Vrijdag 02/06/2023

Belangrijk nieuwsVaccinatie

Comité voor Bio-Ethiek over vaccinatie kinderen: ‘Bevolking moet geïnformeerde en vrije keuze kunnen maken’

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek is van mening dat kinderen met één of meer onderliggende aandoeningen best een vaccin toegediend krijgen. Het Comité stelt dat in een voorlopig advies om tegemoet te komen aan de vragen die leven bij de bevolking, luidt het.

Lieven Desmet

Begin 2022 zal het Comité een uitvoerig advies uitbrengen. In afwachting daarvan oordeelt het Comité dat het risico bij kinderen met onderliggende aandoeningen voor een SARS-CoV-2 besmetting aanzienlijk hoger ligt.

“Om deze reden en aangezien er een vaccin voorhanden is dat door de gezondheidsautoriteiten als veilig en doeltreffend wordt beschouwd, is het Comité van mening dat vaccinatie voor deze categorie van kinderen moet worden aanbevolen en zonder uitstel beschikbaar moet worden gesteld ten behoeve van deze categorie kinderen, om hen te beschermen.”

Aanstaande maandag hakken de ministers van Gezondheid de knoop door over deze kwestie, tijdens een Interministeriële Conferentie. Daarbij zullen ze ook rekening houden met het advies van het Comité voor Bio-Ethiek. Voor kinderen zonder onderliggende aandoeningen is het Comité iets voorzichtiger in zijn bewoordingen.

“In deze uitermate onzekere context van de huidige pandemie, en met de beschikbaarheid van een veilig vaccin, is het niet irrationeel om te rekenen op de doeltreffendheid van het vaccin tegen overdracht, op voorwaarde evenwel dat de bevolking eerlijke en transparante informatie krijgt op basis waarvan zij een geïnformeerde en volledig vrije keuze kan maken.”

Lees ook

De Hoge Gezondheidsraad adviseert dan wel dat ook 5- tot en met 11-jarigen gevaccineerd worden tegen het coronavirus, ruim de helft van de ouders ziet dat niet meteen zitten. ‘Schrik om je kind op lange termijn met een onbekende bijwerking op te zadelen kan zwaar wegen.’

De kindervaccinatie staat in de startblokken: wat weten we inmiddels over de zin daarvan?

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Boostercampagne niet in gevaar brengen

Het Comité is wel categoriek in het feit dat er geen enkel onderscheid wordt gemaakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde kinderen. Het Comité herinnert er voorts aan dat het ter beschikking stellen van vaccins aan kinderen zonder onderliggende aandoeningen niet ten koste mag gaan van de lopende boostercampagne en de vaccinatie van kinderen met onderliggende aandoeningen die beide prioritair zijn inzake volksgezondheid.

In dezelfde optiek en in de hoop op een betere continuïteit van het onderwijs, acht het Comité het voor het welzijn van schoolgaande kinderen van prioritair belang om scholen, ongeacht de vaccinatiegraad, zoveel mogelijk open te houden en leerkrachten, in dit perspectief, voorrang te verlenen bij de toediening van de boosterprik.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234