Dinsdag 26/01/2021

Pleegzorg

Co-ouderschap wordt makkelijker voor pleegouders

Voor pleeggezinnen wordt het leven praktisch wat eenvoudiger door een aantal beslissingen van de Vlaamse ministerraad.Beeld Getty Images/Maskot

De pleegzorg wordt toegankelijker voor co-ouderschap: het attest staat binnenkort niet meer op naam van één partner, maar van beide pleegouders. Er komt ook extra budget voor de pleegzorg van slachtoffers van tienerpooiers. Daarover hebben de Vlaamse partijen een principieel akkoord bereikt.

Ook pleegouders gaan weleens uit elkaar, maar bij gebrek aan officiële regeling verloopt dat nu chaotisch. Wie neemt het pleegkind over? En hoe wordt de kinderbijslag verdeeld? “Aangezien het attest op één naam staat, verlopen die onderhandelingen soms erg moeilijk”, zegt Jan Brocatus, coördinator bij Pleegzorg Vlaanderen. “Door het attest aan het koppel toe te kennen, bestaat er een regelgevend kader wanneer dat koppel uit elkaar gaat. Bovendien is het een erkenning van een bestaande toestand. Pleegzorg is een zaak van het hele gezin.”

Het attest aan het koppel toekennen is een van van de beslissingen die de Vlaamse ministerraad op de laatste vergadering voor de paasvakantie heeft goedgekeurd. Ze past in een hervorming van de pleegzorg.

Slachtoffers van tienerpooiers

Praktisch wordt het leven voor pleeggezinnen ook eenvoudiger. “Ik ken een koppel van wie de partner niet met de pleegkinderen op vakantie kon vertrekken omdat zijn naam niet op het pleegattest stond”, vertelt Bart Carael, gezinsbegeleider in Oost-Vlaanderen. “Op de luchthaven moest hij eerst bewijzen dat het zijn kinderen waren. Maar dat is moeilijk als ze jouw achternaam of die van jouw partner niet dragen. Pas na lang onderhandelen konden ze het vliegtuig op.” Officiële aanvragen, bijvoorbeeld voor studietoelagen, moesten tot nu toe ook altijd ondertekend worden door de partner op het pleegattest. 

Opvallend is dat er ook extra budget wordt uitgetrokken voor specifieke doelgroepen, onder wie slachtoffers van tienerpooiers. Als zij niet terug naar huis kunnen, dan kan pleegzorg volgens de Vlaamse regering een beter alternatief zijn dan een klassieke voorziening. Met extra geld en een betere omkadering voor kandidaat-pleegouders moeten slachtoffers van tienerpooiers sneller onderdak vinden in een pleeggezin. “Dan kunnen ze opnieuw relaties opbouwen in een hechte omgeving”, zegt Brocatus.

Het idee doet denken aan de alternatieve opvang die journaliste en jeugdrechtenactiviste Saskia Van Nieuwenhove al anderhalf jaar thuis voorziet voor slachtoffers van tienerprostitutie. Hoewel de overheid haar initiatief subsidieert, was er volgens Pleegzorg Vlaanderen ook dringend nood aan een kader voor pleegouders die zulke slachtoffers willen opvangen.

Procedure

Dat blijkt ook uit de praktijk. In 2015 kwam er bijvoorbeeld massaal reactie op een oproep om minderjarige vluchtelingen op te vangen, maar die respons leidde niet tot een even indrukwekkende toename van het aantal pleegouders. “Dat komt omdat mensen soms emotioneel reageren op zo’n oproep, en niet altijd stilstaan bij de gewichtigheid van hun verantwoordelijkheid”, zegt Carael. “De procedure om pleegouder te worden is niet niks. Je wordt zorgvuldig gescreend en gevormd.”

“Met deze nieuwe aanpassingen wordt de pleegzorg verder versterkt”, stelt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Vorig jaar werd de leeftijd voor pleegjongeren al opgetrokken tot 25 jaar. Hun zorg stopt dus niet meer als ze meerderjarig worden. Jeugdrechters hebben nu ook de mogelijkheid om kinderen tot hun dertiende te plaatsen in een pleeggezin, terwijl dat vroeger maar maximaal drie jaar kon. De termijn moest telkens worden verlengd.

En vanaf 1 januari 2019 hebben pleegouders in ons land recht op zes weken ouderschapsverlof. Een belangrijke doorbraak, zegt Carael. “Het is een goede zaak dat de rechten en de plichten van pleegouders worden versterkt.” 

Intussen blijft de pleegzorg groeien. Vlaanderen telt nu al 5.000 pleegouders en ruim 7.000 kinderen en jongeren die in een pleeggezin worden opgevangen. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234