Vrijdag 17/09/2021

Wetstraat

Coalitiepartners sparen N-VA niet meer

Homans werd onder vuur genomen in de commissie Binnenland van het Vlaams Parlement. Beeld ID / Photo Agency
Homans werd onder vuur genomen in de commissie Binnenland van het Vlaams Parlement.Beeld ID / Photo Agency

CD&V laat N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir niet ontsnappen zonder excuses na haar ‘waarschuwing’ voor de christen­democraten als ‘moslimpartij’. Vlaams minister Liesbeth Homans wordt door de eigen meerderheid dan weer niet gespaard in haar twist met de Staats­veiligheid. Die irritatie over N-VA bedreigt de stabiliteit van de coalities.

Niet meer dan het relletje van de dag of toch een heuse regeringscrisis? CD&V neemt alleszins geen genoegen met de uitbrander van premier Charles Michel (MR) voor junior regeringslid Zuhal Demir en haar belofte om als staatssecretaris voortaan beter op haar woorden te letten. “Wat mij betreft, incident gesloten”, tweette Demir zondagavond.

Maar zo ziet de geviseerde coalitiepartner het dus niet. In de gratis krant De Zondag verklaarde Demir dat CD&V moslims als ‘kiesvee’ beschouwt, en dat zij de Vlamingen daarvoor wil waarschuwen. “Een staatssecretaris die wil waarschuwen voor een coalitiepartner, dat is een duidelijk teken van wantrouwen”, zegt CD&V-partijwoord­voerder Steffen Van Roosbroeck. De partij eist formele excuses.

Krijgt ze die niet, “dan moet de staatssecretaris ook niet verwachten dat die coalitiepartner haar zomaar het vertrouwen zal schenken”. Demir moet nog met haar beleidsbrief langs de Kamer. Dat biedt een (theoretische) mogelijkheid om het vertrouwen in het regeringslid op te zeggen, als CD&V de kant van de oppositie kiest. Mocht dat echt gebeuren, dan is de regeringscrisis een zekerheid. Een val van de regering valt dan niet uit te sluiten.

Leeswijzer

Hoe ernstig de gekwetste christendemocraten dit willen spelen, blijft onduidelijk. Maar dat er iets niet in de haak is, blijkt ook uit de commissie Binnenland in het Vlaams Parlement, waar N-VA-minister Liesbeth Homans het ook al te verduren kreeg van de eigen meerderheid. Een toevallige samenloop van de agenda, maar duidelijk is wel dat de Vlaamse coalitiepartners het moe zijn om voortdurend geprovoceerd te worden door N-VA-regeringsleden.

“Zo’n openlijke discussie tussen een minister en de Staatsveiligheid is de voorbije jaren op Europese schaal ongezien”, stelde Open Vld-fractie­leider Bart Somers vast. “Misschien moet er in het vervolg een verklarende leeswijzer worden overhandigd aan bepaalde personen”, voegde CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel er fijntjes aan toe.

Ook Jaak Raes, hoofd van de Staatsveiligheid, toonde zich bijzonder scherp voor Homans. Door haar uitspraken “is de relatie met de Turkse inlichtingendiensten ernstig geschaad, met veiligheidsrisico’s tot gevolg”, zei hij achter gesloten deuren.

Gemeenteraadsverkiezingen

Rond de beide incidenten hangt de nervositeit over de gemeenteraadsverkiezingen. Die vinden pas in het najaar van 2018 plaats, maar wegen nu al op de regering. Zo kan de uitval van Demir, en de snelle en harde reactie van CD&V-voorzitter Wouter Beke, ook gelezen worden als een voorafname van de kiescampagnes in Limburg, waar Demir de Genkse CD&V-burgemeesterssjerp ambieert. Ook de nieuwste Homans-rel gaat in wezen over een lokaal, Limburgs dossier: een moskee in Beringen.

Dat die lokale kiesstrijd nu al zo’n impact zou hebben, belooft weinig goeds voor de stabiliteit in de regeringen. Zeker op federaal niveau moeten de komende maanden nog stevige noten gekraakt worden, met onder meer een zware begrotingsoperatie, de vennootschapsbelasting en het Arco-akkoord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234