Zaterdag 16/01/2021

Cultuur

‘Comedians zijn als een fruitpers: je gooit er van alles in, maar er komt wel altijd fruitsap uit’

Steven Mahieu.Beeld rv

‘Een donkere voorstelling, maar met licht erop’. Zo omschrijft comedian Steven Mahieu (41) zijn nieuwe show Full Contact Tour, die vanavond in première gaat. Voor elke show gaat de West-Vlaamse Gentenaar intensief met zichzelf in dialoog, maar deze keer ging het graafwerk wel heel diep, zo bleek tijdens een try-out in september. In het kielzog van een komiek in volle creatieproces.

11 september 2019, 18u00 - Brugse Poort, Gent

We treffen elkaar bij het huis van Steven Mahieu in de Gentse volkswijk Brugse Poort. Hij verzamelt zijn spullen en kust zijn vrouw Kim en kinderen gedag. “Het schrijfproces voor een nieuwe show is voor mijn gezin geen pretje”, geeft hij toe als we op straat staan. “Alle gevoelens die opborrelen, komen ongefilterd binnen bij Kim. En dat gaat ver, hè. Van ongebreidelde euforie tot diepe twijfel: wat kan ik eigenlijk?” (denkt na) “Hebben we dat niet allemaal, los van de artistieke context? Dat gevoel dat je op een bepaald moment ontmaskerd wordt (het oplichterssyndroom, red.)... Ik merk dat veel mensen dat zeer herkenbaar vinden.”

18u15 - Onderweg naar comedyclub De Trukendoos, Stasegem (Kortrijk)

Als we in zijn spiksplinternieuwe, ongetwijfeld vrij prijzige SUV stappen, trekt Mahieu een gegeneerd gezicht. “Ik weet het, het is er wat over… Ik heb deze auto in een opwelling gekocht en had er daarna spijt van. Ik heb er vorige week zondag daverende ruzie over gehad met Kim, en moest met onze onderlinge verwijten nog vers in mijn lijf naar een matineevoorstelling vertrekken. Tijdens dat optreden heb ik onze discussie als binnenkomer gebruikt, en dat werkte fantastisch! Omdat het ‘echt’ was. De mensen zagen de bloemen die ik onderweg voor haar had gekocht, in een emmer op het podium staan. Dat is dan weer de andere kant van de medaille.” (lacht)

Een discussie over een te dure auto was niet het enige autobiografische gegeven dat zich opdrong als inspiratie. In korte tijd verloor de komiek één grootouder en zag hij twee andere aftakelen in de geriatrie. Hij belandde in een soort existentiële midlifecrisis, een term met een connotatie die Mahieu niet vrolijker stemt. “Alsof het enkel draait om venten die een motor, een nieuwe vrouw of haarimplantaten willen.” (lacht) “Het gaat erover dat wij allemaal op die leeftijd op verschillende niveaus met verlies worden geconfronteerd, wat voor storm in de kop kan zorgen. De belachelijke manier waarop we daarmee proberen om te gaan, duidt eerder op een gebrek aan inzicht over wat werkelijk speelt.” Waar Mahieu onder meer mee worstelt, is een soort aangepraat schuldgevoel over zijn verdriet en twijfels. “Vaak krijg ik de reactie dat het toch ‘maar’ om mijn grootouders gaat. Alsof het verdriet daarom minder is. Met mijn comedy wil ik de vinger op de wonde leggen.”

21u00 - In De Trukendoos, Stasegem (Kortrijk)

Vingers op wonden leggen, dat doet Mahieu met overgave tijdens de try-out op het kleine podium van De Trukendoos, een benauwd zaaltje tjokvol diehard comedy-liefhebbers. Full Contact Tour is een bijzonder hilarische en tegelijk keiharde confrontatie met ouder worden en de dood, waarbij vooral de sketch over de geriatrie naar de keel grijpt. Mahieu smijt zich volledig en gooit al zijn acteer- en mimetalent in de strijd. Maar vóór hij het beste van zichzelf kan geven, gaat hij even naar buiten, om ijsberend zijn gedachten te ordenen en zich voor te bereiden. “De voorbije weken zat het zo dicht in mijn hoofd, zo vol met andere dingen… Ik moest vandaag hard werken om het weer open te breken”, zei hij eerder op de avond. “Wonder boven wonder is het gelukt om alles open te vijzen. Als ik het nu weer toevijs, komt het niet goed.”

23u00 - Backstage na het optreden

Bezweet maar tevreden zit Mahieu backstage te bekomen van zijn performance. “Voor het eerst heb ik het gevoel dat het een geheel wordt… Wat denken jullie?”, vraagt hij de twee collega-komieken die eerder op het podium stonden. Er volgt een discussie over welk hondenras het best zou passen in de scène waarin Mahieu visueel een hond uitbeeldt en over de passage rond monogamie. “Daar moet ik morgen echt nog aan werken”, concludeert Mahieu. “Ik wil dit tegenover de liefde zetten, maar dat is moeilijk zonder cheesy te klinken.” Ook de scène over de geriatrie is nog niet helemaal naar zijn zin: “Ik wil het aspect dat de mensen er soms zo vroeg moeten gaan slapen er nog in verwerken.”

23u30 - Op de terugweg naar Gent

Mahieu hecht veel belang aan de toegankelijkheid van zijn shows. “De comedians van nu zijn eigenlijk moderne filosofen die Sartre behapbaar maken. Niet dat ik mezelf als een filosoof beschouw, ik ben komiek. Maar nadenken, reflecteren en met een helikopterview over de werkelijkheid zweven zijn aspecten die filosofen en comedians met elkaar gemeen hebben. Alleen komt er bij ons hilariteit uit. Ik zie mezelf als een fruitpers waar je vanalles in kunt gooien, maar er komt finaal wel altijd fruitsap uit.”

Wil je dat je publiek zich dat fruitsap laat smaken, moet je met een aantal dingen rekening houden, vindt Mahieu. “Je moet hun weerstand respecteren en ook enkele luchtiger passages inlassen, anders houden mensen het niet vol. Mijn doel is het publiek mee te voeren naar een plek waar het zich niet volledig op zijn gemak voelt, en die plaats te versieren met confetti, om te laten zien dat het er best ok is.”

Steven Mahieu, Full Contact Tour, 12-13-14/11 in Minard Gent en tot eind mei 2020 in de Vlaamse zalen. stevenmahieu.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234