Dinsdag 25/01/2022

Club Brugge botst op zijn limieten

Natuurlijk was er, na de 3-4-nederlaag tegen Lyon, Brugse ontgoocheling om het verlies en de uitschakeling. Spelers bleven ook opvallend lang in bad, discussiërend over de wedstrijd, de vele tegengoals, de vraag waarom het strijdplan niet lukte. Nochtans had Eric Gerets alle uitweidingen, beschouwingen en overpeinzingen over Brugge-Lyon amper een halfuur na de wedstrijd al in één zin samengevat: 'Lyon was de sterkste ploeg.' Zo eenvoudig kan voetbal zijn.

BRUGGE.

EIGEN BERICHTGEVING

Even leek er weer hoop voor het Belgisch voetbal, leek de bodem van het dal bereikt. In de vorige editie van de Europabekers lootten vier Belgische ploegen vier Duitse teams (Ekeren vs Stuttgart, Brugge vs Bochum, Anderlecht vs Schalke en Lierse in dezelfde poule als Leverkussen), even vaak trokken de Belgen aan het kortste eind. Dit seizoen waren er twee confrontaties tussen Belgische en Bundesliga-teams, en zowel Genk tegen Duisburg als Brugge tegen Stuttgart trokken aan het langste eind. Dat is de positieve kentering. Maar nog voor de winter staan Genk, Brugge en het Belgische voetbal terug met de voeten op de grond. Genk trok aan het korste eind tegen een kopploeg uit de Primera Division, Club Brugge onderging dinsdagavond de wet van sterkste tegen een degelijke ploeg uit de Franse competitie. Vooraf hadden de West-Vlamingen zich nochtans niet kansloos geacht. Het eerste halfuur tegen Lyon oogde hoopgevend, de uitschakeling van Stuttgart, vorig jaar nog finalist in (een zwak bezette) EC II, had het vertrouwen in eigen kunnen opgekrikt.

Al bleek op het terrein dat droom en daad niet altijd samenvallen. Gerets: "Lyon was in alle opzichten beter. Ze speelden beter georganiseerd, ze zijn technisch bedrevener, ze wonnen de meeste duels, ze beschikken over een spits die altijd op de loer ligt en een middenvelder die niet alleen het spel verdeelt, maar voortdurend blijft lopen en ook nog kan afwerken." Het was een eerlijke, rondborstige bekentenis van een coach die meer gewend was geraakt aan commentaren bij overwinningen dan bij nederlagen en uitschakelingen.

Vreemd toch, hoezeer de eigen verwachtingen - en vooral de eigen hoop - de beschouwingen voor een wedstrijd kunnen kleuren. Iedereen in België dichtte Brugge vooraf een faire kans toe. Terwijl iedereen toch had kunnen nadenken over het feit dat Lyon de voorbije weken beresterke partijen heeft neergezet tegen ploegen als Bordeaux en Marseille, en Club Brugge met weliswaar moedig, maar verder niet geweldig voetbal zich voorbij bescheiden teams als Westerlo, Moeskroen, Charleroi en Beveren wrong. De vele kwetsuren (Verheyen, Lesnjak, Addo, ook wel Verlinden en Jbari...), de geschorste Deflandre zijn een excuus, maar ook niet meer dan dat. Antoine Vanhove mag dan blijven beweren dat de huidige kern de vergelijking kan doorstaan met de generatie van de legendarische Ernst Happel, op het terrein bleek toch duidelijk dat Brugge 'er' nog niet was. Vanhove zelf liet zich na de wedstrijd ontvallen dat Verlinden toch nog altijd beter is dan Nader, Tjörven de Brul liet verstaan dat Franky Van der Elst toch te traag was als libero (maar diezelfde Van der Eltst vond dan weer dat hij onvoldoende loopvermogen had om achter het middenveld van Lyon aan te draven), zowat iedere speler wees naar het gebrek aan gevaar dat uitging van de aanvallers, in het bijzonder Jankauskas. Gerets, affirmatief: "Dat wordt stilaan een probleem, ja. Maar ik ben toch tevreden dat Jan zijn kopje niet heeft laten hangen."

Die Brugse vechtlust is ook het enige dat Lyon in de tweede helft verontrustte, legt Jean-Michel Aulas uit, de voorzitter van Olympique Lyon: "Eigenlijk heb ik steeds zitten denken dat we er gingen uitliggen, vooral telkens als de stand terug in evenwicht kwam. Voor deze wedstrijd hebben we Club Brugge viermaal komen scouten. Even vaak beslisten ze de wedstrijd in de laatste minuten, soms scoren ze zelfs op vijf minuten van het einde twee doelpunten. "Club Brugge leek me wel minder sterk dan veertien dagen geleden. Ik denk dan ook dat die eerste 25 minuten in Lyon zeer belangrijk zijn geweest. Club Brugge heeft ons toen gedomineerd, maar kwam niet tot scoren. Maar toch moet je vaststellen dat, ook al was er weinig verschil tussen beide teams, het Franse voetbal op dit moment iets sterker is dan het Belgische."

De nederlaag tegen Lyon betekende niet alleen de Brugse uitschakeling, het was ook het definitieve Europese einde van Franky Van der Elst. En die er achteraf behoorlijk de pest in: "Vooral de uitschakeling op zich doet pijn. Het is gewoon stom dat we eruit liggen. En stom dat ik bij drie goals een beetje ongelukkig betrokken ben. Die eerste, toen ik een stapje uit de muur zette en de bal door de muur gaat, dat is me tegen Moeskroen twee jaar geleden ook al eens overkomen. Bij het tweede doelpunt kop ik een bal omhoog kop die bij Caveglia belandt, bij de derde goal heb ik de bal twee keer, is hij twee keer zo goed als weg, maar belandt hij dan toch weer bij hem. Dat is ambetant... Maar goed, je weet dat ze komen: je laatste interland, je laatste Europese match, je laatste match tout court, die komt er in principe binnen vijf maanden."

"Ik was het er mee eens om achteraan te spelen en niet op het middenveld. Ik voelde in Westerlo dat het niet goed ging, ook tijdens het weekend en maandag voelde ik me loom en moe. Maar dat was natuurlijk niet de reden waarom ik daar stond. Tactisch zag het er goed uit, de eerste tien minuten lukte het ook, maar daarna zijn we in de problemen gekomen, ook al omdat ze enorm veel druk zetten op de man met de bal."

"De pech is gewoon dat we in een mindere periode zitten, ikzelf ben wat minder, een paar jongens die uit blessures terugkomen... Alles samen maakte dat we tegen nu dit Lyon niet sterk genoeg zijn. Lyon heeft ons in de terugmatch meer achter de bal doen lopen dan Rosenborg in twee matchen samen."

Lyon deed niet alleen Club Brugge pijn, Lyon kwetste het hele Belgische voetbal. Door de Brugse nederlaag strandt België op de 22ste plaats op de Europese ranglijst. Dat betekent dat volgend jaar nog amper één Belgische ploeg in de Uefabeker mag spelen. Als Anderlecht nog Europees wil spelen, moet het voor de derde plaats gaan. Mission impossible?

Walter Pauli / Patrick Cusse

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234