Zondag 29/05/2022

Colombia reikt hand naar guerrillero's

Vrijlating van Ingrid Betancourt hangt nu van de FARC af

Brussel / Bogotá

Eigen berichtgeving

Lode Delputte

In Colombia stemt de regering van president Álvaro Uribe in met het voorstel van enkele Europese landen om een zogeheten gedemilitariseerde zone onder internationale controle op te richten. In die zone, die in het zuidwesten van het Zuid-Amerikaanse land zou komen te liggen, zouden gesprekken kunnen worden gevoerd met de marxistisch-leninistische FARC-guerrilla. Een en ander gebeurt met het oog op de vrijlating van 59 militaire en politieke personaliteiten die door de rebellen zijn ontvoerd, onder wie de bekende politica en vroegere presidentskandidate Ingrid Betancourt.

De FARC, die al veertig jaar strijd leveren tegen de regering in Bogotá, hebben nog niet op het aanbod gereageerd, maar zullen vermoedelijk hun eis herhalen dat Uribe in ruil vijfhonderd gevangen guerrillero's vrijlaat (van wie de president wil dat ze meteen in een demobiliseringsprogramma stappen in plaats van zich opnieuw bij de FARC aan te sluiten).

"We aanvaarden het voorstel van Frankrijk, Zwitserland en Spanje omdat ze onze soevereiniteit niet in het gedrang brengt, evenmin als de levens van onze landgenoten", zei president Uribe op tv. Met het oog op een ontmoeting met de guerrilla, zou het regeringsleger zich terugtrekken uit een gebied van 180 vierkante kilometer in de gemeente Pradera, in het departement Valle del Cauca. Volgens bijzonder regeringscommissaris voor de vrede Luis Carlos Restrepo zullen veertig internationale waarnemers de onderhandelingen kunnen bijwonen, evenals leden van het internationale Rode Kruis.

UA-professor An Vranckx, researcher aan het conflictstudiecentrum Ipis en Colombia-experte, nuanceert echter de berichten als zou het om een doorbraak gaan. "De Colombiaanse regering heeft, lang voor Uribe, al meermaals een gebied gedemilitariseerd met het oog op gesprekken met guerrillabewegingen. Eigenlijk betreft het een zoveelste aanbod in een lange reeks, waarvan ook Uribe er het voorbije halfjaar enkele gedaan heeft. De regering heeft ook al enkele gevangen guerrillero's op vrije voeten gelaten. Nu hangt alles van de FARC af."

De gesprekken gaan uiteindelijk enkel over de uitwisseling van 59 van de in totaal om en bij de drieduizend FARC-gekidnapten die in de jungle vastzitten - "degenen die wij hier belangrijk vinden", bekritiseert Vranckx de volgens haar te exclusief op de Frans-Colombiaanse politica gerichte vrijlatingscampagnes in Europa. "Op zich ben ik niet voor de aandacht voor Ingrid Betancourt. Het is alleen spijtig dat er alweer geen oplossing komt voor de andere gevangenen, die voor de afpersing vastgehouden worden."

In ieder geval denkt Vranckx niet dat de Farc op het voorstel ingaan. "(FARC-woordvoerder) Raul Reyes heeft zich in het verleden al meermaals negatief uitgelaten over een internationale commissie. Hij wil ook de regering niets gunnen, zeker niet op een moment dat de verkiezingen naderbij komen (28 mei 2006, LD) en Uribe herkiesbaar is." Toch zal de Farc bij weigering het allerlaatste sprankje krediet kwijtspelen dat haar in Europa nog rest, meent Vranckx.

"De bal ligt in het kamp van de FARC", reageert ook Fabrice Delloye, ex-echtgenoot van Ingrid Betancourt en doorgaans kritisch voor de als gebrekkig ervaren inspanningen van Bogotá. "De FARC moeten beseffen dat de inspanningen van de internationale gemeenschap en van de regering-Uribe een positief antwoord verdienen", zegt hij in de krant El Tiempo.

Betancourt, die zowel de Colombiaanse als de Franse nationaliteit heeft, werd in februari 2002 gekidnapt terwijl ze campagne voerde voor de presidentsverkiezingen. Ze deed dat als oprichtster van de ecologische partij Verde Oxígeno.

Overigens beginnen morgen op Cuba gesprekken die al in een veel concreter stadium aanbeland zijn: die tussen de Castro-Guevaristische ELN-guerrilla en de Colombiaanse regering. De extreem rechtse paramilitairen van het AUC zijn intussen in een omvattend, door mensenrechtenverenigingen zwaar bekritiseerd demobiliserings-, ontwapenings- en herintegratieprogramma gestapt, dat overigens ook voor guerrillero's openstaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234