Dinsdag 13/04/2021

Verenigde Staten

CNN reageert op Trump: "Dat het Trump-team dan specifieert wat er inaccuraat was aan onze berichtgeving"

President-elect Donald Trump tijdens de persconferentie in de Trump Tower gisteren.  Beeld Photo News
President-elect Donald Trump tijdens de persconferentie in de Trump Tower gisteren.Beeld Photo News

Nadat president-elect Trump de berichtgeving van CNN over een Russisch rapport met zogenaamd "compromitterend materiaal" over zijn persoon op de korrel had genomen in zijn speech, nam CNN-anker Jake Tapper de berichtgeving van zijn team onder de loep. Zijn conclussie: "We hebben het volste vertrouwen in onze verslaggeving. De berichten over het rapport voldeden perfect aan de taak die de pers als vierde macht dient uit te oefenen."

Volgens CNN-anker Jake Tapper zou Donald Trump de berichtgeving van zijn zender over het vermeende rapport gelijkschakelen aan de berichtgeving die BuzzFeed rond de hele zaak uitbracht om zichzelf te beschermen én om de verslaggeving van CNN inhoudelijk onderuit te halen. Terwijl BuzzFeed de Russische memo van maar liefst 35 pagina’s integraal online zette, koos CNN ervoor om dat uitdrukkelijk niet te doen. Dat verschil maakt volgens Tapper dat de berichtgeving van CNN over de hele zaak volledig gerechtvaardigd was. "We hebben altijd duidelijk gemaakt dat we geen details uit het rapport zouden brengen, omdat de aantijgingen die het maakt niet onderschrijven", zo klinkt het in een statement.

Het enige waar CNN in zijn berichtgeving wel melding van maakte, was van de 2 pagina’s lange samenvatting van het Russische rapport die zou zijn overgemaakt aan president Obama en Trump - een feit dat overigens ook door andere grote nieuwsbronnen werd overgenomen én dat vooralsnog door niemand officieel ontkend wordt. "Niemand betwist dat de synopsis waarvan wij spreken effectief in de powerpoint van de inlichtingendiensten opgenomen stond", zo klinkt het. Bovendien benadrukt Tapper dat CNN het Trump-team uitgebreid de kans heeft gegeven om zelf op het bericht te reageren, maar dat daar niet op werd ingegaan.

"You are fake news"

Over het gedrag dat Trump gisteren stelde tijdens zijn persconferentie, had Tapper scherpe woorden over. De president-elect weigerde er met klem het woord te geven aan een van de aanwezige CNN-journalisten Jim Acosta omdat zijn medium aan "fake news" zou doen. Uitdrukkelijk beval Trump de man - die graag een vraag wilde stellen - zijn mond te houden. "Wat ik vermoed dat we hier gezien hebben is een poging om legitieme en verantwoordelijke berichtgeving over de aanstormende regering nu al in diskrediet te brengen door het weg te zetten als 'slechte journalistiek' die niemand goed doet", zegt Tapper. Hij waarschuwt andere media dan ook hier de komende jaren bedacht op te zijn.

President-elect tijdens zijn persconferentie gisteren.  Beeld REUTERS
President-elect tijdens zijn persconferentie gisteren.Beeld REUTERS

Ook voor de beslissing van BuzzFeed om het hele rapport integraal online te zetten, kan Tapper weinig begrip opbrengen. "Het is onverantwoord om niet onderschreven info zomaar online te zetten." Het gebrek aan bevestiging is precies waarom CNN er als medium voor koos de informatie niet te brengen: "We maakten geen details uit het rapport publiek omdat de informatie die het bevatte niet onderschreven kon worden, en dat is niet het soort berichtgeving waar wij aan doen."

Met dat statement blijft Tapper dus pal achter zijn berichtgeving en dat van zijn team staan. De regering-Trump roept hij dan ook ten stelligste op om hun beschuldiging dat CNN "fake news" zou verspreiden hard te maken: "Dat het Trump-team dan specifieert wat er inaccuraat was aan onze berichtgeving."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234