Donderdag 24/06/2021

Club Brugge in Loppem

Afgelopen zaterdag was ik danig ontroerd toen ik Antoine Vanhove zijn antwoord las op de vraag of hij als inwoner van Loppem ook vond dat zijn gemeente onleefbaar zou worden door de komst van Club Brugge (DM 10/2).

De wijze discipel van wijlen Michel Van Maele wist te vertellen dat dat fel overdreven was. Daarbij verzweeg hij wijselijk dat hij zelf in een residentiële chique buurt rond de abdij van Zevenkerken woont, alleen en door geen mens gestoord. Trouwens, ik heb de heer Vanhove van zijn leven nog niet gezien in het door Club Brugge bedreigde centrum van Loppem.

Ik heb een mooi alternatief voor uw Club Brugge, mijnheer Antoine: plant het in langs de Torhoutsesteenweg, tussen de E40 en de bossen van Zevenkerken. Dan woont u dicht bij uw geliefde Club.

Uw sussende, relativerende beoordeling van het voetbalprobleem-Loppem is er een van de oude politieke cultuur. Wij zijn daar niet onder de indruk van.

Bertrand Denys, Loppem

Cultuurprijzen

Ik heb Johan Thielemans aan het lachen gebracht (DM 10/12). Dat moet dan de eerste keer zijn. Ik blij. De mensheid vrolijk maken is een nobel streven.

Toch vraag ik me af hoe het komt dat een man die in tientallen jury's, commissies en adviesraden heeft gezeten en meer verstand heeft dan ik, klaarblijkelijk niet in staat is een vrij eenvoudig artikel te lezen.

In Knack van 7 februari hield ik geen pleidooi om de cultuurprijzen voortaan weer in een achterzaaltje op het kabinet van de minister uit te reiken. Ik stelde wel voor om ze niet langer allemaal tegelijk op een plek aan de lopende band af te haspelen. Mijn voorbeeld was - vergeef me - Strip Turnhout, waar de winnaar van de Cultuurprijs voor de Strip/Bronzen Adhemar de prijs ontvangt op het festival. Dat is meteen ook de plek waar zo'n winnaar zijn collega's en zijn fans ontmoet. De belangstelling, ook van de pers, is telkens erg groot. Geen duizend man zoals in de Vlaamse Opera (allemaal genodigden, trouwens) maar vele duizenden. Die prijs wordt dus niet in een "soort onzichtbaarheid uitgereikt" en hij mist allerminst zijn effect. Vraag dat maar aan Dick Matena of aan William Vance.

Mijn voorstel was om ook de andere cultuurprijzen uit te reiken op gelijkaardige evenementen: de literatuurprijzen op de boekenbeurs, de theaterprijzen op het theaterfestival...

Of Johan Thielemans bij mijn opmerking "meer dan een seconde wil blijven stilstaan", is zijn zaak. Feit is dat hij niet kan lezen, de lezers van De Morgen foutief informeert en een boeiende discussie over hoe een volk zijn cultuurhelden moet eren, met een goedkope sneer de kop indrukt. Als voorzitter van de Raad van Kunsten is hij op dat vlak trouwens niet aan zijn proefstuk toe.

Karl van den Broeck, hoofdredacteur 'Knack', voorzitter Strip Turnhout

Friendly fire

Ik vind het goed dat friendly fire-incidenten in het licht gesteld worden (DM 10/2). Je kunt dan nog zo goed bewapend zijn tegen de tegenstander, een aanval van een medestander verwacht je niet. Elke soldaat zou zich over een dergelijke situatie moeten bezinnen, vooraleer naar het front te vertrekken.

Wel spijtig is dat in het artikel niet wordt vermeld dat het A-10-gevechtsvliegtuig kogels met verarmd uranium afvuurde op de Britse tanks. De getroffen tanks zullen dus ook besmet geweest zijn met verarmduraniumoxiden. Die deeltjes zullen dan meegereisd zijn met de vernielde tank naar de plek van berging.

Het probleem van een dergelijke militaire aanval reikt veel verder dan de onmiddellijke doden en gewonden. Het zware metaal verarmd uranium is chemisch giftig en radioactief. Het U.S.Armed Forces Radiobiology Research Institute heeft elf jaren onderzoek gedaan naar de effecten van uraniumwapens, en kwam tot de vaststelling dat verarmd uranium genotoxisch is, en aanleiding kan geven tot het ontstaan van kankers.

Willem van den Panhuysen, Gent

Telenet

Bent u ook een gebruiker van Telenetproducten?

Voor telefonie en internet dienen de modems continu aan te staan. Voor die toepassingen zijn er drie stuks nodig, die - laten we voorzichtig aannemen - gezamenlijk 15 watt per uur verbruiken. Telenet geeft daarover geen cijfers.

