Zaterdag 22/02/2020

Collega's fraudejager: 'Zijn cijfers kloppen niet'

De directeurs van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) hebben minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) een brief gestuurd. Daarin distantiëren ze zich van hun Gentse collega Karel Anthonissen, na diens strafklacht rond meer dan 60.000 regularisatiedossiers.

"We willen ons volledig distantiëren" van de ingediende klacht, stellen de BBI-directeurs van Namen, Brussel, Antwerpen en de vijfde directie, die zich vooral bezighoudt met internationale dossiers, gesteund door de directeur-generaal Frank Philipsen.

In hun brief bevestigen ze hun engagement in de strijd tegen fiscale fraude, maar gaan ze in tegen de manier waarop hun collega de feiten voorstelt. Volgens hen gaat het om "een niet-correcte weergave van cijfers en van de juridische en fiscale werkelijkheid". Ook de woordvoerder van de FOD Financiën, Francis Adyns, laat verstaan dat de bedragen die door Anthonissen werden genoemd niet kloppen. Nog in de brief zeggen de directeurs dat ze bereid zijn tekst en uitleg te geven in de Kamercommissie Financiën of de speciale commissie rond de Panama Papers en de internationale fiscale fraude.

Voorzitter van de commissie Financiën Eric Van Rompuy (CD&V) las de brief vrijdag voor aan zijn collega's. Binnen de commissie werd de manier van werken van Anthonissen alvast niet op gejuich onthaald. "Dit geeft een wrang gevoel", liet Van Rompuy optekenen, die verder geen verklaring aflegde. Volgens een politieke bron bestond het verhoor nochtans uit "een sereen gesprek over de techniciteit van de zaak".

Topman Frank Philipsen was vrijdag ook te gast in de commissie. Hij beklemtoonde dat elke belastingcontroleur moet beseffen dat hij binnen een bepaald wettelijk kader werkt, inclusief de nodige verjaringstermijnen.

Philipsen viel zijn Gentse directeur echter niet af, integendeel. "Ik begrijp de frustratie van meneer Anthonissen", klonk het. "Ik kan niet ontkennen dat hij graag uitspraken doet in de pers, maar hij klopt al een hele tijd op dezelfde nagel: er is een probleem met fiscaal verjaard kapitaal. Hij praat er al jaren over." Sinds 2004 vonden vier grote fiscale regularisatierondes plaats. "We stellen vast dat vandaag nog steeds niet iedereen heeft aangegeven wat hij, of zijn ouders of grootouders destijds had moeten aangeven", voegde Philipsen er nog aan toe.

'Geen clans'

De BBI-topman ontkende voorts met klem dat er sprake zou zijn van clans binnen de Bijzondere Belastinginspectie. Nochtans is het geen geheim dat er binnen de BBI al langer rumoer is over de soms wat 'eigengereide' aanpak van Anthonissen. Recent hing er een kopie van een krantenartikel aan zijn kantoordeur, die de profielschets als harde fraudebestrijder hekelde.

Karel Anthonissen nuanceert de hele polemiek, maar is - voor zijn doen - bijzonder karig in zijn commentaar. De brief van zijn collega-directeurs heeft Anthonissen naar eigen zeggen zelf nog niet gekregen. "Ze hadden mij toch in cc kunnen zetten?", zegt hij laconiek. "Dit is overigens geen nieuwe discussie, maar een die al zeven jaar duurt. Ik had het binnenskamers willen houden."

Dat het alsnog tot een uitbarsting komt, heeft volgens Anthonissen zelfs "een positieve kant. Men weet nu dat er twee strekkingen zijn: diegenen die het verleden willen laten rusten en zij die denken dat er nog van alles te recupereren valt. Ik behoor tot die laatste groep."

Het is voorlopig afwachten wat Justitie met de 61.000 dossiers zal doen. Volgens Philipsen zal men prioriteiten moeten stellen en moeten bekijken welke dossiers een strafrechtelijk vervolg verdienen.

Wat voorafging

Vorige maand zorgde Karel Anthonissen, gewestelijk directeur van de BBI-Gent voor ophef door een strafklacht in te dienen bij alle parketten van het land over mogelijke witwassing in niet minder dan 61.546 dossiers van fiscale regularisatie. Het witgewassen kapitaal zou volgens hem in totaal oplopen tot 36 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234