Woensdag 07/12/2022

Cocteau in de winkel

Claude Arnaud, Jean Cocteau, Gallimard, 35 euro.

Deze lang verwachte, monumentale biografie is een termietenheuvel van feiten en weetjes die een genuanceerd maar overwegend positief beeld ophangen van het personage Cocteau en de fauna die zich in zijn buurt ophield. Essentieel voor al wie gefascineerd kijkt naar het artistieke leven in Europa in de twintigste eeuw. Het register, een goudmijn voor onderzoekers, is jammer genoeg niet echt volledig.

Francis Steegmuller, Jean Cocteau, Ed. Buchet-Chastel, 23 euro.

Een recente heruitgave van de (Engelstalige) biografie die in 1973 nogal wat stof deed opwaaien in kringen van Cocteau-aanbidders en andere chauvinisten, wegens nogal slordig, oneerbiedig en sensationeel.

Cocteau (tentoonstellingscatalogus), Centre Pompidou, 39,90 euro.

Een verplicht nummertje voor al wie met de man te maken krijgt: enkele scherpzinnige essays zonder al te veel gezwijmel en een iconografische summa die vrijwel al het interessante materiaal samenbrengt waarin Cocteau de hoofdrol speelt.

François Nemer, Jean Cocteau, sur le fil, Gallimard, 11,60 euro.

Een aardig en erg handzaam deeltje in de reeks 'Découvertes', die talloze kunstenaars, stromingen of wetenschappelijke verschijnselen voor een groot publiek toegankelijk maakt.

Jean Cocteau à Montparnasse - ailleurs et après, Ed. des Cendres/Musée du Montparnasse, 20 euro.

Een prachtige bundel teksten en illustraties over Cocteaus wilde jaren in Montparnasse rond de Eerste Wereldoorlog, naar aanleiding van een gelijknamige tentoonstelling waar ook het ballet Parade en kunstenaars als Modigliani, Picasso en Satie werden belicht. Brieven, gedichten, foto's en veel fraaie tekeningen van de meester, maar jammer genoeg te veel eer voor zijn latere werk.

Raphaël Dupouy e.a., Sur les pas de Cocteau et de Radiguet, 20 euro.

In 1921 en 1922 verblijven Cocteau en zijn clan vaak in Le Lavandou en bij het bekken van Arcachon, waar ze bloot in de zon gaan liggen, schrijven en discussiëren. Cocteau helpt er de door hem aanbeden jongeling Raymond Radiguet bevallen van Le Diable au corps en Le bal du comte d'Orgel en schrijft er zelf de ene roman na het andere toneelstuk, en ook nog enkele bundels gedichten. Deze studie documenteert zijn talrijke uitstapjes naar dit stukje Frankrijk.

Carole Weisweiller, Jean Cocteau. Les Années Francine, Ed. Seuil, 40 euro.

Een album over Cocteaus verblijf in de villa Santo Sospir op Cap Ferrat, het buitenhuis van zijn mecenas Francine Weisweiller.

Haast geen aspect van Cocteaus leven en werk blijft onderbelicht. De acteur Jean Marais heeft zijn vriend en partner alle mogelijke lof toegezwaaid (L'inconcevable Jean Cocteau, Ed. du Rocher, 10 euro). Claude Pinoteau, die Cocteau bij de opnamen van een drietal films assisteerde, liet zich uitgebreid interviewen door een kenner van zijn werk, terwijl Lucien Clergue de setfoto's leverde (Derrière la caméra avec Jean Cocteau, Ed. Horizon illimitée, 29,90 euro). Ook Les Cahiers du Cinéma doen hun duit in het zakje met een Cocteau cinéaste (35 euro). De opiumverslaving van de man is het thema van La Pipe d'Orphée. Cocteau et l'opium, dat de periode vanaf de eerste experimenten (na de dood van Radiguet eind 1923) tot de laatste ontwenningskuur in 1940 (op aanstoken van Jean Marais) in kaart brengt en Cocteau een plaats geeft tussen andere literaire 'gebruikers' als Baudelaire, De Quincey, Poe of Michaux (Ed. Hachette-Littératures, 19 euro). Naast een nieuwe uitgave van Cocteaus theaterstukken in de Pléiade en bundeltjes met citaten of getuigenissen, worden teksten opnieuw uitgebracht in goedkope, handige edities. Grasset presenteert Les Cahiers Rouges (zeven titels waaronder het interessante Essai de critique indirecte met autobiografisch-esthetische aantekeningen, ongeveer 8 euro), terwijl Les Editions du Rocher acht (blauwe) deeltjes proza, hommages, toneel en filmscripts publiceren (10 euro). (EM)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234