Kilometerheffing
Comeos: "Kilometerheffing zal geen impact hebben op verkeersinfarct"
Comeos, de federatie voor handel en diensten, is niet te spreken over de kilometerheffing voor vrachtwagens zoals die door de Vlaamse regering is beslist. "Niet goed voorbereid" en "electoraal gedreven", aldus ceo Dominique Michel.
De handelsfederatie reageert op de bekendmaking door Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts van de tarieven voor de kilometerheffing. Vanaf april volgend jaar zullen vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton voor elke kilometer die ze op de belangrijkste verkeersassen in Vlaanderen rijden een heffing tussen 0,074 euro en 0,2 euro moeten betalen.
Comeos zegt erg ontgoocheld te zijn, vooral omdat hetzelfde tarief wordt gehanteerd ongeacht het tijdstip of de locatie van de verplaatsing. Vrachtwagens worden dus niet aangemoedigd om buiten de spits te rijden. "De heffing zal dus geen impact hebben op ons verkeersinfarct", argumenteert de federatie. "Onbegrijpelijk, dit gaat compleet de verkeerde richting uit. Dit is niet goed voorbereid", aldus Michel.
Personenwagens
De federatie vindt het ook onbegrijpelijk dat Vlaanderen een heffing voor personenwagens heeft uitgesteld. "Als de overheid een aangepast tarief zou hanteren, afhankelijk van het tijdstip en de locatie van de verplaatsing, dan zouden we één derde van het transport voor voeding uit het spitsverkeer kunnen houden - en met een heffing voor personenwagens zou die vrijgekomen plaats ook niet door privé-vervoer worden ingenomen", zegt Comeos. Volgens topman Michel is de beslissing dan ook "electoraal gedreven".
Uiteindelijk zal het de consument zijn die betaalt, waarschuwt Comeos. De federatie voorspelt een stijging van de voedingsprijzen met 0,5 procent.