Zaterdag 04/02/2023

'CO2-uitstoot moet acht keer sneller omlaag'

Wil ons land zijn klimaatdoelen halen, zoals in december afgesproken in Parijs, dan moet het afbouwen van C02-uitstoot acht keer sneller. Dat staat in het klimaatplan dat de Bond Beter Leefmilieu (BBL) aan de vooravond van de Vlaamse klimaattop op tafel legt. Het plan biedt 21 concrete beleidsmaatregelen om het doel te halen.

De BBL heeft het rapport overhandigd aan Jan Peumans (N-VA), voorzitter van het Vlaams Parlement en van de Vlaamse Klimaatcommissie. Bedoeling is politici met een 'gereedschapskist' aan maatregelen een voorzet te geven voor de klimaattop volgende week.

"In december hebben wereldleiders in Parijs een historisch klimaatakkoord gesloten dat neerkomt op het einde van de fossiele brandstoffen", zegt Mathias Bienstman van BBL. "Onze beleidsmakers moeten dat nu omzetten in concrete maatregelen."

De auteurs van het rapport hebben uitgerekend dat daarbij stevig moet geschakeld worden. Europa en België willen de broeikasgasemissies tegen 2050 met 80 tot 95 procent reduceren in vergelijking met 1990. Maar de emissietrend in België wijkt nog sterk af van die doelstelling, en idealiter moet het reductietempo acht keer sneller.

Vrije markt

BBL schuift drie doelstellingen naar voor in zeven domeinen: elektriciteitsproductie, gebouwen, ruimtelijke ordening, wegtransport, industrie, landbouw en circulaire economie.

Bij gebouwen en elektriciteitsproductie gaat het onder meer om besparingen en een taxshift voor hernieuwbare alternatieven. Bij het wegtransport moet ingezet worden op een vergroenende verkeersfiscaliteit en het elektrificeren van het voertuigenpark. Bij de landbouw moeten de broeikasemissies genormeerd worden, en in de circulaire economie moet werk gemaakt van een langere levensduur voor producten en grondstoffen.

Tomas Wyns, expert klimaatbeleid van de Vrije Universiteit Brussel, prijst het plan en vindt dat de overheid een rol moet spelen als katalysator bij het realiseren van de klimaatdoelstellingen van BBL. Daarin verschilt hij van mening met Stijn Decock, hoofdeconoom van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. "Wij hebben liever dat de vrije markt speelt", zegt Decock. Maar sommige bedrijfsleiders willen een pioniersrol opnemen, terwijl anderen nog in een ontkenningsfase zitten. "Onze bedrijven moeten vooroplopen", vindt Decock. "Neem de beslissing van Audi om in Brussel hun elektrische auto te gaan bouwen. Dat is een enorme kans."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234