Woensdag 14/04/2021

De zevende dag

Comeback Lisbeth Imbo veroorzaakt wrevel op VRT

Lieven Verstraete en Lisbeth Imbo presenteren vanaf september 'De 7de dag'.  Beeld Rv
Lieven Verstraete en Lisbeth Imbo presenteren vanaf september 'De 7de dag'.Beeld Rv

Dubbele wissel bij De zevende dag. Het zondagse debatprogramma wordt vanaf september gepresenteerd door Lieven Verstraete en Lisbeth Imbo. Maar de comeback van die laatste stuit op verzet op de redactievloer.

Een nieuw decor, nieuwe rubrieken en vooral twee nieuwe gezichten moesten De zevende dag vorig jaar een tweede adem geven. Maar na amper één jaar maken Xavier Taveirne en Phara de Aguirre plaats voor Lieven Verstraete en Lisbeth Imbo. Het nieuws over de comeback van die laatste deed behoorlijk wat stof opwaaien op de redactievloer. In die mate zelfs dat de redactieraad, na een inderhaast bij elkaar geroepen vergadering, besloot om officieel een aantal vragen aan de hoofdredactie te formuleren bij haar terugkeer.

Imbo was jarenlang presentatrice van Terzake op Canvas en De ochtend op Radio 1 tot ze in 2013 de VRT verliet om aan de slag te gaan bij De Morgen. Daar was ze eerst adjunct-hoofdredacteur en later, samen met An Goovaerts, hoofdredacteur. Die passage ligt een deel van de De zevende dag-redactie nog steeds zwaar op de maag. Zij vermoeden dat Imbo, die niet in de beste omstandigheden bij de VRT vertrok, als hoofdredacteur aanstuurde op kritische berichtgeving over de openbare omroep. Dat ze nu opnieuw wordt binnengehaald, stuit daarom op onbegrip.

Ook haar uitgesproken banden met N-VA-politicus Siegfried Bracke zijn de redactieraad een doorn in het oog. Imbo was immers een van de protegés van Bracke toen hij nog hoofdredacteur bij de VRT was. De voorbije jaren was hij net als andere N-VA'ers ook erg kritisch voor de VRT Nieuwsdienst. Op de nieuwsdienst leeft de vraag of Imbo nu binnengehaald is om de relatie met de N-VA te verbeteren.

Phara de Aguirre en Xavier Taveirne maken na amper één jaar al plaats voor een nieuw duo. Beeld Thomas Geuens
Phara de Aguirre en Xavier Taveirne maken na amper één jaar al plaats voor een nieuw duo.Beeld Thomas Geuens

Daarom vraagt de redactieraad zich af of Imbo wel objectief genoeg is om in een programma als De zevende dag politici van alle partijen, dus ook van N-VA, op de rooster te leggen. Dat de redactie het bericht over haar terugkeer bovendien op de site van De Morgen moest lezen, viel ook al in slechte aarde. Over een gevoelige transfer als deze waren de journalisten van de nieuwsdienst graag op voorhand ingelicht.

Steven Samyn, hoofdredacteur duiding bij de VRT, benadrukt dat de keuze voor Imbo en Verstraete vooral een keuze voor ervaring is. "De zevende dag is een ideaal programma om nieuwe mensen kilometers te laten maken", zegt Samyn. "Maar met twee verkiezingen in aantocht was dat deze keer geen optie. Met Lieven en Lisbeth kiezen we voor twee mensen die hun sporen al hebben verdiend. Allebei zijn het steengoede interviewers die bovendien het reilen en zeilen in de Wetstraat kennen. We hebben er alle vertrouwen in dat zij De zevende dag in deze boeiende nieuwstijden in goede banen zullen leiden." De zoektocht was wel niet simpel: zeker drie VRT-journalistes werden gevraagd voor de job, maar bedankten voor de eer.

Op de controverse rond haar persoon wil hij niet reageren. "Ik kan alleen benadrukken dat we met Lisbeth een heel goede interviewer in huis hebben gehaald. Dat is wat uiteindelijk telt." Voor de presentatrice zelf dreigt een déjà-vu. Twee jaar geleden kwam ze ook bij De Morgen onder vuur te liggen na een vertrouwensbreuk met haar redactie. Imbo wou geen commentaar kwijt.

De keuze voor een nieuw presentatieduo is geen motie van wantrouwen tegen Taveirne of De Aguirre. "Integendeel zelfs", zegt Samyn. Na een moeizame start gingen de kijkcijfers van het programma licht omhoog. Samyn: "Maar met twee verkiezingen in aantocht moeten we als VRT Nieuws de beste mensen op hun beste plaats zien te krijgen." Voor Taveirne betekent dat een terugkeer naar Radio 1 waar hij mee zijn schouders zet onder vlaggenschip De ochtend. Phara de Aguirre wordt dan weer het gezicht van de verkiezingsprogramma's op televisie. "Aanvankelijk hebben we er nog aan gedacht haar tijdelijk te vervangen bij De zevende dag", zegt Samyn. "Maar uiteindelijk leek het toch beter om meteen voor een volledig nieuw duo te kiezen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234