Zaterdag 25/05/2019

Verenigde Staten

Comey versus Trump: "Dit is politieke oorlog"

De voormalige FBI-directeur James Comey neemt in zijn boek 'A Higher Loyalty' Donald Trump op de korrel. Beeld EPA

Elf maanden na zijn ontslag haalt voormalig FBI-directeur James Comey in een nieuw boek uit naar president Trump, die hij "ongeschikt" acht voor het presidentschap. "Dit is een ongekende realitycheck", zegt de Nederlandse Amerika-expert Willem Post. 

In een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC zegt James Comey het zonder verpinken. "Veel mensen zeggen dat hij mentaal aftakelt of dement wordt", verklaart hij over president Trump. "Maar dat geloof ik niet, Ik vind hem juist bovenmatig intelligent. Volgens mij is hij niet medisch ongeschikt voor het presidentschap, maar moreel ongeschikt."

De aanleiding voor het interview met de voormalige FBI-directeur is zijn boek A Higher Loyalty, dat dinsdag uitkomt, maar waarvan een aantal ophefmakende passages al zijn uitgelekt. Comey vergelijkt Trump erin met een soort maffiabaas en schrijft ook dat de president aan de Amerikaanse inlichtingendienst de opdracht gaf een hardnekkig gerucht rond hem te ontkrachten. Trump zou hebben toegekeken hoe prostituees in een hotel in Moskou op elkaar hebben geplast. "Ik hield het nooit voor mogelijk dat ik dit zou moeten zeggen," vertelt Comey aan de interviewer, "maar mogelijk is dat wel gebeurd." 

Ontslag

Na meerdere aanvaringen met de president is Comey in mei vorig jaar door Trump ontslagen als directeur van de FBI. Officieel luidde het toen dat hij het onderzoek naar het e-mailschandaal van Hillary Clinton niet goed had uitgevoerd. Maar de werkelijke reden voor zijn ontslag is volgens de FBI-baas dat Trump het niet nam dat de inlichtingendienst een onderzoek had ingesteld naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. 

Nadat Comey de laan was uitgestuurd, ging dat onderzoek over naar speciaal aanklager Robert Mueller, die de banden tussen de Trump-campagne en de Russische overheid onderzoekt. Comey acht het overigens mogelijk dat Trump het onderzoek heeft proberen dwarsbomen, zo zegt hij nog in het interview.  

Juridisch hard bewijs daarvoor levert Comey eigenlijk nergens aan. Maar dat een FBI-directeur dit beeld schetst van een president is echt "choquerend", vindt de Nederlandse onderzoeker Willem Post (Clingendael Instituut). "Personen met het statuut van Comey als voormalige baas van een inlichtingendienst horen discreet te zijn. Dat hij dit nu uitbrengt, is een teken van een regelrechte politieke oorlog tussen Comey en de inlichtingendiensten aan de ene kant, en de president aan de andere."

Twitter 

Voor het interview met ABC werd uitgezonden, heeft Trump hem al in een reeks razende tweets onder meer een 'slijmbal' genoemd. "Gluiperige Comey zal de geschiedenis ingaan als de slechtste FBI-directeur ooit, en met grote voorsprong", aldus Trump op zijn Twitter-pagina. De timing van het boek is voor Trump ook behoorlijk ongelukkig. Gisteren moesten advocaten van Trump in de rechtszaal verschijnen voor een zaak rond een vermeende affaire van de president met pornoactrice Stormy Daniels.

Voor experts is dit boek dan ook de zoveelste deuk in de geloofwaardigheid van de president. En een Amerikaanse mediadeskundige vergelijkt het interview van Comey met ABC met een 'tapijtbombardement', omdat Comey nu aan een hele mediatournee begint om zijn boek te promoten. Een interview met Trumps favoriete nieuwszender Fox News staat trouwens ook nog op het programma. Mogelijk heeft het boek van de voormalige FBI-directeur daardoor nog veel meer impact dan Michael Wolff, die met Fire and Fury eerder dit jaar een vernietigend boek schreef over het chaotische eerste halfjaar van Trump in het Witte Huis.

Op Twitter heeft Comey de verwijten van Trump ook al van antwoord gediend. "Ik schrijf over drie presidenten in het boek: twee illustreren de waarden van ethisch leiderschap, één president is een voorbeeld van hoe het niet moet", schrijft hij. "Ik hoop dat lezers het volledige boek lezen en er iets aan hebben." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.