Donderdag 24/09/2020

Recensie

Coldplay brengt liefde, kleur en onschuld naar het Boudewijnstadion

Coldplay in het Koning Boudewijnstadion.Beeld Bas Bogaerts

Vanavond speelt Coldplay een tweede uitverkochte concert in het Koning Boudewijnstadion. Woensdag kwam de Britse supergroep alvast formidable over, onder het goedkeurende oog van Stromae én een deel van het koningshuis.

“Terrorisme: Coldplay speelt een concert in België. Het aantal slachtoffers wordt geschat op 50.000.” Een dag lang zien we op allerhande sociale media grapjes - de één al grimmiger dan de andere - passeren over Chris Martin en compagnie. De hoon van afwezige vrienden en collega’s kunnen we nu trouwens ook al horen. Vier sterren voor een groep die in indie-kringen smalend “het muzikaal equivalent van een Volvo” genoemd wordt?

Vier sterren voor een mega-act die met de zelfverklaarde hippieplaat A Head Full of Dreams (2015) hun meest ongelijke en ontgoochelende langspeler ooit hebben gemaakt, die woensdag bovendien een groot deel van de setlist beheerst?

Voor een spektakelshow waarin ze dan ook nog eens vertikten om drie van hun mooiste songs te spelen, namelijk ‘Trouble’, ’Spies’ en ‘God Put a Smile Upon Your Face’? Maak het nou effe!

Toch bleek de zinderende hitte ons beoordelingsvermogen echt niet te verschroeien. Van de eerste tot de laatste seconde ademde deze stadionshow gewoonweg zoveel liefde, kleur en onschuld dat zelfs de meest cynische Sombermans overstag moest gaan.

Alle spektakeltrucs uit de kast

Het concert is nog geen drie minuten bezig, maar op haast kinderlijk enthousiaste manier zijn alle visuele spektakeltrucs uit de hoge hoed getrokken: regenboogconfetti dwarrelt neer, vuurwerk wordt afgestoken en armbandjes met LED-lampjes lichten in diverse kleuren op. Tijdens ‘Adventure of a Lifetime’ worden ook nog gigantische, bonte ballonnen in het publiek gegooid, terwijl het podium en de bracelets synchroon kleuren. Een andere keer kijk je net als een zichtbaar ontroerde Martin uit op een zee van mobiele telefoonlichtjes in de fragiele ballad ‘Everglow’.

Publiek bij ColdplayBeeld Bas Bogaerts

De euforie die op de laatste plaat zo vlak en dunnetjes overkwam, neemt verbazingwekkend euforische proporties aan in het Boudewijnstadion. Niet het minst dankzij de volksmenner aan de microfoon, die het publiek met de breedste glimlach op sleeptouw neemt. Het is snikheet, maar stilzitten zit er niet in voor Chris Martin. Liever holt, springt, buitelt en danst hij vreugdedronken in het rond. Al bij de eerste noten zet hij een sprintje in op de de knap uitgelichte catwalk, tot hij tijdens ‘Hymn for the Weekend’ als een derwisj om zijn as tolt, strompelend zijn weg naar het podium zoekt en daar op dramatische wijze voor dood neervalt.

Lieflijk koor, brullende hooligan

Het publiek reageert eerst nog wat bedeesd - de avondzon voelt aan als een geselende bol lava - maar wanneer Tiësto's remix van ‘Paradise’ live wordt gecoverd, slaat de stemming om. Op de parterre dansen mensen zich een vijs los, net als tijdens het door de esprit van Studio 54 aangedreven discoriedeltje ‘Adventure of a Lifetime’. Ook in massale samenzang laat niemand zich onbetuigd: 'The Scientist' klinkt effenaf machtig op die manier. Nog een ander hoogtepunt met u in de hoofdrol? ‘Fix You’ zingt Martin op zijn rug, terwijl een lieflijk koor “Lights will guide you home / And ignite your bones / And I will try to fix you” uit de kuip laat opstijgen. Vlak daarna ontspoort u evenwel, tot een “ohohoho” brullende hooligan tijdens ‘Viva la vida’. In die meezinger is trouwens een glansrol weggelegd voor drummer Will Champion, die een grote klok laat aanslepen voor enig dramatisch effectbejag.

Coldplay Beeld Bas Bogaerts

Door de band genomen trekt Martin de meeste aandacht, maar de overige groepsleden laat hij ook graag schitteren. Jon Buckland - die steeds vaker The Edge van U2 probeert bij te benen - steelt vaak genoeg de show, terwijl Martin bassist Guy Berryman zonder verpinken “het meest getalenteerde lid van de groep” noemt. Champion laat hij dan weer ‘Don’t Panic’ voor zijn rekening nemen op het kleinere, derde podium waar je ook nog een mooie versie van ‘In My Place’ opgediend wordt. Enige manco: de microfoon van Martin staat ogenschijnlijk niet goed afgesteld, waardoor hij zwaar lijkt te lispelen.

De apotheose op het derde podium volgt evenwel in het solo-moment van Martin: “Dit is de mooiste song in de hele wereld”, verzucht de zanger, waarna hij ‘Formidable’ van Stromae inzet. Geestig: de Brusselse maestro zélf kijkt vanaf de tribunes goedkeurend - én een tikje opgelaten - toe hoe de Coldplay-frontman zijn song voor eigen rekening neemt.

Andere opmerkelijke gasten in het Koning Boudewijnstadion: koningin Paola en haar dochter prinses Astrid. Die eerste blijft weliswaar niet tot het eind van de show, maar loyaler toont Coldplay zich dan weer aan ons land. Aan tricolore liefde ontbreekt het alleszins niet tijdens de show. Op een levensgroot scherm boven het podium verschijnt al eens de Belgische driekleur, terwijl Martin dezelfde vlag aan zijn broek heeft hangen. Het publiek wordt na ‘Yellow’ trouwens ook nog keurig in de drie landstalen begroet, waarna de frontman zijn bindteksten in even klungelig als charmant Franglais verderzet.

Tussen de songs door praat de frontman ook een paar keer in bedekte termen over de onrustwekkende staat van de wereld. Op die ogenblikken komt hij wel eens over als een melige predikant, die Brussel “het hart van de wereld” noemt en vindt dat we allemaal “goede energie moeten uitsturen”.

Met die zoetsappige hap flower power verwijst hij natuurlijk stilletjes naar de terroristische aanslagen in Zaventem en Maalbeek, maar ook naar Manchester en de mislukte aanval van dinsdagavond. Na dat incident in het Centraal Station wordt overigens geen risico genomen aan de Heizel. De veiligheidsmaatregelen zijn flink opgedreven. Maar gelukkig is daar voor het begin van het concert niet zo érg veel van te merken. Duizenden toeschouwers vormen zonder morren een gemoedelijke polonaise om de veiligheidsfouille te passeren. Het stadion is een versterkte burcht met metaaldetectoren, patrouillerende militairen en waakzame agenten. Maar de spanning, die je bijvoorbeeld wél voelde na de vorige aanslagen in Parijs en Brussel, ontbreekt. 

De spanning en opwinding die de fans van het eerste uur ook niet meer voelden bij Coldplay sinds hun laatste langspeler, konden die woensdag dan weer wél terugvinden aan de Heizel. Iedereen wint, behalve de terroristen! 

ColdplayBeeld Bas Bogaerts
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234