Woensdag 26/01/2022

Clowns

Gisteren waren we weer dankbaar dat er televisie bestond. Dat we konden zien wat er gebeurde in Linkebeek. U weet wel, Linkebeek, waar de protagonisten van Brussel-Halle-Vilvoorde hun spierballen lieten rollen. Bij de Franstaligen hadden de onverzettelijken van het FDF/UF opgeroepen tot een massale betoging. En natuurlijk konden de schoonste Vlaamse zonen dat niet onbeantwoord laten, en dus gingen zowel N-VA als Vlaams Belang daar ook betogen. Vlaanderen kon dit toch niet verdragen? Het was al zo lang geleden dat ze nog een Kaakslag hadden gekregen dat ze de kans op een nieuwe mep wel zelf moesten gaan opzoeken.

Wellicht zagen beide groepen over het hoofd dat ze de visu zouden tonen wat ze echt voorstellen. Zeg zelf, een probleem dat de Belgische politiek nu al bijna een vol jaar in de greep houdt, dat moet toch door een brede achterban gedragen zijn. Of niet? En de politieke woordvoerders van zo'n beweging, die moeten toch iets verstandigs of politiek beklijvends te zeggen hebben? Of niet?

Niet dus. De tv registreerde alles. Haarscherp, en ook ontluisterend. Eerst de betogers. Met duizend man waren ze. Duizend man, dat is ongeveer zoveel als naar een flinke wedstrijd in eerste provinciale komt kijken. Duizend man, dat is amper 1,5 procent van het aantal bezoekers van Le Foire du Livre, dit weekend in Brussel. Het was meteen duidelijk waar de echte liefhebbers van de Franstalige cultuur zaten. En dan de toespraken. Een FDF'er stelde Frank Vandenbroucke voor als een man die 'culturele genocide' bedrijft. Soyons sérieux: sluit zo'n spreker op in een kliniek voor gestoorden.

Aan Vlaamse kant was het niet beter. De N-VA'ers hadden zich uitgedost in kostuums die we nog kennen uit revues van de Honderd Dagen in het middelbaar onderwijs. Mark Demesmaeker, ooit VTM-anker, had zich in zo'n pak verkleed. Hij vormde het levende bewijs dat het schone Vlaamse gezegde 'zot zijn doet geen zeer' nog opging ook. Vooral omdat hij een gezicht trok zoals derdeklasacteurs dat doen als ze een sketch spelen waarbij een hoge hoed en dikke sigaar te zien zijn. Frank Vanhecke had zijn kortst geschoren troepen mee, en zijn speech was van hetzelfde kale niveau: in Vlaanderen mag iedereen betogen, behalve Franstaligen. Die moeten hier hun mond houden.

Hopelijk heeft de volledige politieke wereld, in noord en zuid, die beelden goed bekeken: dat zootje, dat groepje clowns, bepaalt vandaag dus de Belgische politiek.

Niet dat Brussel-Halle-Vilvoorde niet gesplitst mag - of moet - worden. Maar dat men aan dit probleem het gewicht heeft dat het verdient. Dat men noteert dat bij monde van Philippe Moureaux de PS zich van Linkebeek distantieerde. Dat zelfs MR-voorzitter Didier Reynders het nuttiger vond naar het carnaval van Stavelot te gaan dan naar de stoet in Linkebeek. Hij sloeg de nagel op de kop: Linkebeek was niet eens goed carnaval.

Yves Leterme was in De zevende dag de eerste die dat juist opmerkte. De Vlaamse minister-president is een verstandig man, dus hij zal er goede conclusies uit trekken. In Linkebeek liepen partijen rond die alles te verliezen hebben bij een akkoord, bij pacificatie. Het was in erg verhelderend dat ook Jean-François Bastin (61) met zijn rosse baard en tulband opgemerkt werd tussen de betogende Franstaligen. Bastin, de man van de radicale moslimpartij te Brussel. Hij was er inderdaad op zijn plaats, tussen mensen die in een akkoord met anderen altijd een aantasting van de eigen dogma's zien.

In die zin was Linkebeek een verlossing. Wie in Linkebeek rondliep, aan welke kant ook, liet zich ontmaskeren als een dwaas, een clown, een rariteit.

Dat ze dus kiezen, de serieuze politici uit noord en zuid. Moureaux en Reynders hebben dat gedaan. Nu is het afwachten of Eric van Rompuy en Luc Van den Brande ook kleur bekennen. Stemmen zij hun koers af op de clowns uit Linkebeek, of willen ze onderhandelen - hard onderhandelen, als het moet - met verstandige politici als Moureaux en Reynders? Moeten we hen nog au sérieux nemen of horen ook zij tot de carnavaleske kant van de Wetstraat?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234