Donderdag 26/05/2022

Aanslagen Parijs

Comité P onderzoekt achtergehouden info over Bilal Hadfi

Bilal Hadfi blies zichzelf op 13 november op in de buurt van het Stade de France in Parijs. Beeld AFP
Bilal Hadfi blies zichzelf op 13 november op in de buurt van het Stade de France in Parijs.Beeld AFP

Het Comité P is gestart met ondervragingen van personeel in de Anneessens-Funck-school in Brussel. Bilal Hadfi, de latere zelfmoordterrorist van Parijs, juichte daar begin dit jaar in de klas de aanslagen op Charlie Hebdo toe. Pogingen van de directie om justitie daarop te wijzen, bleven hangen bij de onderwijsadministratie.

Douglas De Coninck

Interne documenten die door het personeel zijn doorgespeeld aan deze krant laten zien dat leerkrachten en directie zich grote zorgen maakten over de evolutie van Bilal Hadfi (20). Hij nam in de klas vrij extremistische standpunten in rond homoseksualiteit, muziek en de aanslagen op Charlie Hebdo. Ze stuurden spijbelcoaches naar zijn huis en nodigden hem uit voor een gesprek met directeur Chris Pijpen over 'humanistische waarden'.

Voorgeschiedenis

Bilal Hadfi vertrok in het voorjaar naar Syrië en kwam op de lijst van achthonderd verdachten te staan bij het OCAD, maar pas na de aanslagen van 13 november in Parijs vernam men daar dat Hadfi een hele voorgeschiedenis had op school. Directeur Pijpen verwittigde de Brusselse onderwijsadministratie op 27 april van Hadfi's vertrek naar Syrië. De school had een heel dossier over hem aangelegd. Die informatie had vanuit de inrichtende macht onmiddellijk moeten worden doorgespeeld aan justitie, waar het OCAD sinds de verijdelde aanslagen in Verviers profielen tracht op te stellen van vanuit België vertrokken Syrië-strijders.

Het Comité P is belast met een onderzoek dat moet doen begrijpen waarom dat bij Bilal Hadfi pas is gebeurd toen het al te laat was, en zijn ex-lerares op Radio 1 verklaarde dat 'men' doof was gebleven voor de signalen vanuit de klas. "We zijn te voorzichtig geweest, uit schrik."

Twee minuten te laat

Anneessens-Funck is een Nederlandstalige technische school van de stad Brussel, maar staat onder Franstalige leiding van de - het Nederlands onmachtige - schepen Faouzia Hariche (PS) en directeur-generaal Charles Huygens (PS). Huygens had de info van Pijpen als hoofd van de inrichtende macht moeten doorspelen aan justitie, maar vond dat blijkbaar niet nodig.

Twee weken na de aanslagen in Parijs werd directeur Pijpen plots disciplinair geschorst. De officiële reden is dat hij twee minuten te laat op school aankwam op de dag van de opheffing van de lockdown. De man voert aan dat er een vrachtwagen was gekanteld op de Brusselse ring.

Lees ook

Geradicaliseerd en niemand die iets deed. Een goed half jaar voor Bilal Hadfi zich zou opblazen in Parijs lichtte directeur Chris Pijpen het Brusselse schoolbestuur in over zijn versnelde radicalisering. Niemand ondernam iets en nu is Pijpen plots zélf geschorst. De volledige reportage leest u hier.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234