Dinsdag 22/09/2020

Comedy l Theo Maassen l Zonder pardon HHH

Hoe kun je nog stoer doen als er een klein wurmpje in je armen ligt? Comedian en kersverse papa Alex Agnew vroeg het zich al af in zijn laatste show en ook Theo Maassen is op zijn veertigste vader geworden. En dat laat zo zijn sporen na.

Door Liv Laveyne

Niet dat hij nu soft geworden is, de potige Nederlandse komiek, PSV-supporter en rebel with a cause die intussen al vijftien jaar - zijn eerste programma Bepaalde dingen dateert van 1994 - zijn gal spuwt over wat er allemaal fout loopt in de wereld. Nooit te beducht om daarbij ook zichzelf te kakken te zetten. Zoals ook nu weer, wanneer hij zijn show begint met een allusie op het inmiddels beruchte fotoflitsincident (vorig jaar vernielde Maassen een camera van een journaliste nadat hij erop had aangedrongen geen foto's te maken). "Ach, er is altijd wel wat, nu eens dit, dan weer dat", citeert hij Frans Bauer.

Het zet meteen ook de toon voor zijn voorstelling Zonder pardon. Want hoewel Maassen zich nog steeds ten overvloede kwaad kan maken op onze dolgedraaide wereld, hij is nu ook vader. En dan moet je toch ergens wel een klein beetje geloven dat die wereld het waard is om iemand erop te zetten. Of niet?

Maassen en Nederland

Molenwiekende armen, driftig heen en weer lopend: Theo Maassen blijft Theo Maassen, hoevelen zijn stijl ook intussen hebben proberen te kopiëren. Ditmaal slaat hij echter ook af en toe vol vertwijfeling de armen in de lucht. Draait rondjes op zijn bureaustoel turend in de lucht. Hij weet het allemaal zo goed niet meer. "Ik zit niet op een roze wolk, het is eerder een dichte mist."

Vanuit zijn eigen ervaringen als vader zoomt Maassen uit op de grote wereld. En die is al even in de war als hijzelf. Dat blijkt ook uit het scènedoek, een psychedelisch behangpapiertje met talloze malen gespiegelde afbeeldingen van Nederland. Dat koudekikkerlandje met leeuwen op zijn paspoort. Bevolkt door 'voorvochtmensen', die grijze mekkerende massa Nederlanders die vroeger blèrde over de overlast door hondenpoep en nu over het feit dat je niets meer kunt zeggen.

Maassens grootste sterkte is zijn combinatie van high en low jokes: een intelligente vergelijking (de klimaatopwarming als koortsaanval) en daar dan weer een seksistische grap tegenaan waarbij als vanouds vrouwen de kop van Jut zijn. "Hoe moet ik het goede voorbeeld geven?", vraagt hij zich af. En hij toont een fotootje van zijn zeven maanden oude dochtertje. Oprecht trots, dat kun je niet faken.

Maassen is een gevoeliger mens geworden. Hij weet wel dat sprookjes niet bestaan maar hij zal ze toch voorlezen straks. En ook in zijn nieuwe show durft er her en der een moraal van het verhaal te vallen. Vermomd als 'bond zonder naam'-achtige wijsheden en gebracht met een kwinkslag, dat wel.

Goed en slecht

De typische manier waarop Maassen zijn grappen opbouwt - ontroering counteren met een harde grap of vice versa - laat zich soms te duidelijk zien, waardoor de verrassing uitblijft. Ook de moord op Pim Fortuyn en Theo Van Gogh en het recht op vrije meningsuiting passeren in Zonder pardon opnieuw de revue. 'Opnieuw', omdat hij dat tijdsgewricht al beter 'ontwrichtte' in zijn alom bejubelde en bekroonde vorige show Tegen beter weten in.

In vergelijking met de vlijmscherpe grappen waarmee Maassen zijn publiek toen trof, is de titel van deze show dan ook wat misleidend en wordt sommige maatschappijkritiek wat routineus afgewerkt. Gelukkig ligt het tempo en het aantal grappen hoog genoeg en is er het vakmanschap van Maassen om het flauwere materiaal op te vangen.

"Er is geen goed en slecht, alleen maar zwak en sterk", aldus Maassen. "De zwakken vallen af en de sterken blijven over." Sterk blijft Theo Maassen als cabaretier zonder twijfel. Maar zijn sterkste show, dat is Zonder pardon nu ook weer niet.

Op tournee in Vlaanderen en Nederland (www.theomaassen.nl).

n Theo Maassen: 'Hoe moet ik het goede voorbeeld geven?'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234