Donderdag 24/09/2020

Cocktails At Nine

Verstopt in een steegje pal in het centrum van Antwerpen , achter de gevel van een twee eeuwen oud gebouw, vind je de ingang van een ware spirittempel. De inrichting ischique-trendy met een knipoog naar de sixties. De natuurlijke materialen die zijn verwerkt in het interieur en de lage clubzetels brengen de bezoeker meteen in de relaxed-modus. Achter de toog staan mannen in witte hemden met bakkebaarden en zwarte bretellen. Jazzy achtergrondmuziek, ijsblokjes die tegen glaswerk rinkelen: je waant je zowaar in New York.

De cocktailkaart is eigenwijs opgesteld met eerst de negen favorieten van het huis. De eigenaar, Graham Herbert, met wie we een gesprekje aanknopen, kiest voor 'Fig Me Up' (11 euro), op basis van tequila, vijgen en huisgemaakte guinness-siroop. Mijn gezelschap gaat voor de 'Rose Garden' (11 euro), een cocktail die hoofdbarman Carl Van Droogenbroeck (foto) het Belgische ticket voor de Diagio World Class 2013-cocktailwedstrijd bezorgde. De ingrediënten: met hibiscus geïnfuseerde wodka, rozen, cardamom en vlierbloesem afgewerkt met citroensap en eiwit. Carl is een gepassioneerde barman die zijn opleiding genoot in hartje London, samen met New York dé cocktailstad van de wereld. Zijn nieuwe hobby is het rijpen van afgewerkte cocktails in houten vaten, om extra diepgang te krijgen.

Ikzelf kies 'The Last Word', een cocktail op basis van mijn favoriete likeur Chartreuse verte 55°, een kruidenlikeur genoemd naar het kartuizerklooster in de Franse Alpen nabij Grenoble. De bereiding is ook letterlijk een monnikenwerk: extracten van 130 verschillende alpenkruiden, specerijen en planten worden in de drank geïnfuseerd.

Chartreuselikeuren behoren tot de meest complexe producten op drankgebied. Voor wie al eens een duit kan spenderen, is een fles V.E.P. (Vieillissement Extrêmement Pro- longée) een geweldige aankoop. Als het spaarvarken écht aan diggelen mag, koop dan, eens in je leven, een fles Char- treuse Taragone, het beste maar allicht ook duurste elixir op onze planeet. Voor de 'Taragone du Siècle', samengesteld door Les Pères Chartreux en Olivier Poussier (beste sommelier van de wereld in 2000) betaal je zo'n 2.390 euro, voor een flesje van ocharme 70 cl. Het leven kan oneerlijk zijn.

Het tweede ingrediënt van mijn cocktail is Maraschino Luxardo, een bitterzoete, heldere likeur gemaakt op basis van een variëteit van zure kers die geteeld wordt in de Kroatische regio Dalmatië. Het 16de-eeuwse originele recept is afkomstig uit het klooster van de dominicaner-monniken in Zadar. De likeur wordt gedestilleerd uit vruchtvlees en pit van de marasca-kers, honing en amandel. Het distillaat rijpt twee jaar in vaten van Fins essenhout, voor het wordt verdund en gesuikerd.

Verder bevat de cocktail een niet nader gedefinieerde premium gin en limoensap. Shake op ijs, serveer in een klassiek, conisch cocktailglaasje en geniet van het evenwicht tussen zuur, zoet, alcohol en kruiden. Een echte topper!

PS: Volgens patron Graham, die nogal een Richard Gere-look heeft, is de kwaliteit en hardheid van het water dat je gebruikt voor het ijs in je cocktail niet onbelangrijk! Effortless decadence... Sublime satisfaction, staat er op de kaart van Cocktails At Nine. En dat proef je. Cheers!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234