Donderdag 22/10/2020

politiek

Coalitiepartners vernietigend voor Kris Peeters: "Herbegin van een wit blad"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) krijgt langs alle kanten kritiek.Beeld belga

N-VA en Open Vld maken brandhout van het plan rond werkbaar werk van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Eerder hadden ook vakbonden en werkgevers al stevige kritiek geuit. "Met dit voorstel is niemand gelukkig. Herbegin dus van een wit blad."

"Peeters zou beter een voorbeeld nemen aan zijn partijgenoot Koen Geens. Die overlegt voortdurend met alle partners binnen en buiten de meerderheid, en creëert zo draagvlak voor zijn hervormingen op justitie." Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert is niet te spreken over het wetsontwerp rond werkbaar werk dat Peeters afgelopen vrijdag aan de sociale partners voorlegde.

Coalitiepartners N-VA en Open Vld vielen uit de lucht toen Peeters vorige week zijn plan presenteerde. "Dat is misschien het politieke spel, maar het parlement verdient toch inspraak. Wij hebben enkele fundamentele opmerkingen", zegt Zuhal Demir (N-VA).

Lege doos

Een van de belangrijkste pijnpunten is de flexibilisering van de 38 urenweek. De regering wil dat gemiddelde voortaan op jaarbasis berekenen, waardoor het mogelijk moet worden om in drukke periodes meer te werken, en in kalmere periodes minder. In dat principe kan de meerderheid zich helemaal vinden, maar de uitwerking laat te wensen over, zegt Demir. "Er komt een hele administratieve molen op gang, wat het nodeloos complex maakt. Ik vrees dat de werkgevers dit systeem dan ook niet zullen toepassen. Dit dreigt een lege doos te worden."

Peeters' voorstel is complex en volgt bovendien het regeerakkoord niet, zeggen de coalitiepartners. De Belgische arbeidsmarkt moet gemoderniseerd worden, maar Peeters gaat daarin lang niet ver genoeg, zegt Lachaert. "De bedoeling moet zijn om werkgevers en werknemers meer vrijheid te geven, maar dit voorstel maakt de huidige wetgeving op heel wat vlakken net strikter."

Bovendien dreigen door deze hervorming de loonkosten te stijgen. Zodra werknemers meer dan 40 uur per week werken, tellen die extra uren als overuren. En dat kan de bedrijven een flinke duit kosten. Onbegrijpelijk, zegt Lachaert. "De meeruren in de ene week worden immers gecompenseerd doordat de werknemer in een andere week minder moet werken."

Zuhal Demir (N-VA)Beeld photo_news

Telewerk

In het kader van werkbaar werk wil Peeters ook telewerk promoten. In zijn wetsontwerp staat echter dat telewerk niet mogelijk is tijdens stakingen. Een passage die Demir de wenkbrauwen deed fronsen. "In welke eeuw leven wij?", reageert ze verontwaardigd. "Een staking is net hét moment waarop we meer telewerk kunnen gebruiken. Het recht op werk moet toch ook gevrijwaard worden. Ik vraag me af wie de pen hier heeft vastgehouden."

Dat wil Peeters nuanceren. Als er bijvoorbeeld een staking is bij de NMBS, waardoor iemand die in Brussel werkt moeilijk op kantoor geraakt, kan die werknemer wel degelijk telewerken. De enige beperking die geldt, benadrukt hij, is als er in het eigen bedrijf gestaakt wordt. "Het kan niet de bedoeling zijn om telewerk te gebruiken om de staking massaal te breken", klinkt het op zijn kabinet.

Toch zet Peeters een stap terug in plaats van vooruit te gaan, vindt Lachaert. Er bestaat al een kader rond telewerk, benadrukt hij. "We hebben geen nieuw kader nodig dat strikter is dan vandaag het geval is."

Egbert Lachaert (Open Vld)Beeld belga

Sociale partners

Momenteel buigen de sociale partners zich over de tekst. Maar ook zij uitten al stevige kritiek. Bij de werkgevers ligt die in dezelfde lijn als die van de coalitiepartners: het moet allemaal nog veel flexibeler en eenvoudiger. De vakbonden vinden dan weer dat Peeters' voorstel veel te ver gaat. Zij vrezen een grote stijging van de werkdruk. "De regering reduceert werknemers tot hyperflexibele lagekostenkoopwaar", klinkt het bij ACV.

Demir hoopt dat de sociale partners nog een compromis vinden, maar daar gelooft Lachaert niet in. "Met dit voorstel is niemand gelukkig. Herbegin dus van een wit blad." de liberaal pleit ook voor een nieuwe werkmethode, waarbij vaker overlegd wordt, zowel binnen de meerderheid als met de sociale partners.

CD&V: "Peeters voert regeerakkoord uit"

CD&V, de partij van minister van Werk Kris Peeters, begrijpt "de hele heisa" van N-VA en Open Vld over het wetsontwerp "werkbaar en wendbaar werk" niet. "Peeters voert uit wat binnen de regering is afgesproken, niet meer, niet minder", zegt CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer.

"Dit wetsontwerp raakt niet aan de bestaande mogelijkheden inzake flexibilisering van de arbeidstijd en schept alleen een kader om verder te gaan dan het bestaand minimaal onderhandelde systeem, mits er een akkoord is tussen werkgevers en werknemers. Zo werkt dat toch in een sociale overlegeconomie", zegt Kamerlid Vercamer.

"Dit is een regeling die afgesproken werd in de schoot van de regering tijdens de laatste begrotingsbesprekingen. Sommigen willen nu blijkbaar op afgesloten akkoorden terugkomen of nemen hun wensen voor werkelijkheid, maar zo werkt dat niet. Afspraken zijn er om nagekomen te worden", zegt Vercamer. "Van alle zijden wordt geprobeerd om de voorstellen in een slecht daglicht te stellen. Peeters voert uit wat binnen de regering is afgesproken, niet meer, niet minder. Dit gaat niet meer over de inhoud van het wetsontwerp, maar over een politiek spel, met de bedoeling gesloten akkoorden in de prullenmand te doen belanden."

Stefaan Vercamer (CD&V)Beeld belga

Groen: "foute focus"

Bij de oppositie reageert Ecolo-Groen ontgoocheld op de voorstellen van Peeters. "Een totaal foute focus," zegt Kamerlid Evita Willaert. "Waar blijft het antwoord op hallucinante cijfers rond stress en burn-out op het werk? Waar vinden we concrete acties terug om langdurig ziekteverzuim tegen te gaan? Waar zijn de voorstellen die gaan over de werkvloeren zélf?".

"Ik hoor in de kritiek van Open Vld en N-VA niets over het ontbreken van concrete voorstellen voor meer werkbaar werk. Ook in dit wetsontwerp vinden we niet terug hoe men werk zélf gezonder en werkbaarder wil maken. Alle maatregelen gaan over verlof en arbeidstijden, niet over wat tijdens de werkuren moet worden gedaan. Kris Peeters doet geen enkel voorstel om de jobinhoud of de werkdruk van mensen zelf te verbeteren", zegt Willaert.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234