Dinsdag 15/06/2021

Collectieve rechtszaken voor slachtoffers kartelafspraken

BRUSSEL l Slachtoffers van kartelafspraken mogen binnenkort collectief rechtszaken starten tegen de overtreders. Daardoor krijgen ze makkelijker een schadevergoeding. Het EU-voorstel is de voorbode van een algemeen voorstel over collectieve rechtszaken, vergelijkbaar met de Amerikaanse 'class action suit'.

Het bestrijden van kartels is een stokpaardje van EU-Commissielid voor Concurrentie Neelie Kroes. In een kartel zetten de grote aanbieders in een sector zich samen om in het geheim de markt te verdelen en de prijzen hoog te houden. Sinds enkele jaren worden regelmatig bedrijven veroordeeld tot hoge boetes.

Die boetes gaan in de kas van de Europese Unie als het om een zaak met Europese dimensie gaat. De slachtoffers van de kartels, die jarenlang geen andere keuze hadden dan te hoge prijzen te betalen, krijgen niets.

Daar wil Kroes nu verandering in brengen. Het zou voor consumenten en bedrijven veel makkelijker en goedkoper moeten worden een rechtszaak op te starten om schadevergoedingen te bekomen van bedrijven die door Europa veroordeeld werden.

Momenteel gaat het nog om een witboek waarop commentaren gegeven kunnen worden. Nog dit jaar zou Kroes een formeel voorstel willen doen.

Dat voorstel zou inhouden dat de lidstaten hun wetgeving moeten wijzigen, zodat collectieve rechtszaken mogelijk worden. Slachtoffers kunnen zich dan expliciet aansluiten bij een rechtszaak. Ook consumentenverenigingen of andere belangengroepen zouden een proces kunnen starten als vertegenwoordiger van de slachtoffers.

Dat de deelnemers aan het kartel al veroordeeld zouden zijn door de Europese Commissie, zou sterk doorwegen in de bewijsvoering. Uiteraard moet dan wel nog een mechanisme gevonden worden om de exacte schade te berekenen.

In tegenstelling tot in de VS zou enkel de geleden schade vergoed worden. Dat zal ook gelden voor het voorstel dat binnenkort volgt over alle collectieve rechtszaken in economische dossiers. Europa erkent de waarde van de Amerikaanse 'class actions', maar wil uitspattingen zoals in de VS vermijden. De Europese consumentenvereniging Beuc heeft al positief gereageerd op de plannen van Kroes.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234