Dinsdag 21/09/2021

Coach Marc Herremans over het geheim van 'stille kracht' Kevin Pauwels, zondag winnaar in de Druivencross van Overijse

'Kevin praat met de pedalen'

Dat we het laatste van Kevin Pauwels nog niet hebben gezien, zweert Marc Herremans na de knappe zege van zijn poulain zondag in Overijse. Hét icoon aller Belgische rolstoelatleten (34) is voor een groot deel verantwoordelijk voor de ontbolstering van de stille, tien jaar jongere Kempenaar.

Brussel l 'Zelfvertrouwen, daar ontbrak het Kevin wat aan', analyseert Herremans. 'Maar ik blijf erop hameren dat hij in een goeie dag iedereen aankan. En dat hij altijd het allerhoogste moet blijven viseren. Want ik ben er vast van overtuigd: op een dag wordt hij opnieuw wereldkampioen.'

"Een onwaarschijnlijke opflakkering", onderging Herremans zondagnamiddag even voor vier thuis in zijn luie zetel, waar hij de stevige kater van het galabal van zijn To Walk Again Foundation van de avond voordien uitzweette. "Niet echt wat je van een gedisciplineerde trainer verwacht, ik beken. (lacht) Soit, Kevin haalde me even uit mijn roes. Een verrassing was het niet. Sinds het begin van onze samenwerking in april heb ik hem alleen maar zien groeien. Er rijdt duidelijk een nieuwe Kevin Pauwels rond. Na afloop werd ik overstelpt met sms'jes. Onder meer van Lars Boom. 'Blij voor Kevin dat hij eindelijk eens won', stond er. Ze houden van hem, hé. Allemaal."

Herremans twijfelde geen seconde over zijn engagement met Pauwels. Minzame, sympathieke knul, typeert hij hem. "Kevin is wie hij is. Geen grootprater. Spreken doet hij bij voorkeur niet met de mond, maar met de benen." Aan inzet en karakter ontbreekt het hem trouwens niet. "Hij legt geen wereldschokkende medische tests af. Beetje zoals ik destijds. Op de ergometer scoorden flink wat andere triatleten beter. Maar in competitie reed ik ze wel op een paar minuten. Ook Kevin compenseert met wat ze in het wielerjargon grinta noemen. Verbetenheid. Dat doet hem het maximum uit zichzelf halen."

Niemand die die verbetenheid natuurlijk beter verpersoonlijkt dan Herremans, destijds flirtend met de menselijke fysieke limieten in trainingsarbeid en sportieve uitdagingen. "Zo ben ik geraakt waar ik wilde geraken. Ik probeer die mentaliteit over te brengen op Kevin. Op training laat ik hem, puur op weerstand, soms zó hard afzien dat hij zich op de duur in een wedstrijd waant. Er zijn er die ons gek verklaren. Maar daar trekken we ons niks van aan. Ik geloof in wetenschappelijke begeleiding, maar ik durf ook uitgaan van de fysieke en mentale kracht van de atleet zelf."

Tactisch en fietstechnisch heeft Pauwels niets meer te leren, vindt Herremans. Waarmee hij vooral de handen vol heeft, is het opvijzelen en op peil houden van 's mans zelfvertrouwen. Nodig om de tweevoudige wereldkampioen bij de jeugd (junioren Zolder 2002, beloften Pontchâteau 2004) ook zijn plaats te gunnen bij de profwereldtop. "Daar ontbrak het Kevin wat aan. Dus hou ik nu dagelijks contact met hem. Via mail, telefoon, sms... En blijf ik erop hameren dat hij in een goeie dag iedereen aankan. En dat hij altijd het allerhoogste moet blijven viseren. Mijn Iromman op Hawaï is zijn WK veldrijden. Want ik ben er vast van overtuigd: op een dag wordt hij opnieuw wereldkampioen."

Dood van broer Tim

Geen eenvoudige opdracht, dat contact houden met de zwijgzame, vaak in zichzelf gekeerde Pauwels. "Soms beuk je niet door zijn pantser heen", bevestigt Herremans. "Maar dat respecteer ik. Ik verwacht geen uitbundigheid van Kevin. Wat ik hem vraag, doet hij. Dat volstaat. Ik voel ook snel aan wanneer hij één van zijn 'stille' dagen heeft. Dan laat ik hem voor de rest met rust." Opvallend toch wel: Pauwels bloeit de jongste tijd verbaal open. Herremans: "Zijn verdienste. Het hangt een beetje af van het moment waarop je hem interviewt. Vlak na de koers, in het heetst van de strijd, lukt het. Maar zet je hem op een doordeweekse dag op een stoel aan tafel voor een grondige analyse, dan wordt hij weer zichzelf. Het heeft zijn charmes, vind ik. Over één ding praten we echter nooit. De dood van zijn broer. Ik ben ervan overtuigd dat Tim elke cross met Kevin meerijdt. En dat hij er zondagavond in zijn bed wel aan gedacht zal hebben. Op de hem kenmerkende manier. In stilte." (jdk)

Marc Herremans:

Soms beuk je niet door Kevins pantser heen.

Ik respecteer dat. Ik verwacht geen uitbundigheid

n Herremans (r.) met zijn poulain Kevin Pauwels op training. 'Over één ding praten we nooit. De dood van zijn broer.'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234