Maandag 03/08/2020

Verkeersveiligheid

Coalitie oneens over rijbewijs met punten

Beeld photo_news

Het rijbewijs met punten komt er allicht niet deze legislatuur. Federaal verkeersminister François Bellot (MR) staat op de rem. Tot ongenoegen van de Vlaamse meerderheidspartijen. Het dossier lijkt hen echter geen regeringscrisis waard.

Het rijbewijs met punten wordt al decennialang naar voren geschoven als een manier om het aantal ongelukken op onze wegen terug te dringen. Vooral hardleerse chauffeurs zouden het nieuwe systeem moeten voelen. Wie een overtreding begaat, verliest een aantal punten op zijn rijbewijs. Wie geen punten meer over heeft, speelt zijn rijbewijs kwijt.

De invoering van het rijbewijs met punten maakt, in voorzichtige bewoordingen, deel uit van het federale regeerakkoord. Vooral N-VA en CD&V zijn er voorstander van.

Bochten wringen

Bellot, altijd een koele minnaar van het puntenrijbewijs, greep gisteren een nieuwe studie van het verkeersinstituut VIAS aan om de maatregel te begraven. 

"België heeft gekozen voor een andere aanpak, namelijk het strenger straffen van recidivisten in het verkeer. Die aanpak werpt zijn vruchten af, leert nu ook de studie van het VIAS. Het aantal verkeersdoden in België daalt zelfs sterker dan in landen met een puntensysteem", stuurde Bellot 's middags de wereld in, zonder medeweten van zijn Vlaamse coalitiegenoten.

Verkeersminister François Bellot (MR).Beeld Photo News

Die vielen achterover van verbazing. "Ik betreur dat Bellot zich in zulke bochten wringt", zegt Vlaams verkeersminister Ben Weyts (N-VA). "Als wordt aangetoond dat de invoering leidt tot een serieuze daling – gemiddeld 20 procent van het aantal verkeersdoden – waarom zouden we dat dan in godsnaam niet doen? Vanaf hoeveel verkeersdoden gaan we dat dan wel doen? Als je als politicus niet bereid bent om onpopulaire maatregelen te nemen, blijf dan ver weg van verkeersveiligheid."

Ook CD&V is hard voor Bellot. Kamerlid Jef Van den Bergh reageerde gisterenmiddag misnoegd in het parlement. "In wat voor een circus spelen wij mee? Terwijl we hier de studie van het VIAS bespreken, verkondigt Bellot doodleuk in de media dat het rijbewijs met punten er sowieso niet komt." 

Volgens N-VA en CD&V interpreteert Bellot de studie van het VIAS verkeerd. Er worden volgens de partijen voldoende redenen in aangehaald om het rijbewijs met punten wel zo snel mogelijk in te voeren.

Jean-Luc Dehaene

Bijna twee op de drie Europese lidstaten werken met een rijbewijs met punten – in een of andere vorm. In Duitsland bestaat het systeem vijftig jaar, in Frankrijk dertig jaar. Nederland voerde in 2002 een rijbewijs met punten in voor beginnende chauffeurs. Ook in ons land werd al in 1990 het principe van het puntenrijbewijs goedgekeurd, onder toenmalig verkeersminister Jean-Luc Dehaene (CD&V). De uitvoering ervan bleef sindsdien dode letter. De huidige coalitie zal hier allicht geen verandering in brengen.

Tenzij het puntenrijbewijs N-VA en CD&V een crisis waard is. Die kans lijkt klein. 
Regeringsbronnen uit beide partijen zeggen dat ze Bellots beslissing afkeuren, maar meer kunnen of willen ze niet doen. 

"In de aanloop naar de verkiezingen is het voor N-VA en CD&V vooral belangrijk om de boodschap te verkondigen: wij gaan voluit voor minder verkeersdoden", zegt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent). "Tegelijk beseffen ze wel dat een puntenrijbewijs snel snel invoeren risico’s inhoudt. Vergeet niet: iedereen is voor meer verkeersveiligheid, tot mensen hun rijbewijs verliezen en niet op hun werk raken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234