Zondag 27/09/2020

'Coaching moet mijn toekomst worden'

Basketbal

Gent

Eigen berichtgeving

Guy Reynaerts

Terwijl de Belgische nationale basketbalploeg zich in vrij positieve zin liet opmerken in de voorronde van het EK ging de vaudeville bij Siemens Gent onverminderd voort. Na de Amerikaanse wissels werd ditmaal de coach bedankt voor bewezen diensten. En een paar dagen later gaf ook een groot deel van het nieuwe Gentse bestuur er de brui aan. Meteen leken de vergevorderde fusieplannen in Gent ook zwaar in het gedrang te komen.

Opmerkelijk was dat het ontslag van André Maes hem werd gemeld daags na de overwinning op Ieper. "Ik ontving die beslissing op mijn gsm, toen ik aangekwam bij de Mister V-arena om er de partij tussen Oostende en Antwerpen bij te wonen", aldus Maes. "Officieel heette het dat ik uit financiële overwegingen aan de deur werd gezet. Toen ik dat als belachelijk wegwuifde, gaf de voorzitter te kennen dat men met het oog op volgend seizoen de jongeren meer kansen wilde geven. Onzin natuurlijk, want een Sergeant bijvoorbeeld kreeg van mij veel meer minuten dan in Aalst. Dat ik de laan werd uitgestuurd net nadat we nog eens wonnen, wijst erop dat die beslissing al eerder was genomen."

Exit Maes dus en als vervanger werd speler Barry Mitchell aangewezen. De Gentse soap was evenwel nog niet ten einde. Omdat secretaris Van Loocke in deze krant kritiek had gespuid op De Ruyver in verband met de plannen voor de fusie van Siemens, Brother Gent en Brother Gentson, vertrok De Ruyver, met in zijn kielzog een aantal bedrijfslui die zich ook hadden ontfermd over het lot van de 'Zwarte Beren'. "Dat betekent evenwel niet dat er nu een stuurloos schip achterblijft", aldus voorzitter Carlos Sierens. "Ik heb goede gesprekken gehad met de sponsors. Wel vind ik het jammer dat Brice De Ruyver eerst onze coach laat ontslaan en dan zelf terugtreedt. Deze beslissing is zeker nooit de mijne geweest."

Ondanks alles zijn er bij de drie Gentse clubs toch nog voldoende welwillenden die de fusiegesprekken weer op gang willen trekken. Ondertussen viel in het Tolhuis nog te horen dat nieuwbakken coach Barry Mitchell, na maandenlang wachten, dan toch Belg werd, zodat hij samen met Muller, die al maanden zonder te spelen op de Gentse loonlijst staat, en Igo mag aantreden. (Ook Bill Varner werd Belg zodat Ellisma werd teruggehaald bij Charleroi.)

"Het maakt de zaken er niet eenvoudiger op", geeft Mitchell, uit de streek van Boston, toe. "Ik zal spelen als ik aanvoel dat ik mijn ploeg iets kan bijbrengen, maar voorlopig ben ik nog gekwetst aan mijn pink. Het wordt natuurlijk een beetje een sprong in het duister. Ik heb wel enige ervaring met jeugdploegen in de States en was assistent in een college team, maar ik zal toch vooral moeten terugvallen op mijn jarenlange ervaring als speler om het als coach waar te maken. Gelukkig heb ik als assistent Harvey Jones die de spelers door en door kent. Als ik op het veld sta, zal hij mijn taak als coach zonder problemen kunnen overnemen." Mitchell gelooft dat hij zijn team nieuwe impulsen kan geven. "Ik zou graag zien dat de jongens met dezelfde vechtersmentaliteit als ik tussen de lijnen komen. Dat is misschien niet evident, maar ik heb toch de indruk dat mijn ploegmaats na mijn aanstelling behalve verrast, ook positief reageerden." De vroegere lieveling van het Oostendse publiek maakt zich sterk dat zijn toekomst op de coachingbank te vinden is. "Daar wil ik inderdaad mijn beroep van maken. De kans die ik nu krijg is een unieke gelegenheid. Wel spreek ik nu over een verdere toekomst. De komende twee, drie jaar wil ik zeker nog als speler aan de bak komen. Liefst in België. Dat is echter nu mijn zorg niet. Ik wil nu proberen zo goed mogelijke resultaten neer te zetten. Ik weet ook wel dat de situatie uitzichtloos lijkt, maar een paar zeges kunnen volstaan om weer in de running te komen. Daar blijf ik in geloven, zolang niet alles verloren is."

Barry Mitchell nieuwe trainer-speler bij Siemens Gent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234