Donderdag 29/07/2021

StandpuntBart Eeckhout

Collegialiteit als overtreffende trap van vijandschap: alvast op dat punt is de politisering helemaal terug bij de VRT

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Na jaren in de politieke verslaggeverij schrikt een mens niet meer op als hij ergens zachtjes de sabels hoort zingen of een dolk voorbij ziet vliegen. Zelden evenwel hebben we een strijd gezien die zo bot en open gevoerd is als nu onder de directeurs aan het hoofd van de VRT. Collegialiteit als overtreffende trap van vijandschap: alvast op dat punt is de politisering helemaal terug bij de openbare omroep.

Lees nu

De twee gezichten van Peter Claes, de man die eigenlijk de VRT runt

Het noopt tot één voorlopige conclusie: dit komt niet meer goed. Behalve om de wonden die schijnbaar met veel goesting geslagen worden in het VRT-directiecomité is het gekijf ook om inhoudelijke redenen betreurenswaardig. Het neemt veel zuurstof weg uit het boeiende debat over de toekomst van de openbare omroep.

Een nieuwe beheersovereenkomst zal die toekomst volgend jaar vastleggen. De onderhandelingen komen op een cruciaal moment. Disruptie is al lang geen nieuws meer in de mediasector, maar ze zet nu wel op volle kracht door. Digitalisering vergt investeringen, tegelijk vreet internationalisering (met Facebook, Google, Disney en Netflix als concurrenten) aan de zakenmodellen.

In die context zijn de vragen van private mediabedrijven om de marktverstoring van de per definitie ‘gratis’ VRT wat in te tomen legitiem. Anderzijds moeten die ‘commerciëlen’ beseffen dat niemand gebaat is bij een amechtige omroep waar de armen en benen van afgehakt zijn. Een sterke omroep is net een stimulans voor kwaliteit en competitiviteit, en dus voor een gezonde mediasector.

Een debat over hoe een publieke zender de toekomst in kan, is dus nodig. Maar er is meer. Het regeerakkoord van Jambon-I laat vermoeden dat de nog jonge regering de VRT ook inhoudelijk wil bijsturen. Een recent en sindsdien vaak geciteerd stuk uit deze krant over de verzuchtingen (en frustraties) van de nieuwe Vlaamse meerderheid over de VRT suggereert dat links maar vooral rechts de vingers jeuken om de omroep meer “in lijn” te brengen met de eigen ideologische voorkeuren.

Het is belangrijk dat de regering en de bevoegde minister van Media glashelder maakt hoe ver ze precies wil gaan in die bijsturing. In Polen en Hongarije zijn staatsomroepen onder druk omgevormd tot propagandazenders. We nemen graag aan dat dat niet het te volgen voorbeeld is voor de Vlaamse Gemeenschap, maar het kan geen kwaad dat dat ook eens klaar en duidelijk gesteld wordt.

Het is dus ook belangrijk dat de politiek samengestelde en binnenkort vernieuwde raad van bestuur aangeeft hoe ver ze de inmenging zal dulden. En het is nog belangrijker dat de VRT een leiding heeft die sterk genoeg staat om de onafhankelijkheid van de nieuwsdienst en andere afdelingen te vrijwaren.

Die sterke leiding is er nu niet. Ze zal er ook volgende week niet zijn. Dat is misschien wel het grootste probleem dat door deze onverkwikkelijke rel aan de oppervlakte komt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234