Vrijdag 02/06/2023

Stormweer

Code oranje voor storm Ciara morgen, grote kans op schade: ‘Laat ons hopen dat het bij materiële schade blijft’

Archiefbeeld ter illustratie. Beeld Thinkstock
Archiefbeeld ter illustratie.Beeld Thinkstock

Nu de storm Ciara op komst is, kondigt het KMI code oranje af voor morgen. De waarschuwing geldt voor heel België vanaf zondag 10 uur tot maandag 11 uur. In het ganse land is de kans op schade groot, aldus het KMI. Verschillende plaatsen in België nemen maatregelen.

RAM en Belga

“Zondag neemt de wind snel toe met in de namiddag al rukwinden van 80 tot 110 km per uur en kans op lokale schade”, aldus het KMI. De rukwinden lopen nog verder op zondagavond en in de nacht op maandag, bij de passage van een actief koufront.

Er is gevaar voor pieken tot 110 à 130 kilometer per uur, waarschuwt het KMI nog. “Het is niet uitgesloten dat er tijdens een eventueel onweer zeer lokaal nog hogere windpieken optreden. De kans op schade is groot en dit in het ganse land.” Maandagochtend en overdag blijft het nog hard waaien, maar de meest extreme rukwinden verdwijnen, klinkt het nog.

Het KMI kondigde ook nog een code geel af voor neerslag, van zondag 12 uur tot maandag 20 uur, voor de provincies Luik, Luxemburg en Namen. Daar kunnen lokale problemen ontstaan door de neerslag.

‘Lang geleden’

“Het is lang geleden dat we nog zo’n zware storm hebben gekregen”, zegt weerman Frank Deboosere aan VRT NWS. Mensen moeten morgen heel voorzichtig zijn, waarschuwt hij.

“Net omdat het zo lang geleden is, zet er heel wat los in de natuur. Dat gaat allemaal waaien, dus we verwachten serieuze schade. Laten we hopen dat het bij materiële schade blijft.”

Alle maatregelen op een rij

Bekijk hier alle maatregelen die in uw buurt worden genomen. Hieronder staat een selectie.

Geen voetbal

Alle zondagwedstrijden van de 25ste speeldag van de Jupiler Pro League worden afgelast. De KBVB wil in samenwerking met de veiligheidsdiensten geen risico nemen.

Bossen

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid had er eerder al op gewezen dat het “totaal onverantwoord” is om bij code oranje in een bos te gaan wandelen. Het Agentschap riep dan ook op om dat niet te doen.

Kust bereidt zich voor

Onder meer de kust treft maatregelen. Omdat zondagmiddag een hoogwaterstand van 4,30 meter en golven van 2 meter verwacht worden, sluit het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) de staketsels van Nieuwpoort en Blankenberge af. In Wenduine gaan de mobiele keringen maandag dicht. Oostende sluit de havendammen zondag al af en beveiligt de sluizen. Nieuwpoort sluit dan weer haar parken het hele weekend af.

Verschillende kustgemeenten roepen ook op voorzichtig te zijn en bossen en parken te vermijden. Ook wordt gevraagd om losse zaken in de tuin vast te maken of binnen te zetten.

Sterk verhoogde waterstanden

Tot en met woensdag blijft het volgens het KMI erg winderig. In combinatie met springtij veroorzaakt de storm maandag en dinsdag op de Schelde, tussen Antwerpen en Gent, en op zijrivieren zoals Durme, Dijle, Rupel en Nete wellicht uitzonderlijk hoog waterpeil.

Bij het hoogwater van maandagnamiddag zal het waterpeil van de Schelde in Antwerpen vermoedelijk boven 6,60 meter TAW (tweede algemene waterpassing) uit stijgen, afhankelijk van de weersvoorspellingen van de komende dagen. Tweede algemene waterpassing is het gemiddeld zeeniveau bij laagwater in Oostende. Deze hoge waterstanden zetten zich ook landinwaarts voort.

Al de hele week houdt een team van specialisten de weers- en waterstanden nauwgezet in het oog. Ook dit weekend gebeurt dat. Vermoedelijk zondagochtend wordt beslist of de procedure “stormtij Zeescheldebekken” officieel wordt afgekondigd. Als die procedure wordt afgekondigd, is er een grote kans dat de overstromingsgebieden in werking treden. Dat gebeurt op het moment dat de hoogwatergolf passeert aan het overstromingsgebied. In Antwerpen worden de hoogste waterstanden omstreeks 16.30 uur verwacht, in Rumst rond 17 uur. Pas iets voor 19 uur zal de hoogwatergolf via de Schelde ook Gent bereiken.

Antwerpse parken dicht

Op het grondgebied van de stad Antwerpen blijven zondagavond alle parken en groendomeinen, inclusief het provinciale Rivierenhof, gesloten. De verwachting is dat ze in de loop van maandagvoormiddag weer openen. Daardoor wordt onder meer de Valentijnrun-loopwedstrijd in het Rivierenhof een week uitgesteld, naar zondag 16 februari.

De sluiting betekent ook een toegangsverbod voor de leden van sportclubs in de parken en voor concessiehouders. Waar mogelijk zal de stad infoborden of vormen van afspanning plaatsen om bezoekers te waarschuwen. Ook de stedelijke begraafplaatsen blijven zondag trouwens dicht.

De huisvuilophaling gaat tot nader order door, maar de stad vraagt om het afval zo dicht mogelijk tegen het ophaalmoment buiten te plaatsen, om papier en karton samen te binden met een stuk touw of het in een gesloten kartonnen doos te stoppen en om afvalzakken op een plaats te zetten die zoveel mogelijk beschut is tegen de wind.

Oost-Vlaanderen

Net zoals Antwerpen heeft ook de Provincie Oost-Vlaanderen beslist om alle provinciale domeinen en bossen tijdens storm Ciara te sluiten. De maatregel gaat in op zaterdagavond vanaf 18 uur tot maandagmorgen. Zwembaden en sportzalen blijven wel open.

Limburg

Ook de Limburgse gemeenten nemen voorzorgsmaatregelen voor de aangekondigde storm. Onder meer in Sint-Truiden, Bilzen en Lommel gaan de parken en bossen dicht. Ook de domeinen Bokrijk en Nieuwenhoven worden afgesloten,

Vlaams-Brabant en Brussel

De parken en begraafplaatsen die onder het beheer staan van de stad Brussel en van Leefmilieu Brussel gaan zondag 9 en maandag 10 februari volledig dicht . Het gaat onder meer om het Ter Kamerenbos. Dinsdagochtend zullen de bevoegde instanties een controle doen in de parken om te zien of er nog gevaar dreigt voor het publiek door bijvoorbeeld losgekomen bomen.

Ook in Leuven worden de parken afgesloten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234