Maandag 24/02/2020

PolitieUpdate

Comité P wil verdachte agenten in de val lokken

Foto ter illustratie.Beeld photo_news

Moeten politiemensen in de toekomst vrezen dat hun toezichthouder hen in de val lokt om te checken of ze geld stelen? De politiewaakhond Comité P lanceert die opmerkelijke denkpiste in een nieuw rapport over ‘goede praktijken’ die politietoezichthouders in andere Europese landen al toepassen. Dat schrijft De Tijd vandaag. Politievakbond NSPV plaatst hier vraagtekens bij. ‘Moeten we echt gaan tot uitlokking?’

Comité P stelt dat ‘integriteitstesten’ in heel wat landen - vooral Angelsaksische - gangbaar zijn. De waakhond geeft in zijn rapport een ‘vaak voorkomend voorbeeld’ van zo’n test. Als er ernstige aanwijzingen maar nog geen bewijzen zijn dat een politieman geld steelt, kan die de opdracht krijgen een huiszoeking uit te voeren in een appartement. Daar wordt dan een som geld verstopt en wordt gefilmd of hij het geld steelt. Andere voorbeelden zijn gerichte drugs- of alcoholtesten.

“Ondanks legale, ethische en praktische bezwaren die die controversiële methode bij ons ongetwijfeld zal oproepen, blijft het een potentieel interessant instrument als ultiem sluitstuk van een integriteitsbeleid”, besluit het Comité P in zijn rapport. “Bovendien gaat van integriteitstesten als onderdeel van een bij de medewerkers gekend controlesysteem een preventief effect uit.”

‘Uitlokking’

Politievakbond NSPV plaatst een groot vraagteken achter de denkpiste van het Comité P. “We hebben hier een aantal legale bezwaren tegen. Dit lijkt op uitlokking, waarbij je de politieambtenaar ‘een beetje gaat verleiden’”, reageert NSPV-voorzitter Carlo Medo.

“Iemand die een diefstal pleegt, heeft geen plaats bij de politie. De vraag is of we moeten gaan tot uitlokking.” Bij misdadigers gebeurt dat ook niet, klinkt het. Provocatie of uitlokking door de politie is bij wet verboden.

Het Comité P reageert dat het “helemaal niet de intentie heeft om zogenaamd te gaan ‘jagen op politiemensen’”. “Vermits de politiediensten meer en meer over de grenzen heen samenwerken, leek het voor het Comité P opportuun om bij de buitenlandse collega’s na te gaan hoe zij hun controlefunctie uitvoeren”, luidt het.

Zo ging de politiewaakhond na “of er gelijkenissen zijn, wat de verschillen zijn en wat de good practices zijn”. Het Comité P “heeft helemaal niet de intentie om daaruit besluiten te trekken”, luidt het echter. Volgens de dienst zijn er geen aanwijzingen dat de problematiek zich stelt en hij benadrukt dat “de politiediensten algemeen genomen goed werk leveren”.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234