Maandag 14/06/2021

Collega's vinden geen graten in radiospot

Hilde De Baerdemaeker: 'Als ik geen spotjes doe, kom ik niet rond'

'Decleir heeft gelijk: acteren is hier een hondenbestaan'

'Het is beroerd gesteld met de rechten van de Vlaamse acteur. Ik ben blij dat Jan Decleir de knuppel in het hoenderhok gooit', zegt collega Herbert Flack. Gisteren raakte bekend dat Decleir, toch een monument, moet bijklussen, met radiospotjes voor frituurolie (DM 1/12).

Brussel

Eigen berichtgeving

Armand Plottier

Als Decleir stelt dat hij de frituurolie van Vandemoortele wel moet aanprijzen omdat acteurs hier nu eenmaal een hondenbestaan leiden, heeft hij gelijk", stelt Herbert Flack beslist. "Het gaat ook niet goed met de Vlaamse acteurs, er is heel veel misère bij de jonge garde." Belangrijk pijnpunt volgens Flack is dat je als acteur je rechten moet afstaan. "Speel je mee in Thuis, dan teken je dat je de rechten voor heruitzendingen, dvd's en noem maar op afstaat. En wie daarover discussieert, geraakt niet aan werk." In het buitenland, Duitsland bijvoorbeeld, zijn die rechten volgens Flack veel beter geregeld.

"'Kunde daarvan leven?' Nog niet zo gek lang geleden was dat de eerste vraag waarmee een acteur werd geconfronteerd", herinnert een van die jongere honden, Adriaan Van den Hoof, zich. "Tegenwoordig, met al die televisieprogramma's en shows, denken de mensen dat je schatrijk bent. Dat is dus niet zo." Van den Hoof treedt Flack volmondig bij als die het probleem van de rechten op de merchandising aankaart. "Je rechten afstaan voor een vast bedrag is inderdaad absoluut nadelig. Maar in de praktijk kun je niet anders."

Van den Hoof, tegenwoordig actief bij theatergroep Stan en vaste waarde in Het peulengaleis, haalt zijn neus niet op voor radio- en televisiespotjes, maar echt nodig heeft hij die opdrachten nu ook weer niet. "En mijn ziel hoef ik ook er niet bij te verkopen: ik heb inspraak in mijn bijdragen."

"Als ik niet zulke spotjes maak, kom ik niet rond", geeft Hilde De Baerdemaeker, die aan de zijde van Decleir acteerde in De zaak Alzheimer, onmiddellijk toe. "Liever dan te stempelen aanvaard ik reclameopdrachten. Het moeten wel opdrachten zijn waar ik achter kan staan." Ook De Baerdemaeker is blij met de noodkreet van Decleir. "De perceptie is immers verkeerd. Wij acteurs zijn allesbehalve stinkend rijk."

Stinkend rijk wil Tom Van Dyck, sinds het laatste seizoen ook Peulengaleis, maar naast zijn theaterwerk vooral bekend van In de gloria en Het eiland, zich zeker niet noemen. Net als veel van zijn generatiegenoten heeft hij echter niet zulke grote problemen met reclamewerk. "Vroeger was dat voor een acteur absoluut uit den boze. Het mocht gewoonweg niet, nu wel. Dus waar gaat de discussie over?" Het moge duidelijk zijn: als Decleir een duit bijverdient met spotjes, vindt Van Dyck daar geen graten in. "Ik werk alvast voor radio en televisie om er geld mee te verdienen. Maar anderzijds, zo'n televisiespotje voor Humo, dat doe ik gewoon ook graag. Met reclamegeld kan ik de artistieke vrijheid kopen om andere dingen te doen."

Oude rot Bert André, ex-KVS, kan er smakelijk om lachen. "Mij hebben ze nooit gevraagd, maar gelukkig ben ik tevreden met wat ik heb. En waarom zou Jan geen spotjes maken? Ik heb altijd geleerd dat je niet in andermans portemonnee mag kijken."

Zonder te willen somberen vindt ook André dat de jonge acteurs reden tot klagen hebben. " Mijn probleem is niet zozeer van sociale aard, op een of andere manier worden de jonge acteurs tot 'rondhuppelen' gedwongen. Ze blijven niet langer, zoals Decleir en ik destijds deden, vijf jaar bij een gezelschap. Neen, je ziet hen tegenwoordig voortdurend her en der opduiken. En dat is niet goed voor hun artistieke ontwikkeling." Daarvoor heb je volgens André immers rust nodig.

"Maakt Jan Decleir een spotje voor Vandemoortele?" vraagt Josse De Pauw verbaasd. "Dat is nieuw voor mij. Ik ga mij daarover terdege informeren, maar verwacht van mij daarover geen commentaar." Zelf zou De Pauw nooit reclamespotjes maken. "Omdat het me niet amuseert. En wat het geld betreft, ik overleef. (lacht)"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234