Dinsdag 24/05/2022

Column

De Belgische minister van Defensie Pieter de Crem was woensdag in Den Helder, sinds de dagen van Napoleon onze nationale marinehaven. Daar verklaarde De Crem dat België bereid was de soevereiniteit over het eigen leger op te geven en de boel te fuseren met de Nederlandse krijgsmacht.

Eindelijk geven de Belgen toe dat ze fout zaten, in 1830. Ze trekken het niet, in hun eentje. Dit is een belangrijke stap op weg naar herstel van die zo jammerlijke breuk.

De Crem was met zijn Nederlandse collega Hans Hillen en de vaste kamercommissie voor Defensie op bezoek bij de Admiraliteit Benelux, het gezamenlijke Belgisch-Luxemburgs-Nederlands marinecommando, zeg maar. De Luxemburgse marine schijnt niet zoveel voor te stellen, maar de Luxemburgers hebben geld dus we houden ze erbij - kunnen ze mooi de stookolie betalen van de laatste mijnenveger.

Toen de Hollandse krijgsheer Hillen vorig jaar bekendmaakte dat hij een miljard ging bezuinigen op defensie, hoorde je het gemor dat Nederland een soort 'Belgisch leger' zou krijgen. Wat dat precies betekende is mij nooit helemaal duidelijk geworden, maar er valt in elk geval uit op te maken dat een Benelux-leger ons niet meteen weer op de eerste rij van grote mogendheden zal brengen. Maar daar gaat het ook niet om.

Waar het wel om gaat, is dat Nederland en België een eigen leger niet langer kunnen betalen. Het is met legermaterieel net als met medische apparatuur: het wordt steeds knapper en ze bedenken de prachtigste spullen, maar die worden wel onbetaalbaar.

De missie in Uruzgan was ons laatste militaire kunstje 'oude stijl': met volledige bepakking en al het materieel op de vijand af en de beuk erin. De politietrainingsmissie die we hebben opgetuigd in Kunduz kan nog net, maar dan moeten ze wel ophouden met korans verbranden, anders wordt de bewaking veel te duur.

Vorig jaar verklaarde de Vlaamse hoogleraar Luc de Vos van de Koninklijke Militaire School in Brussel in deze krant dat er een gezamenlijk Nederlands-Belgisch leger moest komen. En een paar weken geleden herhaalde de Nederlandse Adviesraad Internationale Vraagstukken dat we militair moeten gaan samenwerken, niet alleen met de Belgen en Luxemburgers, maar ook met Duitsers, Noren en Denen.

Toen directeur Coen Teulings van het Centraal Plan Bureau donderdag met de rampzalige economische voorspellingen voor de jaren 2012 en 2013 kwam, wist je meteen: dat is weer een paar honderd miljoen minder voor Defensie. Wij zijn nu eenmaal handelaren, geen soldaten. We hebben na de vorige bezuinigingsronde al onze tanks al verkocht, dus het zal mij benieuwen welke spullen we straks weer gaan afschaffen. Misschien kunnen we samen met België nog een paar jeeps op de weg houden.

Hillen en De Crem bespraken gisteren al de vorming van een Quick Reaction Force. Het gaat daarbij om één Nederlandse en één Belgische F-16: de nieuwe maat der dingen. Belgische F-16's willen naar het schijnt nog wel eens gedwongen aan de grond blijven wegens brandstoftekort, maar de gezamenlijke straaljagers van de QRF staan altijd met een volle tank klaar om op te stijgen en eventuele vijandelijke toestellen uit de lucht te schieten.

Het leek een mooie meevaller dat de Lynx-helikopter die vorig jaar betrokken was bij een mislukte reddingsactie in Libië eindelijk is vrijgegeven. Wat blijkt: dat ding moet dankzij schurend zand en slecht onderhoud als total loss worden beschouwd. We krijgen er de schrootprijs voor terug en daarmee kun je hooguit wat extra dozen met gevulde koeken aanschaffen voor onze jongens of een paar dozijn losse flodders.

Het is intussen wel heel mooi dat de Europese integratie concreet vorm krijgt op het terrein dat van oudsher toch de duidelijkste manifestatie van nationalisme was, namelijk het leger. Zo zie je maar dat geldgebrek ook positieve kanten heeft. Niet uitbundige subsidiëring maar grote zuinigheid versterkt het oerideaal van de Europese Unie - nooit meer oorlog.

Uiteindelijk zal blijken dat Nederland en België op veel meer terreinen te klein zijn om zelfstandig door te gaan. Als je de legertop kunt samenvoegen, waarom dan niet meteen de hele regering? Uiteindelijk drijven efficiency en globalisering ons in elkaars armen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234