Zaterdag 19/06/2021

Opinie

Collega’s, mag het een onsje meer zijn?

Patrick Loobuyck. Beeld Karel Duerinckx
Patrick Loobuyck.Beeld Karel Duerinckx

Patrick Loobuyck is moraalfilosoof aan de Universiteit Antwerpen en UGent en opiniemaker voor De Morgen.

Tweeënzeventig politieke wetenschappers klagen in Le Soir en De Morgen het beleid van Theo Francken aan. Interessant, dacht ik, maar wat een ontgoocheling. Ze zijn tegen, maar leggen niet uit waarom en hoe het anders kan. In plaats van een krachtig academisch onderbouwd signaal lees ik flauw ideologisch getoeter en gratuit protest. Het discours van Francken is in hun ogen “ondraaglijk” en de huidige toestand vergelijkbaar met de jaren 30. En het beleid zou “geen enkel gepast antwoord geven op om het even welk probleem”. Alsof de ondertekenaars dat wel doen! Zo maak je het Francken en zijn collega’s wel erg gemakkelijk natuurlijk.

Hier alvast enkele cijfers waarvan de politicologische beleidsanalyse had kunnen vertrekken. Het aantal nieuwkomers in België stijgt opnieuw sinds 2014 en in 2016 stond de teller op 136.327, waarvan 9.074 Syrische immigraties (vijf keer meer dan in 2014). Het erkenningspercentage in de asielprocedure ligt historisch hoog: 64 procent in 2016.

En ja, er wordt ook gerepatrieerd, 4.651 in 2016, maar begin de jaren 2000 onder paars-groen stond de jaarlijkse teller bijna op 8.000. 2016 telde wereldwijd een recordaantal mensen op de vlucht voor conflicten, honger of natuurrampen: 65,6 miljoen mensen. De migratiedruk in bepaalde Afrikaanse landen zal blijven stijgen, de uitbouw van een gemeenschappelijk Europees migratiebeleid verloopt uiterst moeilijk en buurland Engeland is in de ogen van velen de place to be.

Wat stellen de politicologen voor dat er moet gebeuren?

Analyseren, argumenteren, oordelen

Het is alsof de academici dachten dat we publiek debat best feitenvrij voeren. Alsof het alleen maar over het ventileren van opinie en verontwaardiging gaat. Waarom niet de standaarden van het academisch debat blijven hanteren? Analyseren, argumenteren, weerleggen en oordelen op basis van feiten. En alternatieve denkpistes verkennen.

Van enige aanzet tot het uitdenken van een consequent, efficiënt, goedkoper, minder angstaanjagend Europees migratiebeleid is echter geen spoor. De ideologische vooringenomenheid heeft hier het vrije, kritische, constructieve denken in de weg gestaan en daar is niemand mee gebaat. Noch het debat, noch dat zogenaamd vermaledijde beleid.

Een gemiste kans, want er valt wel degelijk over een en ander inhoudelijk te debatteren natuurlijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234