Vrijdag 02/12/2022

CM vragen afschaffing doktersbriefje voor één dag

De CM pleiten voor de afschaffing van het doktersbriefje voor één dag. Dat zou de werkdruk van huisartsen verlagen en een besparing opleveren voor de ziekteverzekering. Werkgeversorganisatie VOKA schiet het voorstel vooralsnog niet af. 'Ziekteverzuimers laten zich toch niet afschrikken door een briefje.'

Een Riziv-lijst van 'huisartsenarme gemeenten' vestigde onlangs de aandacht op het nijpende huisartsentekort in ons land (DM 3/8). Volgens de cijfers van het Riziv kampen vier op de tien gemeenten met een tekort aan huisartsen. Gemiddeld heeft België een huisarts per 1.200 bewoners.

"Ruim voldoende, zolang huisartsen zich kunnen concentreren op de kerntaken en zich niet moeten bekommeren om overbodige zaken", zei hoogleraar huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer van de UGent in deze krant. Hij lanceerde meteen een oproep om de verplichting van een doktersbriefje vanaf de eerste dag afwezigheid af te schaffen (DM 4/8).

Misbruik

Dat is een smeekbede die gehoor vindt bij de Christelijke Mutualiteiten (CM). "Het zou niet alleen de werkdruk van huisartsen verlagen, maar ook een flinke besparing opleveren voor de ziekteverzekering. Een doktersbriefje betekent immers een doktersbezoek, waarvoor de ziekteverzekering algauw 20 euro neertelt", aldus CM-voorzitter Marc Justaert. Of ziekteverzuimers geen misbruik zullen maken van die vrijgeleide? "Een werkgever moet vertrouwen hebben in zijn werknemers. Zij moeten dat onderling oplossen", meent Justaert. "Een doktersbriefje is uiteindelijk toch maar een bewijs van wantrouwen".

Toen toenmalig Kamerlid Greta D'Hondt (CD&V) in 2004 een wetsvoorstel lanceerde voor de afschaffing van het doktersbriefje, kreeg ze een horde woedende werkgeversorganisaties over zich heen. Vandaag staat de Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA niet geheel weigerachtig tegenover het voorstel.

"Wie graag thuisblijft, laat zich toch niet afschrikken door een doktersbriefje. Het is niet zo moeilijk om je huisdokter wijs te maken dat je je niet goed voelt", aldus woordvoerder Jochen Bessemans. Dat bedrijven op eigen initiatief een controlearts mogen sturen, vindt Bessemans op zich al een efficiënte maatregel. "Bovendien blijkt uit een enquête van VOKA dat 60 procent van de bedrijven bereid is om een onbetaalde verlofdag toe te staan, wat het ziekteverzuim al iets overbodiger maakt."

Vandaag hebben de meeste werknemers een doktersattest nodig om te bewijzen dat ze arbeidsongeschikt zijn, ook al is het maar voor een dag. Iemand die met een misselijke maag en hoofdpijn opstaat, moet dus eerst nog even een telefoontje plegen naar de dokter. Vervolgens gaat de werknemer naar het spreekuur of laat hij de dokter langskomen voor een doktersbriefje, met daarop de waarschijnlijke duur van de arbeidsongeschiktheid. Een vervelende routine waar de CM een einde aan willen maken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234