Vrijdag 13/12/2019

Belga

Coca-Cola wil twee Belgische vestigingen sluiten, werknemers leggen werk neer

Het Coca-Cola-distributiecentrum in Hasselt. Beeld Toon Royackers

De vestigingen van frisdrankproducent Coca-Cola in Hasselt en Antwerpen blijven morgen dicht. Ook de sites van Heppignies en Chaudfontaine zullen de poorten niet openen. Hiermee reageren werknemers op de aangekondigde sluiting van de distributievestigingen in Hasselt en Heppignies, die gevolgen kan hebben voor 132 jobs.

Coca-Cola wil de activiteiten van haar distributievestigingen in Hasselt en Heppignies (Henegouwen) overdragen naar haar andere vestigingen in Gent en Antwerpen en naar twee externe locaties. Daarnaast wil het bedrijf de verkoop via automaten vereenvoudigen.  Met de veranderingen wil Coca-Cola de logistieke structuur vereenvoudigen “om competitief te blijven voor de toekomst”

De voorstellen kunnen een impact hebben op 132 jobs in Hasselt, Heppignies en in de verkoop via automaten. Het bedrijf kondigde de intentie aan op een bijzondere ondernemingsraad.

“Werknemers herplaatsen”

Het bedrijf stelt dat 123 jobs naar Antwerpen, Gent en een nieuwe juridische entiteit zouden worden overgedragen. “Coca-Cola European Partners zal de komende weken in nauw overleg met de vakbonden bekijken hoe zoveel mogelijk medewerkers intern herplaatst kunnen worden”. 

Vakbonden ACV en ABVV reageren verontwaardigd op het nieuws, verschillende vestigingen van Coca-Cola zullen morgen dichtblijven. “Hasselt en Antwerpen blijven alleszins dicht. We hebben daarvoor niet moeten oproepen”, zegt Nicole Houbrechts, gewestelijk secretaris van ABVV Horval. 

“Voor Hasselt zijn we bijzonder ongerust omdat de directie de beslissing minimaliseert. De mensen kunnen toch niet in Antwerpen of Gent gaan werken. Dat is een totaal onrealistische gedachtegang. Het is toch wel een kaakslag dat men er nogal los mee omgaat”, klinkt het. “De mensen werden er eerst de hemel ingeprezen en nu gaat de vestiging dicht. Ze trachten zo weinig mogelijk kosten voor tewerkstelling te hebben, maar dat moet niet op de mensen verhaald worden. Men beseft niet meer dat het over mensen en gezinnen gaat.”

“Weinig respect”

Ook volgens vakbond ACV heeft de vestiging altijd goed gedraaid. “Iedereen is heel erg van slag, want ze hebben altijd hun best gedaan om alles goed draaiende te houden. Ik hoor echo’s van mensen dat ze morgen niet aan het werk gaan. We roepen daar niet toe op, maar ik kan me best voorstellen dat mensen daar morgen niet veel goesting voor hebben. Het stond ook al in de krant voordat de mensen ingelicht zijn. Dat getuigt van weinig respect voor de medewerkers”, stelt Veerle Putzeys, secretaris van ACV Voeding en Diensten. 

“Hoe het verder moet, is heel moeilijk om te zeggen. Er werd ook een nieuwe vestiging in Borgloon aangekondigd, maar wat het allemaal concreet zal inhouden, weten we nog allemaal niet.”

Marc Delvenne van de Franstalige voedingscentrale CSC Alimentation et Services hekelt dat het niet de eerste besparing is. “Het is altijd hetzelfde na enkele maanden. Coca-Cola zit permanent in een herstructureringsproces en dat irriteert ons steeds meer.” Hij voegt er aan toe dat de productiesite van Chaudfontaine, van de gelijknamige waters, uit solidariteit met de getroffen collega’s mee zal staken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234