Vrijdag 23/10/2020

'Coalitie veegt woonproblemen onder de mat'

Het nieuwe stadsbestuur in Antwerpen is niet van plan het aandeel sociale woningen uit te breiden, zo staat het in de bestuursnota. Met 10,4 procent sociale woningen neemt Antwerpen meer dan zijn verantwoordelijkheid, zeker in vergelijking met de rest van Vlaanderen, zo zeggen N-VA, CD&V en Open Vld in hun bestuursakkoord voor de stad. Volgens de sociale sector ontkent het toekomstige stadsbestuur daarmee de realiteit.

"De woonproblemen in de stad blijven totaal onderbelicht", zegt Koen De Vylder, directeur van CAW Metropool. "Het komende decennium zal woonarmoede het grauwste facet van de armoedeproblematiek worden." Volgens de recentste cijfers telt Antwerpen dus 10,4 procent of 24.250 sociale woningen. Maar er lopen nog 22.386 aanvragen en dat aantal neemt jaarlijks toe. Antwerpen heeft daarmee een aandeel van 24 procent in het totale aantal aanvragen in Vlaanderen.

"Het vorige college heeft berekend dat de Antwerpse bevolking de komende tien jaar zal aangroeien, van 500.000 naar 600.000", zegt De Vylder. "Die mensen moeten ergens wonen en het zullen heus niet alleen rijke blanke mensen zijn. De nieuwe coalitie veegt dat gegeven onder de mat en biedt totaal geen oplossing, al zal ze hoe dan ook met deze problemen geconfronteerd worden." De Vylder stoort zich ook aan het feit dat de coalitie sociale huisvesting eerder ziet als een tussenoplossing. "Terwijl het voor heel wat groepen een recht is én het maximaal haalbare. Ervan uitgaan dat de vrije markt de enige reguliere woonwijze is, vind ik asociaal."

Ook Sien Winters, expert woonbeleid aan HIVA, het onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (KU Leuven) twijfelt. "Het gros van de mensen in de sociale huisvesting leeft van een zodanig laag inkomen dat ze geen kans maken op de reguliere markt."

Het platform Wooncrisis in Antwerpen vraagt zich af wat de term 'betaalbaarheid' concreet betekent en ziet de nadruk op kopen niet als realistische optie. Ook met de taalcriteria hebben ze het moeilijk: "Heeft een huisvestingsmaatschappij expertise om taaltesten af te nemen, en wanneer is Nederlands goed genoeg?", vraagt Annick De Rop zich af.

Winters vindt persoonlijk dat er niet genoeg sociale woningen kunnen zijn. Ze vraagt zich ook af of het stadsbestuur op geen enkele manier nog zal investeren in sociale huisvesting. Want als de bevolking toeneemt, dan betekent op peil houden evenveel als bijbouwen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234