Voor digitale tv heb je nog een tuner of digicorder nodig en achteraf nog een installatie van een toestel om de zaak interactief te maken. Die toestellen dienen ook te blijven aanstaan. Laten we aannemen dat ze 15 watt per uur verbruiken. Bovendien lijkt digitale tv ook meer een platform om van alles als supplement te kunnen aanrekenen op het abonnementsgeld zoals programmagidsen en 'net gemist' dan dat het een meerwaarde biedt. De video wordt op een dure manier heruitgevonden. Ik heb al duizenden tv-stations op het internet en alle interactieve mogelijkheden. De beeldkwaliteit van internet-tv zal in de komende jaren wel geoptimaliseerd worden. Een digitaal beeld is bij Telenet trouwens vaak minder scherp dan een analoog; vermoedelijk door informatieverlies bij het gebruik van compressiealgoritmes.

Ondertussen verbruikt die hele troep in stand-by 30 watt X 24 X 365, of 263 kilowattuur per jaar; zowat 10 procent van het elektriciteitsverbruik van een tweepersoonsgezin dat oplettend met energie omgaat.

Kortom, Telenet houdt nog wel een kerncentrale even aan de praat.

Johan Bots, Scheldewindeke

Sneeuwfiles

Ik ben het totaal niet eens met de heer Alaers uit Berchem (DM 12/2), die beweert dat de (sneeuw)files de schuld zijn van leverings- en vrachtvervoer. We zijn samen verantwoordelijk voor het dichtslibben van de wegen, of u nu een automobilist, vrachtwagenchauffeur of busbestuurder, fietser of voetganger bent. Een beetje meer gezond verstand zou ons al véél vooruithelpen.

Roosje Van Engelgom, Herdersem

Wivina Demeester, racisme en onderwijs

Ook ik vond de frase in het artikel van Wivina Demeester opmerkelijk: "te beginnen met het katholieke net". De reactie daarop van lezer Frank Roels vind ik echter nog erger (DM 12/2). Apartheid?

Ik heb jarenlang lesgegeven aan Ufsia, de toenmalige jezuïetenuniversiteit in Antwerpen. Wie enkele dagen school mist, moet een geldige reden hebben, zoals bijvoorbeeld gestaafd door doktersattest of overlijdensbericht van een nabij familielid. A fortiori, wie op een universiteit een examen wil verplaatsen, moet zeker een grondige reden hebben.

Wel, een student heeft ooit mijn examen op een andere dag mogen afleggen omdat de echte datum een joodse feestdag was: "Ik mag niet werken die dag." Keppeltjes, meisjesstudenten met hoofddoek, Mohammed Talhaoui (broer van) die de Ramadan houdt: niemand had daar ooit een probleem mee. Het kerkasiel in de St-Ignatiuskapel in 1998 haalde de voorpagina van De Morgen: 'Universiteit schaart zich achter kerkasiel' (herhaald in de feesteditie voor het 20-jarige bestaan). Een statement vanjewelste. Vraag in het VRT-archief de beelden op van rector Carl Reyns, die Philip Dewinter op zijn bureau rustig laat uitrazen.

Mijn kinderen lopen school op het St-Barbaracollege in Gent. Alweer jezuïeten en qua reputatie niet dadelijk bekend als een klein allochtoon schooltje in een sociaal achtergestelde buurt. De vrienden die hier aan huis komen, zijn iemand met een Aziatische mama, een geadopteerde Afrikaan, een halve Afrikaan, een volle Turk, iemand met een Grieks accent, iemand met een Russisch accent en ga zo maar door.

Bij de voorbereiding voor de eerste communie, die de Turkse kindjes niet zouden doen, heeft de juf een klasbezoek georganiseerd aan de moskee in Gent, met uitleg door een bekende islamleraar.

Het is ook niet toevallig dat afgelopen zondag (11/2) de heer Pierre Vinck, directeur van die school, werd uitgenodigd in De zevende dag om het sociale werk toe te lichten dat de oudere leerlingen elk jaar doen.

Dus laat de stereotypen over katholieke scholen aub vallen. Ofwel is een ander stereotype dan toch waar: dat de jezuïeten alternatieve katholieken zijn. Nadenken, sociaal en verdraagzaam zijn.

Patricia Haegeman, Merelbeke

Voorrang van rechts

Ik lees in de pers en hoor op tv dat vanaf 1 maart de voorrang van rechts ALTIJD geldt. Er wordt dan bijverteld dat men vroeger die voorrang verloor wanneer men was gestopt. Dat is dus nu niet meer zo. Verdere uitleg wordt niet gegeven.

Ik heb een probleempje met het woord ALTIJD. Volgens mij betekent dat woord dat er geen enkele situatie bestaat waarbij dat niet geldt. ALTIJD is absoluut. Nooit of te nimmer, en in geen enkele omstandigheid is het anders.

Als ik de betekenis van ALTIJD toepas op de berichtgeving over de voorrang van rechts, dan hebben we ook geen voorrangswegen meer, aangezien de voorrang van rechts ALTIJD geldt.

Na navraag bij de politie in De Pinte werd mij verzekerd dat voorrangswegen wel degelijk nog bestaan en blijven bestaan en dat overal waar een voorrang is aangeduid, die blijft gelden.

Ik kan me voorstellen dat er enkele Belgen zijn die de berichtgeving daarover letterlijk interpreteren en denken dat alleen nog de voorrang van rechts geldt en die daarnaar handelen. Beter even vermelden in uw berichtgeving dat er nog wel degelijk voorrangswegen blijven bestaan.

E. van Leemputten, De Pinte

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234