Zaterdag 16/10/2021

Clintons woorden op een goudschaaltje gewogen

'Ik wil dat u goed luistert'

NEW YORK.

VAN ONZE MEDEWERKER

President Clinton heeft gisteren opnieuw heftig ontkend dat hij een seksuele relatie had met Witte Huis-stagiaire Monica Lewinsky. Een toespraak in het Witte Huis, waarin de president zijn financieringsplannen bekendmaakte voor naschoolse kinderopvang, besloot hij met de woorden: "Ik wil nog iets zeggen tegen het Amerikaanse volk. Ik wil dat u goed luistert. Ik ga dit nog één keer zeggen. Ik heb geen seksuele relaties gehad met die vrouw, Miss Lewinsky. Ik heb nog nooit iemand gevraagd te liegen. En nu moet ik weer aan het werk voor het Amerikaanse volk."

Het was de eerste keer Clinton zich uitliet sinds hij vorige week tijdens een ontmoeting met Yasser Arafat de beschuldigingen al ontkende. Bij gebrek aan werkelijk nieuws over de affaire wogen de media dan ook elk presidentieel woord op een goudschaaltje. Zelfs de intonatie en het voorkomen van Clinton werden uitgebreid onder de loep genomen.

"Het was een krachtige ontkenning, op een haast kwade toon gesproken", meende Michael Isikoff, de Newsweek-journalist die het verhaal als eerste op het spoor kwam en inmiddels door het nieuwskanaal MSNBC als 'analist' in dienst is genomen. "De president heeft enorme wallen onder zijn ogen, hij gaat duidelijk gebukt onder de crisis, maar de ontkenning is geloofwaardiger dan zijn vorige opmerkingen. Hillary Clinton keek streng en kwaad, het is duidelijk dat zij het voor haar echtgenoot opneemt", analyseerde Isikoff.

CNN-correspondent John King achtte het bijzonder significant dat de president ditmaal sprak van 'seksuele relaties' in plaats van 'een seksuele relatie', waar hij het eerder over had. Afgelopen zondag rees de vraag of Clinton wel orale seks en telefoonseks zou verstaan onder 'een seksuele relatie'. Die onduidelijkheid zou hij met de woorden 'seksuele relaties' hebben weggenomen, vindt King. CNN-commentator Tim Russert meende dat vooral de woorden 'die vrouw' relevant waren. Hij vroeg zich af hoe Monica Lewinsky zich onder die betiteling zou voelen. Zou ze door deze denigrerende woorden niet op het idee komen alsnog haar volledige medewerking te verlenen aan aanklager Kenneth Starr? Lewinsky zou vandaag voor een grand jury moeten verschijnen om haar versie van het verhaal te geven, maar haar advocaat probeert uitstel te krijgen.

Het publiek raakte ondertussen flink verdeeld in believers en disbelievers. De kampen gebruiken alle middelen om elkaar te overtuigen. Zo hebben vrienden en voormalige geliefden van Lewinsky een veilig heenkomen moeten zoeken omdat ze voortdurend werden belaagd door opdringerige media. En de talloze opiniepeilingen spreken elkaar tegen. Volgens de ene is de waardering voor de president met zo'n 17 procent gedaald, volgens de andere is er nauwelijks sprake van enige verandering in de beoordeling van zijn imago. Later vandaag legt de president zijn jaarlijkse State of the Union af, en naar verluidt kan daarna alles en iedereen zich gooien op de afwikkeling van de zaak-Lewinsky. Jeroen van Bergeijk

Pagina 13

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234