Donderdag 24/06/2021

Colruyt weert twintig leveranciers uit rekken

De Colruytgroep heeft twintig contracten met leveranciers opgezegd omdat hun personeel werkt in omstandigheden die niet voldoen aan de minimumnormen, of omdat de producten niet veilig zijn. De distributieketen baseert zich op 115 audits, vooral uitgevoerd in China, Vietnam en Thailand.

Supermarkten controleren producten op veiligheid en milieu-impact

De gewraakte producenten leveren vooral speelgoed, textiel en huishoudproducten. Colruyt concentreert zich momenteel op veiligheid en milieu-impact. Ook concurrenten voeren uitgebreide controles uit.

Leveranciers en producenten worden gecontroleerd op een hele rist criteria, zoals kinderarbeid, gedwongen arbeid, veiligheid en hygiëne op de werkvloer, de uren die de werknemers moeten presteren en het loon dat ze daarvoor krijgen. Ook de veiligheid van de producten staat op het controlelijstje, net als impact op het milieu.

Dit jaar investeerde Colruyt naar eigen zeggen al 89.000 euro in honderdtwintig audits, vooral in risicolanden als China, maar ook in andere Aziatische landen als Vietnam, Singapore en Thailand. De resultaten van de audits zijn nog niet bekend. Maar een gelijkaardige oefening vorig jaar, toen 115 sociale audits werden uitgevoerd bij niet-Europese non-foodleveranciers zorgde er voor dat de groep haar samenwerking met twintig leveranciers stopzette, vooral omdat ze niet wensten mee te werken. Ook bleek een en ander te mankeren inzake veiligheid, of kreeg het personeel geen loon naar werken.

De leveranciers, wier namen Colruyt niet wil vrijgeven, produceerden vooral elektrische artikelen met lood in de verf of in de elektrische onderdelen, pluchen artikelen waarvan de onderdelen wel eens durven loskomen, of artikelen waarvoor ze geen testrapporten konden voorleggen. In dertien van de negentien fabrieken die voor de tweede keer controle kregen, waren de werkomstandigheden licht tot merkelijk beter dan in 2008.

“Het aantal leveranciers die we kunnen betrappen op kinderarbeid neemt af”, zegt Johan Geeroms, algemeen directeur van Dreamland en verantwoordelijk voor de controles. “En ook wat andere arbeidsomstandigheden betreft, lijken we stappen vooruit te zetten. Daarom concentreren we ons de laatste jaren vooral op de veiligheid van de producten.” Zo wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op de aanwezigheid van lood of cadmium, gebruikt om producten een mooi kleurtje te geven, maar giftig. Vooral speelgoed, schoolmateriaal en huishoudproducten worden daarbij aan testen onderworpen. Voorts verschuift de aandacht ook steeds meer naar de milieulast. Geeroms: “In China is dat echt nodig, vaak zie je fabrieken rookpluimen uitspuwen zonder dat je weet wat daar in zit. Ons is het om duurzaamheid te doen.”

De aankopers van Colruyt trekken meermaals per jaar naar China en bezoeken dan telkens enkele fabrieken. Maar de echte controles zijn voor de rekening van gespecialiseerde auditbureaus als Intertek, Bureau Veritas en SGS.

Colruyt staat niet alleen in de strijd tegen inbreuken op arbeidsrecht en andere regels. De groep lanceerde in 2002 een charter over kinderarbeid en werkomstandigheden, gebaseerd op de internationale ILO-conventies. Die is ondertussen ondertekend door driehonderd niet-Europese fabrikanten en leveranciers. Ook kan het rekenen op de hulp van diverse internationale organisaties, zoals het Franse Initiative Clause Sociale (ICS), dat dertien grote Franse distributeurs (waaronder Carrefour, Monoprix en 3Suisses) tot zijn leden mag rekenen. ICS stelt richtlijnen voor audits op en publiceert de resultaten in een databank, zodat de bedrijven geen dubbele controles uitvoeren. Sinds kort weet ICS overigens de druk te verhogen door leden met gemeenschappelijke leveranciers en producenten die samen te laten benaderen.

Het Amerikaanse ICTI, waarvan naast Colruyt ook Walmart, Hasbro en Mattel een lidkaart op zak hebben, volgt een gelijkaardig doel. De aangesloten merken laten enkel speelgoed produceren bij fabrieken die voldoen aan de ICTI-gedragscode, waarvoor ze elk jaar opnieuw een certificaat moeten behalen. In 2009 werden 129 speelgoedleveranciers van de Groep Colruyt succesvol gecertificeerd, op een totaal van 174 leveranciers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234