Zaterdag 19/10/2019

Code rood: VERKASSEN of VERZUIPEN

Hevige regens, snedige windstoten en water dat zelfs via de grond naar boven komt: de Britten zitten zeker nog tot mei met natte voeten. 'Zo kun je niet leven, toch? Ik weet dat iedereen in hetzelfde schuitje zit, maar ik kan niet terug naar huis.'

De zwaarste stormen moesten het land gisteren nog binnentrekken. Toch was het voor de meesten toen al nat tot op het vel, met regenlaarzen die de waterstroom nauwelijks tegenhouden. Water dat via spleten en kieren de huizen binnenkomt en de meubels centimeter per centimeter wegvreet. Noodgedwongen pootje baden, in grote delen van het land.

Luchtfoto's tonen het verdronken land, met her en der daken die boven de plas uitsteken. Binnen in de huizen is het wapenen met zandzakjes, dweilen en aftrekkers. Zeker in West-Wales en het noordwesten van Engeland, waar het Met Office, de Britse weerdienst, inmiddels code rood heeft uitgevaardigd.

Op zestien plaatsen is er een ernstig overstromingsgevaar, in 350 andere gebieden - vooral in Zuid-Engeland en de Midlands - is de kans op overstromingen reëel. In de Theemsvallei blijft het water stijgen, terwijl hoge golven op de kust van Wales inbeuken. Met rukwinden tot 160 kilometer per uur slaat het water diepe wonden in de kustlijn.

"Wind van deze sterkte kan structurele schade veroorzaken", waarschuwde het Met Office. "Bomen kunnen naar beneden komen en de elektriciteit kan uitvallen." De storm eiste gisteren al zeker één slachtoffer. Een man kwam om het leven toen hij een omgewaaide boom wou ruimen in het dorpje Bremhill. Mogelijk werd de zeventiger geëlektrocuteerd.

In Wales zitten 50.000 huizen zonder stroom. Waar de Theems het land doorklieft, zijn meer dan duizend gezinnen geëvacueerd. Op sommige plaatsen is het grondwater zodanig gestegen dat er grondverzakkingen zijn ontstaan. Verschillende treinsporen en snelwegen zijn om die reden afgesloten.

Last house standing

Een 85-jarige inwoner moest verplicht haar bungalow in het graafschap Surrey verlaten en de nacht doorbrengen in het evacuatiecentrum. "Een verschrikkelijke ervaring", vertelde de ontredderde vrouw daarover op BBC Radio 4. 's Ochtends had ze gezien hoe het water in haar tuin langzaam maar zeker omhoog kwam.

"En ik kon niet naar buiten, want ik had pantoffels aan. Toen zijn de brandweermannen gekomen en ze hebben me naar hier gebracht. Ik wil hier weg. Want geef toe, zo kun je toch niet leven. Ik weet dat iedereen in hetzelfde schuitje zit, maar ik kan niet terug naar huis."

Zowat 6.000 huizen zijn de voorbije twee maanden ondergelopen. In Somerset, in het zuidwesten van Engeland, zitten ze al sinds december met natte voeten. Het idee dat de ellende nog tot mei kan aanslepen, zoals premier Cameron eerder toegaf, doet de inwoners steigeren. "Het is echt gruwelijk", vertelt Philippa Hawks van Burrowbridge aan de BBC. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt."

In het stadje Moorland moest gisteren ook het 'last house standing' zich gewonnen geven. Sam Notaro, eigenaar van het huis op het hoogste punt van de gemeente, had zelf een dijk rond zijn eigendom gebouwd. De geïmproviseerde omwalling alleen al kostte de man meer dan 10.000 pond. Drie dagen lang hield het bouwwerk van klei en modder stand; gisteren ging het water erdoor.

Niet alleen de kracht van het water of de wind boezemt angst in, de grote plassen kunnen ook de volksgezondheid in gevaar brengen. Zeker stilstaand water durft snel transformeren in een smerige poel vol bacteriën. In nieuwe stalen vond de Universiteit van Reading zaten tot 70 keer meer bacteriën dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie aanvaardbaar acht.

Voor de getroffen Britten zit er momenteel niks anders op dan te wachten. Wachten tot het ophoudt met regenen, wachten tot de wind aan snelheid verliest en het water de huizen verlaat. Want vooraleer iedereen terug naar huis kan, moet het ergste eerst nog komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234