ruth niettemin wordt geschorst, is een indicatie dat het gerecht ervan uitgaat dat hij essentiële onderzoeksgegevens heeft achtergehouden. Het is ook zeer onduidelijk waarom hij dat zou hebben gedaan.Commissaris Ruth wordt ook verdacht van andere feiten. Volgens de procureur-generaal van Bergen is het tweede luik van het onderzoek van financiële aard en heeft het ‘geen betrekking op de beroepsactiviteiten van de betrokkene’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234