Woensdag 24/04/2019

Gezondheidszorg

CM betaalt psycholoog deels terug

Beeld Eric de Mildt

De Christelijke Mutualiteit (CM) betaalt vanaf 1 januari sessies bij de psychotherapeut (deels) terug. Op die manier wil de organisatie een prangend maatschappelijk probleem aanpakken.

Een op de zes volwassenen kampt met depressie of een angststoornis. Minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) kondigde al aan dat bepaalde psychologische behandelingen zouden worden terugbetaald vanaf eind 2018 of begin 2019. CM wacht niet zo lang. Vanaf begin volgend jaar kunnen leden die psychotherapie volgen een deel van de kosten terugvorderen. Het gaat om 10 euro per sessie, met een maximum van twaalf sessies per jaar. Daarmee breidt ze een tegemoetkoming uit die nu al voor jongeren bestaat. 

De tegemoetkoming is eerder bescheiden, maar het gaat om een potentieel erg grote groep. "Voor ons is dit een investering van meerdere miljoenen", zegt Steven Hermans, directeur aanvullende verzekering bij de CM. "Maar dit is een erg belangrijke materie." Met dit initiatief wil de CM de plannen van De Block aanvullen. De minister pleegt nog volop overleg, maar allicht zal langdurige psychologische hulp in eerste instantie niet onder de verplichte terugbetaling vallen.

Onder meer de socialistische mutualiteiten in bepaalde regio's en de liberale mutualiteiten bieden al een gelijkaardige regeling aan. Bij Partena krijgen chronisch zieken een terugbetaling voor psychologische hulp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.