Maandag 08/03/2021

Gent

Coalitie in Gent veraf: sp.a-Groen schort onderhandelingen met Open Vld op

Groen-kopman Filip Watteeuw Beeld BELGA
Groen-kopman Filip WatteeuwBeeld BELGA

Het Gentse kartel sp.a-Groen legt later deze week een formateursnota voor aan Open Vld. Het voorstel over de verdeling van mandaten dat Open Vld-kopman Mathias De Clercq afgelopen weekend deed, is volgens het kartel “niet ernstig”. Een oplossing lijkt niet voor binnenkort.

Het kartel sp.a-Groen, Open Vld en CD&V onderhandelen al enkele weken over de vorming van een nieuw Gents stadsbestuur. De vier partijen spraken de voorbije weken over onder meer wonen en economie, maar veel vooruitgang werd daarbij nog niet geboekt.

Iedereen beseft dat eerst ‘de olifant in de kamer’ moet worden aangepakt, namelijk de vraag wie burgemeester wordt. Zowel het kartel, met Filip Watteeuw (Groen), als Mathias de Clercq (Open Vld) blijft de sjerp claimen.

8 schepenen

Afgelopen weekend deed De Clercq een voorstel over de verdeling van het aantal mandaten. Daarin wordt het aantal schepenen verminderd van 11 naar 8. De Clercq zelf zou burgemeester worden, en zijn partij zou nog twee schepenmandaten krijgen, met onder meer de bevoegdheden financiën, stadsontwikkeling, onderwijs, haven, economie, en middenstand. CD&V, dat zich op verkiezingsavond aan de liberalen vastklikte, zou één schepen krijgen met de bevoegdheden cultuur, personeelsbeleid, buurtwerk en integratie.

Het kartel krijgt in het voorstel vijf schepenen. Filip Watteeuw zou eerste schepen worden, met de bevoegdheden mobiliteit, openbare werken en stedenbouw. Verder zouden ook de bevoegdheden wonen, armoedebestrijding, gezondheid en werk bij het kartel komen. Tot slot zou het kartel ook de voorzitter van de gemeenteraad mogen leveren.

Maar dat voorstel valt niet in goede aarde bij het kartel. “In het voorstel dat Open Vld dit weekend overmaakte aan sp.a-Groen, haalde Mathias zowat alle bevoegdheden naar zijn eigen fractie toe. Dit is niet ernstig”, klinkt het in een reactie. “We hebben de voorbije weken de bereidheid getoond om met alle partners samen te werken. Ook al liep het moeizaam, we hebben constructief onderhandeld over een visie voor Gent. Tot nog toe zonder veel resultaat. Het enige wat we zeker weten is dat Mathias De Clercq burgemeester wil worden. Maar zo bestuur je geen stad”, zegt Filip Watteeuw.

In de wandelgangen valt te horen dat het kartel dan wel meer schepenen krijgt, maar dat de liberalen ‘superschepenen’ krijgen. Eén van hen zou evenveel bevoegdheden combineren als drie schepenen vandaag.

Open Vld en CD&V “betreuren de eenzijdige opschorting van de coalitiegesprekken door het kartel”. De partijen wijzen erop dat de demarche “de Gentenaars niet dient”, en benadrukken dat ze absoluut verder willen werken aan een “sterk en evenwichtig akkoord dat concrete oplossingen biedt voor de uitdagingen waar onze stad voor staat”.

In Terzake reageerde Mathias De Clercq verbaasd over deze zet van het kartel. “We zijn al wekenlang op een positieve manier over de inhoud bezig en hebben goed werk verricht. Dan verwacht je een respectvolle behandeling en niet dat dit voorstel op de straatstenen wordt gelegd.” 

De Clercq, die oproept om opnieuw rond de tafel te gaan met de vier partijen, wil overigens nog steeds volop voor het burgemeesterschap gaan. “De Gentenaar heeft de kaarten zo geschud”, klinkt het. “Het is de wil van de Gentenaar en daar moet je respect voor hebben.”

Formateursnota

Een oplossing voor de patstelling lijkt nog niet voor meteen. De gesprekken, die vanmiddag gepland stonden, worden voorlopig opgeschort. Het kartel verandert het geweer van schouder, en gaat “als grootste politieke formatie” zelf een formateursnota uitwerken. In liberale kringen klinkt dat dat niet de afspraak was. “Er was afgesproken om met twee leiders te werken.”

De positie van CD&V blijft bijzonder moeilijk liggen. De progressieve tandem blijft erbij dat CD&V niet mee aan tafel moet, en dat de paars-groene meerderheid best kan voortbesturen zonder de christendemocraten.  Open Vld is niet van plan om CD&V te lossen. “Wij blijven vastgeklikt”, klinkt het stellig.

Of er ook een coalitie met N-VA mogelijk is, indien Open Vld zich niet laat verleiden door het voorstel van sp.a/Groen? Joris Vandenbroucke, provinciaal voorzitter van sp.a, in Terzake: “Het voorstel dat we nu gaan uitwerken is gericht aan Open Vld als gesprekspartner. Maar als zij de deur dichtslaan, zal er met anderen gesproken moeten worden.”

Een mogelijke samenwerking van het kartel met N-VA noemt De Clercq “totaal ongeloofwaardig”. “Voor de verkiezingen verweet het kartel mij N-VA in het stadhuis te brengen, en nu zou het kartel dat doen? Dan krijg je een groene burgemeester, terwijl de kiezer voor Rudy Coddens (sp.a-lijsttrekker, red.) heeft gekozen, met een sp.a die 8 zetels verliest en N-VA die er 3 verliest. Ik denk niet dat de Gentenaars daarvoor hebben gekozen.”

Bouw hier zelf de coalitie:

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234