Zondag 07/03/2021

CO2-uitstoot Vlaamse industrie kent forse daling door recessie

Bij grote industriële ondernemingen als BASF Antwerpen en ArcelorMittal Gent (ex-Sidmar) lag de CO2-uitstoot in de eerste drie maanden van dit jaar liefst de helft lager dan een jaar eerder.

De CO2-uitstoot van de industriegiganten evolueert vrijwel evenredig met hun productievolume. ArcelorMittal Gent (ex-Sidmar) schroefde zijn productie van staal in het eerste kwartaal terug met 50 procent tegenover een jaar eerder, omdat de vraag naar staalproducten is ingestort. Dat betekent grosso modo dat ook de CO2-uitstoot in een klap werd gehalveerd. Bij weefmachinebouwer Picanol in Ieper daalden productie en CO2-emissie met 33 procent.Ook bij BASF Antwerpen is de uitstoot van CO2 in het eerste trimester gehalveerd. De chemiereus merkt op dat niet alleen de uitstoot van CO2, maar ook van lachgas, een ander broeikasgas, een flinke duik neemt.Frank Vandermarliere, hoofdeconoom van technologiefederatie Agoria, schat dat de totale CO2-uitstoot van de Vlaamse energie-intensieve industriegiganten dit jaar 15 tot 20 procent lager zal uitkomen dan vorig jaar. “In 2008 was er bij de Agoriabedrijven al een daling van 7 à 8 procent merkbaar tegenover 2007, terwijl de echte productiedalingen pas begonnen in de periode november-december. Dat heeft niet alleen met de crisis te maken, maar ook met toenemende energie-efficiëntie.”

Kytonorm gehaald

Volgens Bram Claeys van de Bond Beter Leefmilieu ziet het ernaar uit dat België door de crisis de Kyotoverplichting zal halen. Die klimaatdoelstelling stelt dat de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 gemiddeld 7,5 procent lager moet liggen dan in 1990. “Maar de emissies zijn niet in die mate gedaald dat de klimaatproblemen nu plots opgelost zijn.”Claeys wijst erop dat de recessie de investeringen in schone technologie vertraagt. “De economische crisis doet de CO2-uitstoot dalen en dat is op korte termijn een goede zaak voor het milieu. Maar wanneer de crisis voorbij is, zullen de bedrijven gewoon weer dezelfde productiemethodes gebruiken en gaan de uitstootniveaus terug de hoogte in. Investeringen in propere technologie zijn voor de bedrijven een pak moeilijker geworden, om financiële redenen en omwille van de economische onzekerheid. Op lange termijn zijn er dus nadelige effecten, die zwaar doorwegen.” Bedrijven als ArcelorMittal Gent, BASF Antwerpen, Picanol Ieper, Atlas Copco Wilrijk of Nyrstar Balen behoren tot de bijna 200 industriële ondernemingen die met de Vlaamse regering het benchmarkconvenant hebben ondertekend. Dat vereist dat hun productieproces de wereldtop haalt op het gebied van energie-efficiëntie. In ruil werd de bedrijven emissierechten toegewezen voor de periode 2008-2012. Die rechten zijn vrij verhandelbaar op een klimaatbeurs, bijvoorbeeld in Londen of Amsterdam.Door de crisis zitten de bedrijven nu met een onverwacht overschot aan ongebruikte emissierechten. Die kunnen ze bijhouden voor de komende jaren of verkopen. Een cadeau voor de bedrijven, vindt Bond Beter Leefmilieu. “Er was voor de crisis al een overschot aan emissierechten bij de Vlaamse bedrijven. Nu is dat al helemaal het geval.” Sinds de crisis is de beurskoers voor uitstootrechten wel zowat gehalveerd, tot ongeveer 13 à 14 euro.Agoria vindt het “intellectueel oneerlijk” om over “cadeaus voor de bedrijven” te spreken. “Je moet dat op lange termijn bekijken”, zegt Vandermarliere. “De toekenning van de rechten ging uit van een normale economische groei. In laagconjunctuur zoals nu zal dat leiden tot overschotten, maar eens er weer hoogconjunctuur is krijgen we weer tekorten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234