✦CulinairOpen kaart
Comfortfood afhalen? ‘De zwaarste opdracht is de vinaigrette over de salade verdelen’
Onze resto-recensenten staan voorlopig voor gesloten deuren, maar honger hoeven ze niet te lijden. Zolang de ‘lockdown light’ standhoudt, testen ze wekelijks een uitnodigende takeaway of traiteur.
Enfant Terrible HQ, Antwerpen
Lockdownfood afhalen heeft wat mij betreft twee nadelen: soms heb je thuis nog een pak werk voor alles op je bord ligt, én je moet vaak enkele dagen op voorhand bestellen. Niets van dat alles bij de Corona Express Take Away van Enfant Terrible HQ. Je rijdt er gewoon naartoe op een donderdag, vrijdag of zaterdag en alles wordt afgewerkt terwijl je even wacht. Weer thuis met de buit, is de zwaarste opdracht de vinaigrette over de salade verdelen. En dus genieten we van een artisjok met mosterddressing (12 euro), en een spring salad vol knapperige verse groenten (10). Het vlees voor de Philly cheese-steak (12) komt recht van de barbecue en krijgt tussen het broodje het gezelschap van provolone en ajuinconfijt. Alles kraakvers en lekker, alleen mag het soms wat pittiger naar mijn smaak. De pizza – die hebben ze altijd – proberen we een volgende keer. (MK)
Geuzenstraat 21, enfant-terrible.be
Henri, Brussel
Gerechten waar je blij van wordt. Volgens Jamie Oliver is dat de definitie van comfortfood. We hebben veel behoefte aan blijheid, dus bestellen we bij Chez Henri de apero box (33 euro) met een flesje rosé, edamame, hummus en pikante balletjes. Net echt, zoals we daar zitten aan onze tafel. Onze glimlach wordt nog groter bij het hoofdgerecht. Zeetong filet à l’Ostendaise, met de vis in kleine krullen opgerold, omringd door garnalen en mosseltjes, in een heerlijk romige saus (19). En wat is er troostrijker dan puree? Het ultieme comfort-toetje is de witte chocolade- mousse met pistache en framboos (5). Een mens kan niet blij genoeg zijn, dus eet ik dat van de tafelgenoot ook nog op. Drie gangen luxe: geruststellend, met een zweem van nostalgie en ongecompliceerd lekker. Comfortfood op z’n best en Brussels. (LK)
Vlaamsesteenweg 113, restohenri.be
Alberte, Gent
Zonder enig perspectief op een horecabezoek blijft mijn nood aan troostvoedsel ongemeen hoog. En dan heb ik het over gevarieerde afhaalgerechten waar geen espumafles of veertien structuren van groenten aan te pas komen. De non-conformistische keuken van Alberte balanceert tussen comfortfood en experiment. Chef Tom Pauwelyn staat dan ook bekend om zijn durf. Zijn swingende rundstartaar met aardappelchips en kruidenmayo (15 euro) maak je nog beter door, volgens het instructieboekje, eenvoudigweg een plakje lardo te smelten. Miraculeus ook hoe smaakvol zijn verse pasta’s – chitarra met noordzeekrab (24 euro) en veggie papardelle met caponata (18) – in onze kommen eindigen. In de armen van diens panna cotta met rabarber en roggecrumble (6) vinden we de rust die een nieuwe persmededeling beter helpt te verteren. (FV)
Dendermondsesteenweg 78, alberte-gent.be