Colombia
Colombia begint vredesoverleg met guerillabeweging ELN
De Colombiaanse regering is officiële vredesgesprekken begonnen met de guerrillabeweging ELN, het Nationale Bevrijdingsleger. Bogota was al twee jaar in voorgesprek met de kleine beweging die vooral in het noorden van het Zuid-Amerikaanse land actief is. Vandaag zijn de onderhandelaars het in de Venezolaanse hoofdstad Caracas eens geworden over de fundamenten van de vredesgesprekken.
De ELN werd in 1964 opgericht door een katholieke priester. Geïnspireerd door de Cubaanse revolutie nam hij de wapens op in een poging de regering in Colombia omver te werpen. Evenals de grotere rebellenbeweging FARC is bij het ELN in de loop der jaren het ultralinks gedachtegoed vermengd met terrorisme en de lucratieve drughandel.
Ook ontvoeringen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de opperste bevelhebber van het ELN, Nicolas Rodríguez Bautista, en de naar schatting tweeduizend strijders van de rebellenbeweging. Het was juist de aankondiging van de guerrillabeweging dat het twee gegijzelden had vrijgelaten die de weg heeft vrijgemaakt voor officiële vredesgesprekken.
De Colombiaanse president Santos had de vrijlating van burger Ramon Jose Cabrales en de militair Jair de Jesus Villar als voorwaarde gesteld voor de start van formele besprekingen.
As talks in Havana move forward, #Colombia will begin formal talks with its second-largest rebel group, the ELN: https://t.co/MDtfykgMIu
— WOLA (@WOLA_org) 31 maart 2016
Vanavond werden de onderhandelaars het eens over de fundamenten van de vredesgesprekken. "We willen een eind maken aan het conflict, het politiek geweld beteugelen en de situatie van de slachtoffers centraal stellen", luidt het in een gemeenschappelijke verklaring.
Ter discussie staan een wapenstilstand, de schadevergoeding voor de slachtoffers, veiligheidsgaranties voor ELN-strijders en de politieke toekomst van de guerrillabeweging. De gesprekken vinden eerst in Ecuador plaats. Ook in Cuba, Noorwegen, Brazilië en Venezuela zal overlegd worden.
FARC
Gesprekken tussen Bogota en de ELN zijn er al sinds 1998, maar tot dusver waren deze zonder resultaat. Een nieuwe ronde inleidende gesprekken ging in 2014 in Venezuela van start. Dat weerhield het Colombiaanse leger er niet van vorige zomer de belangrijke ELN-rebellenleider José Amin Hernandez 'Marquitos' te doden bij gevechten. Volgens de Colombiaanse regering was Marquitos verantwoordelijk voor de kaping van een vliegtuig met 46 passagiers in 1999.
De regering van Colombia is sinds november 2012 op Cuba ook in onderhandeling met de rebellenbeweging FARC. Zowel president Santos als FARC-leider Rodrigo Londono Echeverri, bijgenaamd Timochenko, hopen dit jaar nog een definitieve vredesovereenkomst te kunnen presenteren. De twee partijen zijn het al eens op vier hoofdpunten, namelijk politieke vertegenwoordiging van de FARC, landrechten, drugshandel en een tijdelijke vrede.
Colombia kent een lange historie van conflicten tussen linkse rebellen, rechtse paramilitairen en overheidstroepen. In vijftig jaar zijn bij dat geweld meer dan 220 duizend doden gevallen.